04.07.2016
Suplimentul de cultură, iulie 2016
Interviu

Interviu cu Dan Grigore şi Dia Radu: "Să vezi lumea în Si bemol înseamnă să fii puţin deasupra lucrurilor"
de Eli Bădică
Uneori, o carte de interviuri te poate obosi, pot exista pasaje care trenează, care întrerup ritmul sau care nu te prind nicicum. Nu este deloc cazul aici. Am citit Lumea în Si bemol (Polirom, colecţia "Ego-grafii", 2016) dintr-o suflare. Jurnalista Dia Radu conduce cu mâna fermă amplul interviu, prin întrebări precise, pe alocuri, surprinzătoare, incitante. Decupează şi pune cap la cap, cu grijă pentru personajul sau şi povestea lui, o biografie deloc obişnuită, un destin fabulos, înţesat de suferinţe, tristeţe, piedici, dar şi plin de victorii însemnate. Iar maestrul Dan Grigore, unul dintre cei mai valoroşi pianişti pe care îi are România, răspunde întrebărilor (şi provocărilor) cu francheţe, cu istorii savuroase şi un umor nebun. Lumea în Si bemol e, categoric, o lume aparte. Am pătruns în această lume într-o seară de iunie şi am continuat călătoria prin interviul pe care îl veţi citi în următoarele rânduri. Dialogul cu protagonistul Dan Grigore şi autoarea Dia Radu a fost presărat de bucurii şi râsete (cuvinte-cheie, pe care le veţi regăsi în text), de mirări şi descoperiri, care sper să vă acapereze şi pe dumneavoastră, cititorii.
Citiţi întregul articol...

Carte

Cărţi de luat în vacanţă
de Eli Bădică
Luna iulie e chiar vârful sezonului concediilor, aşa că ne-am gândit că v-ar prinde bine câteva recomandări de cărţi de luat cu voi în vacanţă, chiar dacă plecaţi la mare, la munte, în excursii prin ţară sau prin lume. Nu de alta, dar vacanţele sunt mai faine cu cărţi în rucsac, iar momentele de linişte sunt mai pline în compania poveştilor. Am încropit o listă (subiectivă, nu se poate altfel) de opt titluri (aranjate alfabetic, după numele de familie al autorilor) care, sper eu, vă vor însoţi călătoriile. Am înclinat puţin balanţa spre proza autohtonă - cinci dintre volumele recomandate sunt semnate de autori români -, spre ficţiune - trei sunt cărţi de nonficţiune, una migrând chiar, pe alocuri, spre zona ficţională - şi spre cărţi recente - de anul acesta (cea mai "veche" este publicată în ianuarie, cele mai noi sunt de două-trei săptămâni apărute).
Citiţi întregul articol...

Cronică de carte

Alice, ghid prin bibliotecă
de Alina Purcaru
Alberto Manguel este un adevărat mag-povestitor, un iubitor al cărţilor care a făcut din tema cititului un nucleu luminos, un centru care continuă să genereze volume de eseuri, unul mai atrăgător decât altul. Erudiţia lui caldă, lipsită de morgă, afabilitatea stilului şi generozitatea intelectuală ne sunt cunoscute, până acum, prin cele trei traduceri apărute la Editura Nemira, cărţi care pun în lumină o minte iscoditoare, ludică, insolentă, mereu atentă la detaliul semnificativ, alături de o memorie prodigioasă. Istoria lecturii, Biblioteca nopţii şi Un cititor în pădurea din oglindă sunt cărţi care documentează, într-o manieră pregnant personală, insolita şi ataşanta, istoria cititului, universurile care se deschid în capodoperele lumii şi practicile teribil de diverse ale lecturii, care au smuls toate aceste cărţi din neuitare.
Citiţi întregul articol...

Opinii

Culegătorul de harfe

Profesorul
de Andrei Crăciun
Stoner (volum apărut în colecţia Biblioteca Polirom, în 2014), de John Williams, chiar este - cum s-a scris şi în "The New York Times Book Review" - "romanul perfect". John Williams este unul dintre acei mari scriitori americani care nu sunt socotiţi dintre cei mai mari, ca şi cum o astfel de ierarhie ar avea un sens şi nu ar fi mai ales hazard. John Williams a primit, e adevărat, National Book Award în 1974, pentru cartea Augustus, dar şi atunci a împărţit premiul cu John Barth, care culegea toţi laurii cu Himera. Şi, cine îi mai citeşte astăzi pe Williams şi pe Barth?
Citiţi întregul articol...

Întâmplări şi personaje

Robotul
de Florin Lăzărescu
Luna asta mi-a venit factura la gaz supraîncărcată de aproape 20 de ori. Ştiam că dacă nu trimiţi tu indexul de consum, îţi fac ei o estimare, dar totuşi... Pe scurt, într-o lună de vară, E.ON a estimat că voi consuma 300 de metri cubi de gaz, în condiţiile în care n-am făcut asta nici în cea mai friguroasă lună de iarnă, când duduia centrala non-stop. Consumasem sub 15. Am trimis o sesizare pe e-mail şi, cum n-am primit răspuns, după câteva zile, am zis că hai să dau şi-un telefon.
Citiţi întregul articol...

Românii e deştepţi

Un microbist norocos
de Radu Pavel Gheo
Pasionat fanatic al fotbalului nu cred să fi fost vreodată, dar mi-a plăcut dintotdeauna sportul ăsta atât de popular, pentru că, spre deosebire de golf, tenis sau hipism, e - sau măcar era - popular. Un sport de echipă, colectiv şi democratic. Un liant social global. La fotbal ne pricepem toţi. Şi asta nu e rău. Am fost un microbist norocos. Generaţia mea a apucat să vadă acea Craiova Maximă care lupta de la egal la egal cu Fiorentina, Leeds United, Kaiserslautern, Benfica Lisabona (echipe mai puternice atunci decât sunt azi) şi care, în 1983, se califica într-o semifinală de cupă europeană - o premieră pentru România.
Citiţi întregul articol...

Vagonul cu vorbe

Bănică prahoveanu' şi Bănuţul argeşean
de Florin Gheţău
Bănică a pupat mâna noului şef al Consiliului Judeţean Prahova, un tânăr de vreo 30 de ani. Nu e vorba de Bănică actorul, ci de Bănică Alexandru, consilier judeţean PSD, liderul organizaţiei de pensionari din Prahova. Fotografia a făcut rapid turul mediei româneşti, însă doar Bănică, bun actor se pare, nu se recunoaşte în fotografie. E un trucaj, zice omul.
Citiţi întregul articol...

Rockin' by myself

Popularitate sau fidelitate
de Dumitru Ungureanu
Recent a revenit pe scenă Rodion Roşca, "creierul" trupei Rodion G.A. care ne-a uimit tinereţea cu punk-electronic avangardist, epurat de gablonzuri. După un sfert de veac, "părintele muzicii electronice româneşti" constată că e mai cunoscut în afara ţării decât înăuntru. Invitat la festivaluri importante din străinătate ca nume de referinţă pentru spaţiul nostru geografic, aici are statut de "curiozitate", fapt nu tocmai confortabil pentru moralul artistului care "nu (se) vinde".
Citiţi întregul articol...

Scrisoare pentru melomani

Scurtă călătorie discografică între Riga şi Budapesta: De la Andris Dzenítis E(GO) la György and Márta Kurtág play Kurtág
de Victor Eskenasy
În timp ce de la Bucureşti îmi parveneau ştirile cu totul decepţionante despre abandonarea de către noul ministru al Culturii a proiectului lui Vlad Alexandrescu de construcţie a unei noi săli de concert, de la Riga primeam o revistă cu un CD ataşat, intitulată "Muzică în Letonia". Civilizat concepută şi tipărită, asemenea oricărei publicaţii similare din Occident, revista include un articol cu titlul "În căutarea unei case pentru muzică". Aflu din el că o ţară cu numai două milioane de locuitori şi-a construit în ultimii cinci ani trei săli noi de concert - pe lângă Arena Ring, sala multifuncţională de la Riga, cea mai mare din statele baltice, care poate primi până la 15.000 de spectatori - în centrele sale istorice, toate graţie cofinanţării de către Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Citiţi întregul articol...

