25.10.2004
Desde el puente de los años este numele unei expoziţii organizate în Circulo de Bellas Artes din Madrid, expotiţie dedicată poetului Paul Antschel, născut în Bucovina anului 1920, convertit mai apoi în parizian, deşi întreaga sa operă poetică a scris-o în limba germană utilizând pseudonimul de Celan, anagrama numelui scris în limba română: Ancel. Expoziţia Desde el puente de los años este deschisă publicului larg în perioada 23 – 31 septembrie 2004 în sala Goya din Circulo de Bellas Artes şi reprezintă atât o viziune amplă asupra operei acestui poet, cât şi relaţia creatoare pe care acesta a menţinut-o de-a lungul timpului cu Giséle Lestrange.

Paul Celan (Paul Antschel ) s-a născut la data de 20 noiembrie 1920 în localitatea Cernăuţi. În anul 1942, părinţii acestuia, evrei de origine, au fost deportaţi şi mai apoi ucişi într-o tabără nazistă de refugiaţi. Obligat să abandoneze facultatea din oraşul natal, Paul Celan a fost deportat şi el într-o tabără de muncă forţată de unde a fost eliberat doi ani mai târziu în 1944. După o perioadă de 3 ani petrecută la Bucureşti, Paul Celan părăseşte România cu destinaţia Austria, Viena. În 1948 se transferă în Franţa, obţinând la scurtă vreme cetăţenia, predând cursuri de limba germană la Şcoala Normală Superioară din Paris. Printre importanţii poeţi pe care i-a tradus Paul Celan în limba germană s-a numărat şi Arthur Rimbaud sau Ósip Mandelstam.

În anul 1951 Paul Celan o cunoaşte pe Gisèle de Lestrange, născută în 1927 dintr-o familie aparţinând aristocraţiei catolice franceze, care îi va deveni soţie şi muză în acelaşi timp. Gisèle Lestrange era şi o apreciată graficiană, având la bază o notabilă formaţie artistică. Astfel că, lucrările grafice ale Gisèlei Lestrange se intercalează armonios cu parcursul poemelor scrise de Paul Celan. O dragoste totală, o iubire fulminantă, o poveste dramatică, aproape imposibil de descris în cuvinte. După o teribilă acuzaţie de plagiat în legătură cu poemele pe care le-a tradus din Yvan Goll, poet evreu de origine, Paul Celan suferă o putenică depresie, este spitalizat în mai multe rânduri pentru ca, în final să se sinucidă aruncându-se în Sena. Moartea acestuia, în 1970 avea să fie comentată în majoritatea mediilor de comunicare occidentale.

Prima colecţie de poeme, apărută în 1952 a inclus şi faimosul poem Death Fugue, poem deseori comparat cu alt celebru poem, scris de Sylvia PlathLittle Fugue, un poem în care moartea este personificată, un poem care descrie câmpurile de exterminare de la Auschwitz - Birkenau. Scriind o poezie înscrisă în linia ascendentă a suprarealismului, de o factură impunătoare, autentică şi bogată în imagini biblice, Paul Celan încerca în acest fel să-şi exprime sentimentul artistic în legătură cu absurdităţile vieţii moderne şi dificultăţile de comunicare.

Expoziţia organizată în Circulo de Bellas Artes din Madrid, Desde el puente de los años, este dedicată vieţii celor doi artişti, Paul Celan şi Giséle LestrangeCelan, uniţi într-un destin comun până la finalul vieţii. Materialele expuse reprezintă atât o mărturie istorică cât şi o reafirmare valorică a conexiunilor dintre poezia lui Paul Celan şi lucrările grafice purtând semnătura Gisélei Lestrange. În această impresionantă expoziţie pot fi admirate manuscrise şi corespondenţă, bibioteca, tablouri, gravuri, jurnale intime, agende precum şi numeroase fotografii.

Am văzut născându-se lucrările ei alături de poemele mele, născându-se din aceste poeme, şi ştiu bine că Atemkristall, care dealtfel mi-a deschis drumul către poezie, s-a născut din lucrările ei (Scrisoarea lui Paul Celan către Gisèle Celan-Lestrange, 20 mai 1965).

0 comentarii

Publicitate

Sus