21.02.2017
Începând cu această primă ediţie, prietenii LiterNet sunt invitaţi să realizeze alături de Alexandru Gheorghiaş un Top nostalgic săptămânal. În fiecare marţi vă vom propune în această rubrică trei piese care se vor adăuga celor 15 care vor alcătui topul curent. Primele trei săptămâni vor fi mai scurte, vom avea câte 6 propuneri pe ediţie şi un top de 5, apoi de 10 şi în cele din urmă vom ajunge la 15 piese.

Săptămâna aceasta puteţi vota 5 din cele 6 propuneri pentru topul primei ediţii, folosind formularul online de mai jos (disponibil până pe 26 februarie 2017, ora 18). Veţi putea asculta topul şi alte 6 propuneri marţea următoare, pe 28 februarie 2017.


Click aici pentru a asculta un playlist cu toate cele 6 propuneri.

 
Top nostalgic, ediţia 0, 21-27 februarie 2017

Propunere 1: Rita Pavone - You Only You
În 1962, participase la Festivalul necunoscuţilor, un fel de emisiune Steaua fără nume sau Vocea României, pentru căutarea talentelor din muzica italienească. Avea 17 ani când câştiga acel concurs şi lansa cel dintâi album. Cucerise America în 1964 şi devenise o prezenţă obişnuită în emisiunea lui Ed Sullivan. Era rândul lui You Only You, versiunea în limba engleză la Solo tu, să devină cel mai de succes single în topul britanic pentru Rita Pavone. Se întâmpla în urmă cu jumătate de veac, la începutul lui 1967, când piesa de faţă urca până pe locul 21.


Propunere 2: Slade - Look Wot You Dun
Vocea lui Noddy Holder este inconfundabilă. Şi e mare păcat că s-a pierdut parcă în neantul din prima jumătate a anilor '70. În parte şi pentru că Slade nu au confirmat pe piaţa americană. Trupa din Wolverhampton a înregistrat 17 single-uri ajunse consecutiv în Top 20 şi nu mai puţin de şase number ones. Am ales o melodie mai puţin cunoscută, lansată între două megahituri, la începutul lui 1972. Look Wot You Dun a figurat trei săptămâni pe locul 4 în topul britanic, iar ortografierea intenţionat greşită a titlului a iscat un protest din partea conservatorilor profesori de limba engleză din Arhipelag. O melodie inspirată de John Lennon, la a cărei înregistrare chitaristul Dave Hill a împrumutat chitara lui Peter Frampton, fiindcă pe a sa o lăsase acasă şi nu avea cum să ajungă s-o recupereze, din cauza zăpezii din acea perioadă a Crăciunului.


Propunere 3: George Michael & Aretha Franklin - I Knew You Were Waiting (For Me)
Un duet de aur şi piesa care câştiga Premiul Grammy în urmă cu 30 de ani. I Knew You Were Waiting (For Me) a fost un proiect unic al lui George Michael, care şi-a dorit neapărat să cânte alături de unul din idolii săi, Aretha Franklin. Number one de ambele părţi ale Atlanticului, a fost primul şi deocamdată unicul single cu o asemenea performanţă în topul britanic pentru solista vocală din Statele Unite. Pentru britanic, era prima compoziţie semnată de altcineva pe care o interpreta. Simon Climie, compozitorul ei, avea să se facă ulterior cunoscut şi ca solist vocal, în duetul Climie Fisher.


Propunere 4: The Doors - I Looked at You
În ianuarie 1967, The Doors lansau albumul de debut, purtând acelaşi nume, devenit între timp una dintre cele mai apreciate înregistrări din istoria muzicii pop şi inclus în 2015 în Arhiva Naţională a Înregistrărilor din SUA. Piesa de faţă, I Looked At You, stă cuminte a doua la rând, pe faţa B a discului. Şi aşteaptă s-o descoperiţi, s-o reascultaţi, dar mai ales s-o votaţi. E o bijuterie de acum 50 de ani.


Propunere 5: Marvin Gaye & Kim Weston - It Takes Two
Încă un duet care a făcut istorie, cel puţin în existenţa casei de discuri Motown, e cel dintre Marvin Gaye şi Kim Weston. Înregistrată la sfârşitul lui 1965 şi lansată în primăvara anului următor, It Takes Two devenea cel dintâi hit a lui Gaye în Marea Britanie, acolo unde single-ul ajungea până pe locul 16 după încă un an. În 1990, avea să fie reluată de Rod Stewart şi Tina Turner, versiunea aceea ajungând în Top 10. În parte şi pentru că fusese rulată la greu la televiziune, fiind inclusă în coloana sonoră a unei reclame la Pepsi.


Propunere 6: Bryan Ferry - This Is Tomorrow
Fostul vocalist de la Roxy Music lansase în urmă cu 40 de ani al patrulea său album solo, In Your Mind, cel dintâi material discografic al său care conţinea doar piese originale. Printre ele, şi This Is Tomorrow, o melodie inspirată de o expoziţie de artă pop de la Galeria de Artă Whitechapel din Londra, gândită de Richard Hamilton, fostul profesor al lui Bryan Ferry de la Universitatea Newcastle. Single-ul urca până pe locul 9 în topul britanic, în cele nouă săptămâni de prezenţă.

0 comentarii

Publicitate

Sus