20.09.2004
Duminică, 19 septembrie 2004, a avut loc o reuniune în cadrul Ambasadei României din Madrid, reuniune la care au participat în calitate de invitaţi, preşedinţii asociaţiilor de imigranţi români din Spania, Miguel Fonda Ştefănescu, preşedintele FEDROM, Doina Făgădaru preşedinta Asociaţiei rumano-hispana Romania, Nelia Pârcălăbescu, preşedinta Asociaţiei Românilor din Coslada şi San Fernando, Mircea Cârpaci, preşedintele ROMMADRID, Alin Mercaş din partea ziarului Român în lume şi alţii. La această reuniune au fost prezenţi din partea autorităţilor române, ambasadorul României la Madrid, Stelian Oancea, consulii Florina Niculai şi Nicu Stan, declarat recent, cel mai bun consul al României în străinătate - pentru prestaţia profesională de excepţie în sprijinul românilor afectaţi de atentatele din 11 martie, Doru Frunzulică, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Cristian Gaginschi, directorul general pentru Afaceri Consulare din MAE - fost consul general al României la Washington.

Această întâlnire a avut scopul de-a informa cetaţenii romani aflaţi pe teritoriul spaniol în legătură cu recent înfiinţatul Departament Pentru Muncă în Străinătate din cadrul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, departament aflat sub conducerea secretarului de stat, Doru Frunzulică. Noul departament vrea să trimită în viitorul apropiat ataşaţi pe probleme de muncă în cadrul Ambasadei României din Madrid, persoane care vor avea rolul de a monitoriza şi de a sprijini orice solicitări în legătură cu problemele de muncă şi protecţie socială ale cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul spaniol. Secretarul de stat, Doru Frunzulică, vrea sa înfiinţeze o linie telefonică gratuită pentru ca cei plecaţi în afara ţării la muncă, în vederea înregistrării tuturor solicitărilor cu privire la problemele de muncă şi protecţie socială, vrea să convingă băncile să încaseze comisioane mai mici pentru banii trimişi în România şi să faciliteze menţinerea unei legături permanente cu ţara, a cetăţenilor care lucrează în străinătate.

Dar, vestea cea mai bună a venit în legătură cu posibilitatea achitării contribuţiilor pentru asigurări sociale şi pensii a tuturor românilor aflaţi în Spania indiferent de statutul lor juridic. Astfel, orice român aflat în Spania, indiferent dacă lucrează pe baza unui contract de muncă sau nu, are posibilitatea, în schimbul unei sume de 30 de euro lunar (20 pentru pensie şi 10 pentru asigurări sociale), să-şi asigure minimul de pensie pe economia naţională. O altă veste bună a venit din partea directorul general pentru Afaceri Consulare din MAE, Cristian Gaginschi. Acesta a menţionat faptul că, începând cu luna noiembrie, actele de convalidare nu mai au nevoie de aprobarea Ministerului Afacerilor Externe, toate formalităţile putând fi făcute de către un departament special din cadrul prefecturilor de judeţ.

Printre politici devastatoare şi promisiuni deşarte, printre suferinţe autentice şi ignoranţe de cea mai joasă speţă, printre neputinţele existenţiale şi înflăcărate discursuri patriotarde, iată că se mai pot întâmpla şi lucruri cu adevărat bune, mai ales pentru românii care au ales, într-un fel sau altul, să plece în străinătate pentru a-şi încerca norocul. Unii mai sceptici s-au arătat îngrijoraţi de exodul masiv al forţei de muncă, alţii au făcut adevărate pronosticuri pesimiste, dar în cele din urmă realitatea s-a dovedit că poate depăşi orice aşteptare.

La ora actuală, în Italia se află cea mai mare comunitate românească din Europa, cu aproximativ 800.000 de români. Pe locul doi se află comunitatea românească din Spania cu peste 500.000. Se estimează faptul că, în momentul de faţă s-ar afla în afara graniţelor ţării, peste 2.000.000 de români. Acestea nu sunt datele oficiale dar cred că sunt foarte apropiate de adevăr. Să facem un calcul simplu. Presupunem că, în medie, fiecare român aflat în străinătate trimite acasă lunar în jur de 70 de euro, deci 840 de euro anual. Este o sumă relativ uşor de obţinut. Normal că unii nu reuşesc să trimită nimic iar alţii trimit mult mai mulţi bani dar, aşa cum am specificat, haideţi să facem o medie. 2.000.000 de români care trimit anual 840 de euro, înseamnă, nici mai mult nici mai puţin decât ... un miliard şasesute optzeci de milioane de euro! 1.680.000.000! Cum vi se pare această sumă?! Nu-i aşa că pare de-a dreptul incredibilă?! Acesta este totuşi un mare adevăr.

Anual intră în România în jur de două miliarde de euro trimişi de către românii aflaţi la muncă în străinătate. Exact acelaşi lucru s-a petrecut în Spania acum vreo 30 şi ceva de ani. Peste un milion de spanioli au părăsit teritoriul iberic în căutare de muncă prin Europa, în special în Germania. Ce s-a întâmplat ulterior? Majoritatea banilor proveniţi din munca în străinătate au luat drumul Spaniei. Mai mult chiar, încetul cu încetul, odată cu primele semne de redresare a economiei, spaniolii aflaţi la muncă în străinătate s-au întors la casele lor. Şi-au construit sau cumpărat case, şi-au deschis afaceri. Intrarea in Comunitatea Europeana le-a facilitat obţinerea de fonduri speciale pentru dezvoltarea infrastructurii. Astfel, în mai puţin de 30 de ani Spania, dintr-o ţară cu foarte mari dificultăţi financiare şi sociale, a ajuns una dintre ţările europene cu cea mai mare creştere economică, cotată pe picior de egalitate la masa negocierilor europene, alături de Germania şi Franţa. Sunt aproape convins că acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul României.

Majoritatea românilor aflaţi în străinătate se vor întoarce trepatat acasă. Chiar dacă, mulţi dintre ei nu vor să recunoască acest lucru. Indiferent de politicile şi politicienii care se vor perinda prin diversele posturi guvernamentale, indiferent de promisiunile mai mult sau mai puţin deşarte pe care aceştia le vor face, România se află cu siguranţă pe drumul cel bun. Totul depinde acum de modul în care vom încerca să ne schimbăm radical mentalitatea. Adică să încercăm puţin să nu mai credem că tot ce zboară se mănâncă.

Departamentul Pentru Muncă în Strainătate poate fi contactat la următoarea adresă: Calea Victoriei 15, sectorul 3, Bucureşti, telefon: 21-315 93 44, tel/fax 21-312 05 21, e-mail: [email protected], http://dms.mmssf.ro
De asemenea, pentru cei interesaţi în obţinere unui loc de muncă în străinătate, adresa Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă este următoarea: Valter Mărăcineanu 1-3, etaj 4, sector 1, telefon: 21-315 88 44, fax. 21-312 46 68, programări înregistrate în banca de date: 21-312 91 55, e-mail: [email protected], http://omfm.ro



0 comentarii

Publicitate

Sus