04.09.2017
Azi nu se mai poate zice că femeile fac copii "cum vrea Dumnezeu". Azi femeile fac copii cînd vor ele şi cînd aprobă şi bărbatul. Înainte făceau săracele femei o grămadă de copii, că "aşa a vrut Dumnezeu".

Mi-aduc aminte de Maria Munteanca, era la prăşit la noi la vie, cu Ileana asta... am uitat cum îi zicea. Şi Ileana îi zice Mariţei (aşa-i ziceam Mariei Munteanca), care făcuse vreo doişpe copii.
- Ce-ai făcut, fa, atîţia? N-ai cui să laşi averea?

Ei, vai de capul lor, n-aveau nici de unele. Stăteau vreo paişpe într-o odăiţă, că nici nu ştiu unde încăpeau. Vara mai zic, mai dormeau pe afară, dar iarna? Cum, Doamne, stăteau? Avea o vorbă bunica mea: cică ţiganii, dacă nu-s paişpe-cinşpe în odaie, nu se simt bine, se simt părăsiţi. Şi mai venea şi Costică Munteanu beat mort peste ei. Era muncitor, ţiganul, ce-i drept, dar şi beţiv. Bea tot ce cîştiga cu munca. Rar dacă mai reuşea Lelea, mă-sa, să scoată ceva bani de la el. Mariţa, săraca, nici nu îndrăznea să se apropie de bărbatu-său.

Mariţa era o femeie tare de treabă, cuminte şi zîmbăreaţă. Toată ziua zîmbea. Şi, să mă întorc, Mariţa îi răspunde Ilenei:
- Păi, zice, dacă aşa a vrut Dumnezeu!
- Ei, "aşa a vrut Dumnezeu"! O vinit noaptea Dumnezeu şi s-o suit pe tine, a?

Costică Munteanu muncea pe la oameni, făcea chirpici, că era haidău tare. Avea şi-o tobă, o bătea pe la nunţi şi cumătrii, pînă ce s-o spart toba şi-o aruncat-o. Pe vremea ceea, cu toba lui Costică, cu acordeonul lui Dumitru, iar dacă mai era şi-o vioară era prea de ajuns, se petrecea, frate, pînă dimineaţa.

Şi venea ţiganul beat acasă şi-o bătea pe Mariţa. I se părea lui că, vezi Doamne, nu mai scapă de necazuri şi nevoi din cauză că Mariţa i-o făcut doişpe plozi. Azi aşa, mîine aşa, pînă ce, săraca, fugea de acasă la mă-sa peste deal, la Goroni. Costică se ducea după ea - cu rugăminţi, cu amăgeli - şi se întorcea Mariţa acasă. După o vreme iar o bătea şi iar pleca Mariţa. Aşa s-a întîmplat de cîteva ori, pînă ce, ultima dată, Mariţa a zis că nu se mai întoarce orice ar fi. El s-o dus la Goroni, la părinţii ei, era seara tîrziu, şi-o chemat-o la poartă, că, cică, să vorbească pentru ultima oară. Ea, săraca, n-o vrut să iasă. Frica care intrase în sufletul ei îi spunea că nu trebuie să iasă. Dar mamă-sa, înmuiată de glasul lui ugilit şi de faptul că tremura de frig la poartă, i-a zis Mariţei:
- Mai du-te o dată, Mariţă, spune-i că nu se mai poate şi gata.

Şi Mariţa s-o încrezut în mă-sa. Ş-o tras peste cămaşă un cojoc flendurit de-al lui taică-său şi-o ieşit la poartă. Şi tot strîngea cojocul ceala la piept.

Costică avea un cuţit ascuns în mîneca hainei. Îl luase de acasă.
- Hai, vină ici-şa, i-o zis Costică. Să ne auzim.

Că era iarnă, bătea vîntul şi viscolea. Ea s-o apropiat, fără să ştie ce negură-i în sufletul lui, că ce-i în sufletul omului nu se vede. Atuncea el o scos cuţitul şi zvînc! i l-o băgat în piept, drept în inimă.
- Ha! o făcut Mariţa. Pe loc o murit.

Mare jale o fost! Era un suflet aşa bun! Noi am fost în aceeaşi clasă la Goroni, cînd eram mititele. Parc-o văd: slabă ca un ţîr, cu cozi împletite şi cu ochi verzi. Cînd te vedea, rîdea cu toată faţa, cu ochii ceia verzi, bucuroasă că te vede. Aşa era ea: fără picătură de venin în suflet.

Pe Costică l-o luat la puşcărie. Copiii, vai de capul lor, numai ei ştiu cum o crescut. Lelea cea bătrînă, mama lu' Costică, s-o ocupat de ei. Cît putea şi ea. Lelea se ducea şi la puşcărie la el. Pe urmă o murit, n-o mai apucat să-l vadă liber.

Costică o venit după vreo doişpe ani. Copiii erau mari acuma şi nu l-o mai primit acasă. Atuncea s-o luat c-o ţigancă din Chicirea. O fost odată la noi şi-o cumpărat vin. Şi i-am spus ţigăncii celea:
- Nu ţi-i frică că te-a omorî şi pe tine?
- E om bătrîn de-acuma. Ce să mai omoare el! Nu mai vrea să taie nici un pui de găină. Eu tai puii acasă.

Iar Costică rînjea cu nasu' în jos.

0 comentarii

Publicitate

Sus