Datul în spectacol

Când vremurile ies din matcă
de Oltiţa Cântec
Hamletul Adei Lupu Hausvater de la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara începe încă din foaier, unde spectatorul e întâmpinat de membrii familiei regale. În semiobscuritate, fum, printre raze laser, un personaj cu hanorac şi glugă trasă peste cap se plimbă de colo-colo. Din amplificare răsună acorduri de hip-hop, iar alte personaje, Gertrude şi Claudius, stau impasibile, privind în gol, în două cuşti metalice. Pe plasmele plasate peste tot, se vede o figură, despre care mai târziu îţi dai seama că e a Fantomei. De fapt, a lui Marius Andrei Alexe-Bean MC, de la Subcarpaţi, formaţie a cărei muzică amorsează drama shakespeariană. Prologul avansează structurile estetice care ranforsează mizanscena, o abordare anticanonică a tragediei prinţului danez.
Citiţi întregul articol...

De veghe în lanul de cultură

Când Brexit-ul îţi dă lămâi
de Mădălina Cocea
Dacă mai aveam vreo îndoială, acum ştim că românul e frate cu britanicul. La glume, cel puţin, suntem făcuţi din aceeaşi bucată de lut. Şi pentru că suntem atât de înfrăţiţi, le-am copt o minunată glumiţă după votul de ieşire din Uniunea Europeană. România adoptă Remainia. Cetăţenii români care se simt "Smith" se oferă să ia sub aripa lor britanicii care au votat să rămână în UE. Campania, realizată de ziarul "Gândul", a apărut pe CNN, "The Guardian", "Huffington Post" şi peste tot în România. Aşa facem noi, românii cei europeni, şi ei, britanicii cei europeni. Când avem necazuri, ne rămâne mereu mişto-ul.
Citiţi întregul articol...

Idei pe contrasens

De ce n-au prezis cohortele de analişti ascensiunea lui Trump şi Brexit-ul?
de George Onofrei
Într-o intervenţie pe CNN-ul american, Fareed Zakaria, gazda unei emisiuni de politică internaţională (duminică, de la 17.00, ora României) şi autor al mai multor volume (dintre care două traduse la Polirom: Lumea postamericana şi Viitorul libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume), şi-a pus o problemă foarte gravă: nu cumva elitele jurnalismului (în care se include) s-au alăturat celor politice în a ignora pur şi simplu convulsiile profunde din cadrul societăţilor vestice? Două exemple au fost aduse în discuţie: câştigarea (deocamdată doar în marjă a 99,999%) alegerilor primare republicane de către Donald Trump şi votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Citiţi întregul articol...

Fast food

Film

Noaptea Independenţei
de Iulia Blaga
Nu ştiu ce să scriu azi. Am epuizat premierele la zi, în seara asta văd un nou film, dar rubrica trebuie s-o predau tot azi. Adevărul e că m-am săturat de scris, bine că în curând intrăm în vacanţă!... Ah, vezi cum era să uit?! Mi-a rămas de data trecută Independence Day: Resurgence. M-am lungit cu Trois souvenirs de ma jeunesse şi am lăsat filmul lui Roland Emmerich pentru altădată. Eheeii, dragii moşului, nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu vedeţi Independence Day: Resurgence! De fapt, mai nimic.
Citiţi întregul articol...

Voi n-aţi întrebat, FĂRĂ ZAHĂR vă răspunde

Pe mâna comisiei
de Bobi
Onoraţi membri, astăzi vom analiza calitatea ştiinţifică a tezei de doctorat a domnului Gabriel Dumitraş. Este de datoria noastră, mai ales în lumina recentelor evenimente, să ne asigurăm că lucrarea este temeinic şi corect argumentată. Tocmai de aceea v-am adus astăzi la această fermă zootehnică. După cum aţi putut şi dumneavoastră observa, teza este denumită "Tehnici revoluţionare de luptă biochimică prin manipularea animalelor domestice şi a anexelor gospodăreşti în caz de război". Tocmai de aceea vă rog să purtaţi aceste căşti de protecţie. Trecem peste introducere şi analizăm capitolul doi, intitulat "Mitralieră cur de oaie". Faza de cercetare a implicat imobilizarea unei ovine, lucru pe care vă rog pe dumneavoastră să îl faceţi, ca eu sunt cu şoldul. Propun să o prindeţi pe cea mare din stânga, întrucât aici se specifică faptul că este vorba despre o ovină cu burdihanul plin. Scrie că este nevoie de o ţintă vie, drept pentru care rog pe domnul Popescu să se plaseze la... staţi să văd... doi metri în spatele animalului.
Citiţi întregul articol...

Avanpremieră

Ngugi wa Thiong'o - Un bob de grâu

"Suplimentul de cultură" publică în avanpremieră un fragment din romanul Un bob de grâu, de Ngugi wa Thiong'o, traducere din limba engleză şi note de Alexandra Fusoi, care va apărea în curând în colecţia "Biblioteca Polirom. Actual", la Editura Polirom.

În vremea când imigranţii europeni şi indieni se luptau să controleze Kenya - pe atunci, ideea ca o persoană de culoare să se apropie de putere era de neînchipuit -, domnul Rogers, un inspector agricol, a văzut într-o zi, când mergea cu trenul de la Nairobi la Nakuru, pădurea deasă de la Githima şi mintea lui înclinată către planificare a devenit brusc interesată de aceasta. Pasiunea lui nu era politica, lucru ciudat la vremea aceea, ci amenajările funciare. De ce n-am face o staţiune de cercetare forestieră, se întrebă el, în timp ce trenul huruia către coastă şi marea vale. Mai târziu, s-a întors la Githima să vadă pădurea. Planul lui a început să prindă contur. A trimis scrisori către oricine era cât de cât important şi chiar a încercat, fără succes, să obţină o întrevedere cu guvernatorul. L-au crezut nebun: ştiinţa în Africa neagră?
Citiţi întregul articol...

Internaţional

Brexit is coming: cât de afectat este Urzeala tronurilor?
de Dragoş Cojocaru
Asta a fost printre primele întrebări rostite imediat după anunţarea rezultatului referendumului din Marea Britanie, poate chiar întrebarea cu numărul doi după "Şi acum ce facem?". Iar răspunsul, în opinia ziarului "The Independent", este că "da, Urzeala tronurilor ar putea fi afectat". Şi asta fiindcă serialul-fenomen este, în mare parte, filmat în Irlanda de Nord, iar producţia este finanţată şi cu fonduri europene.
Citiţi întregul articol...

Moartea unui explorator în viitor
de Dragoş Cojocaru
A visat să devină viitorul John Steinbeck, dar s-a făcut ziarist şi a ajuns celebru prevăzând felul în care tehnologia digitală va transforma lumea. Cu o singură carte, numită Şocul viitorului şi apărută în 1970, a devenit un fel de guru al lumii post-industriale şi a dus în mainstream profesia de futurolog.
Citiţi întregul articol...

Uriaşul cel blând şi cariera lui de pumni şi scatoalce napolitane
de Dragoş Cojocaru
Ai fi zis că succesul filmelor lui Bud Spencer a fost circumscris strict la spaţiul european (din Franţa şi Italia, până în România) şi la perioada de până la mijlocul anilor '80. Dar reacţiile numeroase ce au urmat anunţului morţii faimosului actor italian, din această săptămână, nu au făcut decât să dovedească faptul că "Piedone" s-a bucurat de o popularitate extralarge în toată lumea.
Citiţi întregul articol...

Pe scurt
de Dragoş Cojocaru
O simplă întâlnire cu Dalai Lama, în cursul căreia s-a discutat despre yoga, i-a asigurat lui Lady Gaga un loc pe lista neagră a Partidului Comunist Chinez cu personalităţi străine ostile. Imediat după întâlnirea ei de săptămâna trecută cu liderul tibetan (numit de către chinezi "un lup în haine de preot"), Partidul Comunist a ordonat ca întreg catalogul Lady Gaga să fie scos în afara legii în China continentală, iar site-urile şi organizaţiile media au primit ordinul de a nu mai uploada sau distribui cântecele ei.
Citiţi întregul articol...

0 comentarii

Publicitate

Sus