04.12.2017
PasiLiberi.ro, mai 2017
E tot mai greu, azi, să folosim cuvinte mari. Nu pentru că nu s-ar folosi, ci pentru că tot mai puţini mai cred în ele, până într-acolo încât, din cauza lor, chiar şi cuvintele mici - de la "bun" şi "frumos", la "atractiv" şi "special" - îşi pierd credibilitatea. Azi, însă, vom folosi cuvinte mari. Le vom boldui, chiar, căci vorbim despre un loc atât de bun şi de frumos, încât e musai să facem asta. Locul se numeşte Museikon, se află în cetatea Alba Iuliei şi este, deocamdată, unicul muzeu de artă sacră din ţară. Poftiţi înăuntru.


Museikon. Adresă: str. Unirii, nr. 3, Alba Iulia

Strada Unirii e chiar în cetate. De fapt, e una dintre căile de pătrundere în cetate şi, din fericire, singura prin care puteţi intra cu maşina. Aşa că, pentru mulţi, strada Unirii înseamnă un singur lucru: acces. Şi, cel mult, câteva clădiri mari pe lângă care treci, cum ar fi catedrala ortodoxă şi, un pic mai departe, Sala Unirii. Din 28 aprilie 2017, însă, zi în care s-a inaugurat Museikon, strada Unirii va trebui să însemne altceva. Şi, pas cu pas, ne vom obişnui să o asociem cu alte lucruri decât cele cu care o asociam până acum.

Aşa că, întrucât Museikon e acel muzeu de pe strada Unirii în care veţi găsi icoane, cărţi vechi, atelier de pictură, laborator şi bibliotecă de specialitate, aveţi tot dreptul, de acum înainte, să numiţi strada Unirii în funcţie de muzeu. Spuneţi-i cum aveţi chef: strada aia cu icoanele, strada cu biblioteca, strada muzeului sau, pur şi simplu, strada cu muzeu'. Muzeu' de la intrarea în cetate.

Museikon, un muzeu pentru cei care nu ştiau că au nevoie de el

 

Dintre lucrurile noi care apar, an de an, în cetatea Alba Iuliei, înfrumuseţând-o imprevizibil, Museikon este, fără nici un dubiu, cel mai nou. Şi, fiind nou, a avut încă din faza de concepere / bugetare (valoare 9.736.394,77 lei, printr-un grant oferit de Islanda, Lichtenstein şi Norvegia) şansa să fie amplu şi temeinic gândit, astfel încât să fie cât mai cuprinzător şi folositor. Museikon este, de fapt, Proiectul Museikon şi va include o mulţime de lucruri pe care merită să le cunoaşteţi şi cu care merită să intraţi în contact: expoziţie permanentă cu peste 100 icoane pe lemn şi pe sticlă, carte veche românească şi străină; piese de cult; expoziţii temporare, ca mod de promovare a artiştilor contemporani; atelier de scriere şi pictură, folosind tehnici de lucru asemănătoare celor din vechime; spaţiu de dezbatere a istoriei locale şi naţionale.

Din toată această enumerare specioasă e bine să reţineţi un lucru: toate astea vă sunt accesibile. Ele n-au fost concepute pentru savantul cu călimară şi pană de gâscă, ci pentru profanii care văd, în icoane, ceva impenetrabil. Ceva complicat, ermetic, izolat. Ceva ce are legătură cu primitivismul şi habotnicia, cu cozile interminabile la moaşte sau cu aruncatul în Dunăre, după cruce.

 

Din contră, Museikon e un loc penetrabil, în care icoana e deschisă, aproape şi simplă. Veţi vedea, apropiindu-vă de lemnul icoanei - pe care zugravi de acum trei secole au pus culoare, făcând-o şi acum să aibă parfumul vopselei -, că scândura prin care dumnezeirea a prins formă e extrem de simplă. Veţi vedea, de asemenea, cum se picta şi cum se tipografia acum câteva sute de ani, pentru că veţi putea lua parte la ateliere special gândite pentru voi. Veţi mai vedea, în muzeu, un spaţiu expoziţional cald, nu rece; dinamic şi nonconformist, nu rigid şi intimidant. Vă va surprinde un design prietenos, tematic, multifuncţional, nu fixist sau comunist, cum multe muzee sunt. Muzeikon vă va plăcea, pentru că îl veţi înţelege. Şi, înţelegându-l, veţi câştiga o mică parte din tihna şi blândeţea care apar zugrăvite în icoane. 

 

De pus în ramă: clădirea muzeului, valorificată 100%

Ceea ce până nu demult era doar un mister, construit pe presupuneri şi ipoteze, a devenit, recent, un lucru sigur: clădirea muzeului e un monument istoric esenţial pentru identitatea Alba Iuliei şi a Transilvaniei, având rădăcini în epoca romană, medievală şi habsburgică. Începute în februarie 2016, cercetările arheologice efectuate în interiorul şi în afara clădirii au scos la iveală o mulţime de date, care, pe măsură ce au fost procesate în laborator, au devenit tot mai interesante. Vorbim, deci, despre un edificiu medieval, clădit pe structuri romane, care a fost preluat apoi de habsburgi, suferind modificări majore. În ce priveşte romanitatea spaţiului, au fost găsite porţiuni din zidul roman de apărare a Castrului Roman al Legiunii a XIII-a Gemina, de la Apulum, zid care s-a păstrat pe o înălţime de 3,80 m şi o lungime de 14,90 m.

Săpăturile au mai scos la lumină un drum al soldaţilor (via sagularis) şi un canal roman, construit din piatră de râu, legată cu cărămizi, pe una din ele fiind aplicată o ştampilă cu numele legiunii militare: Leg(io) XIII Gem(ina). De asemenea, a fost identificată o construcţie din cărămidă, cu bolta prăbuşită şi resturi de la o posibilă fosă septică, ambele din evul mediu. În plus, în curtea din spate a monumentului au fost descoperite două sisteme de canalizare din cărămidă, amenajate în secolele XVIII şi XIX.

Din fericire pentru iubitorii de clădiri vechi, toate aceste detalii de arhitectură au fost puse în valoare. De pildă, o bună bucată a zidului roman de exterior a rămas la suprafaţă; zidul roman, medieval şi austriac au fost integral valorificate, ca şi unele ferestre, cărora li s-a redat aspectul baroc iniţial. Splendoarea şi autenticul acestui spaţiu istoric au devenit, astfel, realităţi. Cât despre turiştii care vor intra în muzeu - indiferent de limba pe care o vorbesc sau de cultura din care vin -, ei vor fi primii care vor înţelege, cu adevărat, importanţa acestui loc în Alba Iulia.

   

Deschiderea oficială, pe 30 noiembrie 2017

Cu toate că a fost inaugurat în aprilie 2017, Museikon a fost deschis publicului pe 30 noiembrie 2017, întrucât e nevoie, conform legii, de şase luni pentru ca microclimatul din muzeu să fie format aşa cum trebuie pentru amplasarea exponatelor.

Museikon: finanţat în cadrul Programului PA16/RO12 "Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural", prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, proiect finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Lichtenstein şi Norvegia, "Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia" este realizat în parteneriat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia şi Universitatea din Bergen - Norvegia. Operatorul de program este Ministerul Culturii.

Obiectiv turistic: Muzeul de Artă Religioasă Museikon Localizare: Alba Iulia (judeţul Alba) Acces: cu maşina; pe jos
Credite foto: Florian-Rareş Tileagă
Articol publicat iniţial pe www.viziteazaalbaiulia.ro

0 comentarii

Publicitate

Sus