Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Mâl / Meşterul Manole


Sanda Golopenţia

30.09.2017
Editura Spandugino
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Mâl
 
Nu înţeleg o iotă, îmi spunea concentrat şi candid T., dezvelit de toate cojile obişnuite după ce băuse îndelung si copilăros. Nu pricep o iotă, şi o lua la fugă peste garduri, prin grădinile oamenilor. Nu pricep o iotă - şi se arunca pe pământ răzbit. A doua zi, reîncătărămat în cotidian, mirarea fusese uitată şi el mă privea calm, golit de necunoscutul care mă urmărea încă, cu vocea lui adâncită în sine. A fost o vară în care s-au amestecat ciudat, în zile, gânduri dăruite din prea-plin sau tristeţi.
 
Atunci l-am cunoscut pe Laie. Subţire, cu o faţă lutoasă, acoperită de o piele plină care se îndoia ordonat în câteva cute adânci şi pe lung, cu ochi gravi. Aveam să-l întâlnesc într-o seară, în Bucureşti, în dreptul ambasadei italiene. Mi-a vorbit de mâlul care ne înconjoară, suge, înghite. Era o seară frumoasă, plină de freamăt. Îl ascultam şi nu prea. Măi mâl, i-am spus şi ne-am despărţit. Două zile mai târziu s-a omorât.
Lupta, 1 octombrie 1987
 
Meşterul Manole
 
Manole îşi zideşte tăcut soţia şi copilul care nu se va mai naşte. Pe măsură ce zidul o împresoară, nevasta rosteşte intrarea în istovire şi piatră. O dată împlinită învăţătura cruntă a visului, mănăstirea stăruie, în sfârşit, prin nopţi ca prin zi. Turlele se avântă falnic. Negru Vodă priveşte cu mulţumire spre meşter; "Oglindă, oglinjoara mea, nu-i aşa că mănăstire mai frumoasă n-are cum fi sub soare?" Manole, care pare a fi uitat că trăinicia a fost dobândită cu preţul şirului de vieţi ce ar fi urcat - turle - din trup de nevastă tânără şi de copil cândva la rându-i părinte, Manole înfruntă pe Vodă. Se încumetă să înalţe mănăstire încă mai desăvârşită. Un lucru nu a înţeles încă meşterul; că nu mai are pe cine să zidească.
Lupta, 15 iunie 1986

Texte din volumul Fluviul Alfeu sau despre exil şi întoarceri de Sanda Golopenţia, Editura Spandugino, 2017


Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer