18.10.2004
Dacă treci întâmplător prin Madrid şi vrei să te informezi despre tot ceea ce se petrece mai important în domeniul culturii, cu siguranţă că nu trebuie să ocoleşti El Circulo de Bellas Artes, o instituţie privată de utilitate publică, declarată monument istoricoartistic naţional, având un caracter multidisciplinar: arte plastice, ştiinţă, cinema, dans, filosofie, literatură, muzică clasică, muzică contemporană şi teatru.

El Circulo de Bellas Artes are drept obiective difuzarea culturii naţionale şi internaţionale, sprijinirea dialogului între diversele discipline artistice, promovarea culturii spaniole către alte ţări, formarea şi sprijinirea tinerilor artişti şi creatori, participarea copiilor şi tinerilor în cadrul activităţilor culturale. El Circulo de Bellas Artes dispune de o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi, care adăpostesc patru săli de expoziţii, un etaj cu ateliere de creaţie, şase săli polivalente, o bibliotecă, un teatru, două săli istorice: Salonul de Dans şi Sala Coloanelor, un cinema studio, un post de radio şi o cofetarie-restaurant. În aceste spaţii au loc anual peste 1000 de diferite manifestări culturale, expoziţii, conferinţe, seminarii, ateliere de creaţie, concerte, teatru, dans...

Teatrul Fernando de Rojas din Circulo de Bellas Artes găzduieşte în data de 25 octombrie 2004, lansarea cărţii Cabo Trafalgar (Capul Trafalgar), scrisă de Arturo PérezReverte şi editată de Alfaguara.
Arturo PérezReverte s-a născut în Cartagena, noiembrie 1951 şi s-a dedicat exclusiv literaturii abia după experienţa a peste 21 de ani de muncă în domeniul presei, radioului şi televiziunii, mai ales in domeniul reportajelor cu privire la conflictele internaţionale. A scris numeroase romane de succes, încununate cu importante premii literare atât în Spania cât şi în afara ei: El Húsar / Husarul (1986), El maestro de esgrima / Maestrul de scrimă (1988), El Club Dumas / Clubul Dumas (1993), La sombra del águila / Umbra vulturului (1993), La Carta esférica / Scrisoarea sferică (2000), La reina del sur / Regina sudului (2002). La sfarşitul anului 1996 apare colecţia Las aventuras del capitán Alatriste / Aventurile capitanului Alatriste care în mai puţin de doi ani avea să se convertească în colecţia cu cel mai mare succes din toate timpurile. Arturo PérezReverte a fost primit în Academia Regală Spaniolă la 12 iunie 2003.

În 21 octombrie se vor împlini 200 de ani de la celebra La batalla de Trafalgar (Bătălia Trafalgarului), în care s-a înfruntat armata coaliţiei hispano-franceze cu armata britanică aflată sub comanda lui Nelson, în apele spaniole din capul Trafalgar. În memoria acelei cumplite bătălii, apare cartea Cabo Trafalgar (Capul Trafalgar), purtând semnătura scriitorului Arturo PérezReverte, o îmbinare perfectă între relatarea istorică şi acţiunea spectaculară.

Vineri 22 octombrie 2004, eseistul şi romancierul austriac Robert Menasse prezintă în Circulo de Bellas Artes, La expulzion del infierno / Die Vertreibung aus der Hölle (Alungarea din Iad), prima lui carte tradusă în limba spaniolă, în colaborare cu Alianza Editorial, Ambasada Austriei şi Instiutul Goethe. La expulzion del infierno / Die Vertreibung aus der Hölle (Alungarea din Iad) este un roman despre identitate, voluntarism şi impuneri, despre capacitatea extraordinară de supravieţuire a fiinţei umane. Robert Menasse s-a născut la Viena în 21 iunie 1954 şi a studiat filologia, filosofia şi ştiinţele politice în universităţile din Viena, Salyburg şi Mesina. Timp de 6 ani a fost profesor la Universitatea San Paolo din Brazilia.

Carţile lui au primit numeroase premii literare şi academice. La expulzion del infierno / Die Vertreibung aus der Hölle ( Alungarea din Iad ) este un roman despre dezrădăcinare şi respingere, despre Inchiziţie şi nazism, aceste Iaduri din care este atât de dificil să evadezi. Viktor Abravanel, profesor de istorie la Universitatea din Viena este personajul cel mai important al acestei carţi care merită să fie citită. Actualmente, scriitorul Robert Menasse trăieşte într-o continuă deplasare între Viena şi Amsterdam.

În episodul următor, Don Quijote Rătăcitorul o să vă spună câteva cuvinte despre expoziţiile din Circulo de Bellas Artes, printre care şi Desde el puente de los años (De pe podul anilor) dedicată poetului Paul Antschel, născut în Bucovina anului 1920, convertit mai apoi în parizian, deşi întreaga sa operă poetică a scris-o în limba germană utilizând pseudonimul de Celan, anagrama numelui scris în limba română: Ancel.

0 comentarii

Publicitate

Sus