11.10.2004
Cea de-a 10-a femeie laureată din Istoria Premiului Nobel, premiu în valoare de 1,1 milioane de euro, este o necunoscută pentru foarte multă lume. Austriaca Elfriede Jelinek, în vârstă de 57 de ani, una dintre cele mai controversate şi polemice scriitoare contemporane de limba germană, împotriva tuturor pronosticurilor avea să fie cea care spulbera visurile de glorie ale canadiencei Margaret Atwood, considerată drept favorită de către mulţi editori occidentali şi de peste ocean. Din păcate însă, pentru aceasta din urmă, Premiul Nobel avea să meargă într-o direcţie surprinzătoare. Considerată drept o feministă convinsă, Elfriede Jelinek intră astfel în generoasa istorie a Premiului Nobel alături de: prozatoarea suedeză Selma Lagerlof (1858 – 1940), câştigătoarea Premiului Nobel 1909, prozatoarea italiană Garazia Deleeda (1871 – 1936), Nobel 1926, prozatoarea norvegiană Sigrid Undeset (1882-1949), Nobel 1928, americana Pearl S. Buck (1892 – 1973), Nobel 1938, poeta chilenă Gabriela Mistral (1889-1957), Nobel 1945, dramaturga şi poeta germană Nelly Sachs (1891-1970), Nobel 1966, prozatoarea sudafricană Nadine Gordimer, născută în anul 1923, Nobel 1991, prozatoarea americană Toni Morrison, născută în 1931, Nobel 1993 şi poeta poloneză Wislawa Szymborska, născută în 1923, Nobel 1996.

Austriaca Elfride Jelinek, nu era totuşi chiar atât de necunoscută cum părea la prima vedere. Ea şi-a câştigat renumele internaţional odată cu transpunerea cinematografică a romanului Die klavierspielerin (Pianista) (1983), realizată de Michael Haneke având în interpretare pe: Isabelle Huppert. (Erika Kohut), Benoît Magimel (Walter Klemmer), Annie Girardot (mama), Anna Sigalevitch (Anna Schober), Susanne Lothar (d-na Schober), Udo Samel (Dr. Blonskij), Cornelia Köndgen (d-na Blonskij). Acest film a obţinut Marele Premiu al Juriului plus două premii la secţiunea de interpretare la Festivalul de la Cannes - 2001, nu înainte de-a stârni protestele publicului pudibond, datorită scenelor hard, gen sado-maso. Filmul a fost prezentat şi în România la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în iunie 2002. Dealtfel, romanul Pianista a fost publicat pentru prima dată în România la editura Kriterion în anul 1993, trecând aproape nebăgat în seamă.

Scriitoarea Elfride Jelinek s-a arătat destul de surprinsă aflând că este câştigătoarea Premiului Nobel, declarând că n-o să poată participa la festivitatea de premiere din motive de sănătate. Desigur că mă bucur, n-are rost să neg, dar simt în realitate mai multă disperare decât bucurie. Nu mă simt pregătită, ca persoană, pentru a face faţă opiniei publice a declarat aceasta agenţiilor austriece de presă. Boala de care amintea Jelinek este aşa numita fobie socială, de care suferă de mai mulţi ani şi care se manifestă la intervale regulate de timp. Elfride Jelinek s-a născut la data de 20 octombrie 1946 în Mürzzuschlag (Estiria), având sorginte ceho-evreiască. A copilărit în Viena iar la vârsta de 4 ani a frecventat clase de balet şi de limba franceză, apoi, mai târziu, şi-a format o vastă cultură muzicală, în 1960 deja studia pianul şi compoziţia la Conservatorul din Viena, după care s-a înmatriculat la Universitatea din Viena unde a studiat Teatrul şi Istoria Artelor.

În 1967 şi-a întrerupt studiile în favoarea scrisului. Publică texte în proză în diverse reviste literare, încă înainte de editarea primului roman intitulat Wir sind Lockvögel baby, în anul 1970. Între preocupările sale figurează critica socială şi analiza condiţiei femeii în societatea modernă, subiecte care pot fi desprinse cu uşurinţă din operele sale. Feministă convinsă şi apăratoare a ideilor de stânga, Elfriede Jelinek a suferit în Austria susţinute atacuri din partea partidelor de dreapta, mai ales din partea partidului condus de Jörg Haider.

Sunt elogiată drept autoare dramatică şi eu în realitate nu ştiu mai nimic despre teatru. Scriu împotriva teatrului. Nu-mi imaginez nimic mai absurd, decât nişte persoane vii într-un scenariu declara scriitoarea Elfriede Jelinek în 1998 la câştigarea Premiului Georg Büchner, cea mai mare distincţie de limbă germană. Actualmente, Elfriede Jelinek figurează printre cei mai importanţi autori contemporani de limbă germană.



0 comentarii

Publicitate

Sus