22.12.2016
1. Ieşirea de sub tipar, la interval de câteva zile una de alta şi cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani, a celor 2 cărţi apărute în 2016 cu marcaj numerologic 9: Meseria de cititor - Editura Neuma şi În căutarea poveştii bis, Editura Şcoala ardeleană. Ambele edituri din Cluj. A doua carte a fost lansată la TIFF 2016. Ambele culegeri de articole. Cronici literare, respectiv cronici cinematografice.

2. Vizitarea castelului Cantacuzino din Buşteni, în vacanţa săptămânală anuală. O substanţială experienţă estetică şi istorică. O raritate muzeală, intrată de abia câţiva ani în circuitul turistic.

3. Turul în ţările baltice, în care am aflat mai mult şi mai multe, raportat la suta de km parcurşi, decât în mai vechile tururi, european (2006) şi nordic (2011). Aceste ţări au o civilizaţie de interferenţă. Semnificativ puternicul sentiment naţional. O surpriză majoră: zona art nouveau din Riga poartă pecetea tatălui marelui regizor Serghei Eisenstein. Jurnalul de călătorie ar putea finaliza a treia şi, probabil, ultima carte de călătorii.

4. Nepotul meu Matei Moroianu începe clasa zero. În ultimele zile ale anului, o experienţă cu totul inedită: prima dată când un şcolar care lipseşte, bolnav, de la şcoală, cere să i se aducă cele necesare pentru a-şi face lecţiile. Inedit inclusiv în propria experienţă şcolară.

5. Surpriza victoriei Portugaliei la turneul final al Campionatului European de Fotbal.

6. Dezamăgirea previzibilă determinată de reculul României la Olimpiadă.

7. Satisfacţia debutului literar a doi vechi prieteni. Ambii promovaţi de prestigioasa editură Vremea. În primăvară romanul Ea, al profesorului Carniol S. Adam din Haifa, în prag de iarnă volumul de poezii Nisip uitat, al inginerului Liviu Constantinescu. Ilustrat, acesta din urmă, în grafică de peniţă, de artisul plastic Liviu Ovidiu Penea. Debutul la senectute e în sine un aspect de interes, iar asumarea lor de către editura Vremea o garanţie.

8. Dezamăgirea şi îngrijorarea provocate de îndepărtarea critică a Turciei de la linia Atatürk.

9. Îngrijorarea constatării lunecării critice a civilizaţiei transatlantice, infectate de virusul corectitudinii politice.

10. Satisfacţii electorale moderate la finele anului, dincolo şi dincoace de Atlantic.

Nota bene: ordinea e mai mult sau mai puţin aleatorie, iar selecţia accentuat subiectivă.

*
Aşteptăm topurile amintirilor voastre din anul 2016 în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 15 ianuarie 2017. Mai multe detalii despre acest fel de top aici, într-o invitaţie făcută în 2013, dar rămasă încă valabilă. (Redacţia LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus