18.12.2017
Regele a murit. Trăiască Regele.... De mult timp nu am mai văzut în ţărişoara noastră un eveniment de anvergură care a funcţionat atât de bine. Regele a meritat şi au meritat şi românii. A fost ceva cu ştaif, elegant, emoţionant, în timpii programaţi şi fără bâlbe sau rateuri. Aşa cred că ar trebui să arătăm mereu ca ţară, cum am arătat zilele trecute.

"Minunile" ţin la noi maximum trei zile. Ne întoarcem la cele zilnice, cu certuri politice, cu aglomeraţii de nedescris in oraşe, cu febra cumpărăturilor în prostie de parcă ar veni sfârşitul lumii şi cu scrisorile către Moş Crăciun. Există în aceste zile un "ceva" special, pluteşte mereu în atmosfera din jurul Crăciunului şi asta ne dă tuturor o stare de bine.

Vreau să vorbim astăzi despre o "faţă" a sărbătorilor de iarnă care cred că reprezintă un specific, nou, daca se poate spune aşa, al nostru în prag de Crăciun. Târgurile. Desigur, peste tot în lume, într-un fel sau altul există astfel de târguri. Cu brazi, luminiţe, vin fiert, muzică şi steluţe de turtă dulce. La noi există o isterie a târgurilor in general. Târguri şi "festivaluri" de stradă. Avem noi o atracţie specială către târguri, talciocuri, oboare sau cumpărături la marginea drumului. Dincolo de mici, bere, cârnaţi şi orice altceva pus pe grătar şi mirosind a fum în aceste târguri "tradiţionale" se vând, indiferent de anotimp, mingi de plajă, şepci cu morişcă de staniol, ciorapi de damă, căciuli de blană şi pălării de soare, pitici de ciment şi tigri de pluş, vuvuzele, cojoace, linguri de lemn, brânză şi mănuşi, creioane uriaşe sau jucării chinezeşti, ţuică de casă şi galoşi.... Asta la oraş. La ţară, deşi cuvântul târg are altă greutate, pe lângă animale vii şi haine second-hand se vând artificii, mobilă, genţi "de firmă", carpete, veselă de plastic şi piese auto uzate... Greu găseşti în aceste târguri de Crăciun obiecte sau lucruri legate tradiţional, creştin, de sărbătoarea naşterii Domnului. La noi "tradiţionalul" local, ad-hoc, specific a îngropat de mult ceea ce în alte locuri apare doar de Crăciun. Folosim orice sărbătoare ca să vindem sau să cumpărăm ceva, orice altceva în afară de lucruri în ton cu specificul declarat al acelui eveniment. Ştim că orice sărbătoare e obligatoriu cu multă mâncare şi băutură. Perfect. Dar de ce stricăm povestea cu mii de lucruri de prost gust, cu transformarea oricărui târg într-un talcioc de mahala şi cu transformarea treptată a aproape orice în ceva "tradiţional". Eu cred că tradiţionalul românesc înseamnă cu totul altceva decât ceea ce încearcă organizatorii de târguri sau "festivaluri de strada" de un gust îndoielnic să ne vândă.

Am importat noi tot felul de "sărbători" sau "fest"-uri de pe te miri unde. Intre timp le cam uităm pe ale noastre, tradiţionale. Tot ce e de la alţii înghiţim cam pe nemestecate. In toate, de la politică, arme, cuvinte şi sărbători. Ar fi păcat să deturnăm sau să alterăm câtuşi de puţin sărbătoarea Crăciunului românesc chiar şi prin transformarea târgului de sezon într-un bazar de margine prăfuită de continent creştin...

0 comentarii

Publicitate

Sus