07.07.2016

În doar patru minute de coşmar, parcursul remarcabil al Ţării Galilor la acest Campionat European s-a încheiat. Portugalia s-a dovedit a fi o echipă prea puternică, şi va juca în finala de la Saint-Denis pe 10 iulie. La Lyon, în prima semifinală, Cristiano Ronaldo a reuşit să facă ceea ce este trimis pe teren să facă. A câştigat meciul pentru portughezi, marcând primul gol şi contribuind decisiv la al doilea.

 
Ne vom aminti de această curajoasă echipă galeză peste ani, cu siguranţă, la fel cum ne vom aminti de islandezi. Au fost două găşti de jucători care şi-au depăşit condiţia, ajungând la debutul în competiţie în fazele superioare fără ca multă lume să le fi dat şanse prea mari de a trece de grupe. Au fost parte a poveştii frumoase a acestui turneu, fiindcă surprizele sunt mereu binevenite în sport. Ele permit tuturor să viseze, iar zilele dinaintea partidei au găsit întreaga ţară galeză, cu toţi cei 3 milioane de locuitori ai ei, într-o stare de euforie. Spectacolul avea să se încheie însă trist.
 
 
În meciul cu Portugalia, Ţării Galilor i-a lipsit calitatea de care a dat dovadă în sferturile de finală, atunci când a învins Belgia cu 3-1. I-a lipsit în primul rând Aaron Ramsey, mijlocaşul creator fiind suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene. Fără el pe teren, galezii au fost mai puţin ameninţători decât în trecut. Gareth Bale a fost punctul central pe la care au trecut toate mingile atacurilor echipei sale, încă chiar şi un jucător de talia sa va avea probleme să se impună într-un meci dacă nu este ajutat de colegi suficient. Hal Robson-Kanu a fost şters alături de Bale în atac. Încântătoarele sale momente de sclipire au lipsit, în timp ce Joe Allen şi Andy King au fost în mare parte ineficienţi la mijloc.
 
Portughezii au câştigat meritat, iar constanţa acestei echipe în ceea ce priveşte prezenţa în fazele superioare ale ultimelor Campionate Europene este remarcabilă. Cu patru semifinale disputate în ultimele cinci turnee, Portugalia se poate mândri ca fiind una dintre cele mai bune echipe ale continentului în ciuda faptului că jocul lor nu impresionează mereu. Mai mult, echipa a ajuns cel puţin în sferturile de finală la toate ediţiile la care a participat. După înfrângerea din finala de pe teren propriu din 2004, portughezii vor avea o nouă şansă de a ridica trofeul graţie unei partide în care Ronaldo s-a ridicat la nivelul de joc de care era nevoie.
 
Căpitanul echipei portugheze a fost cel care a condus atacurile de la bun început şi a fost fără doar şi poate omul meciului. Calităţile sale fizice de excepţie au contribuit decisiv la primul gol. Centrarea lui Raphaël Guerreiro a plutit în aer înspre mijlocul careului, iar Ronaldo a fost la capătul ei, suspendat în văzduh pentru a întâlni mingea cu o lovitură puternică şi precisă de cap. Era minutul 50 al meciului, iar după o primă repriză în care ambele echipe au avut perioade mai bune şi mai slabe, Portugalia părea să preia frâiele meciului. Câteva acţiuni mai târziu, Ronaldo, acest joker care se află peste tot şi vrea să le facă pe toate, a trimis încă un şut spre poarta galeză, iar atent, Nani a deviat balonul exact cât trebuia pentru a dubla avantajul Portugaliei.
 
 
Dacă s-ar fi putut proiecta cumva câteva cuvinte pe gazon, ele ar fi spus "Game over". Portughezii s-au retras în propria jumătate - pagubele fuseseră făcute. Ţara Galilor nu şi-a putut reveni din şocul primirii a două goluri atât de repede. Spre finalul meciului, cu timpul devenind un inamic, Bale a încercat să salveze ce s-a mai putut, însă nici măcar un jucător de calibrul său nu mai putea întoarce scorul. Terminând meciul cu trei atacanţi pe teren, antrenorul Chris Coleman a trebuit să se recunoască înfrânt. Portugalia este din nou în finală.
 
6 iulie: Lyon: Portugalia - Ţara Galilor 2-0 (Ronaldo 50\', Nani 53\')
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.

0 comentarii

Publicitate

Sus