26.03.2018
Ce nebunie a început acum câţiva ani când social media a explodat şi în România, Facebook mai cu seamă. Platforma a devenit locul de întâlnire a unei mase imense de oameni care şi-au expus gândurile, acţiunile, fotografiile şi vieţile, de fapt, pe o tarabă pe care unii o controlau atent. Fenomenul a devenit global şi dacă la început Facebook era la modă, ulterior a devenit aproape o necesitate şi apoi o dependenţă. Oameni normali şi oameni singuri, vedete sau anonimi, persoane inteligente sau frustraţi veşnic, tâlhari sau nebuni, curve sau beţivi, copii şi fotbalişti, politicieni sau jurnalişti rataţi evoluau de-a valma întru-un spaţiu virtual care îţi accepta aproape orice, aparent nesupravegheat de nimeni. Prieteni, follow-eri, like-uri, mesaje şi comentarii se revărsau într-un şuvoi care mătura totul în cale... Facebook a devenit un instrument esenţial pentru campanii de orice fel, de la lansări de produse la lansări de candidaţi în alegeri naţionale. Experţii propovăduiau soluţia "magică" şi cohorte de angajaţi postau şi analizau trendurile, întrecându-se în strategii care mai de care mai ingenioase şi mai eficiente.

Şi brusc apare povestea Cambridge Analytica... Hopa! În 24 de ore încep campanii de "#delete Facebook" şi milioane de utilizatori se răsucesc şi fug de pe platformă, realizând manipularea. Cât? 50 de milioane de oameni au fost cobai într-o serie de operaţiuni atent dirijate? Oare doar 50 de milioane? Cifrele astea îţi dau fiori... Se spune că nişte băieţi deştepţi cu nişte computere performante au dat peste cap democraţia pilot a lumii şi i-au făcut pe americani să voteze cu cine a vrut semnatarul contractului. Şi se pare că au şi reuşit! Şi nu numai în America. Acum vine fondatorul platformei şi îşi cere oarecum scuze, dar mai ales promite că pe viitor nu se va mai întâmpla! Şi, culmea, spune că şi el a fost... manipulat! De câţiva ani, dar abia acum a realizat. Dar dacă nimeni nu spunea nimic acum (am mari suspiciuni şi faţă de momentul acestei dezvăluiri, dacă nu cumva şi aceasta face parte din plan), cât timp mai continua? Până unde?

Acum încep analizele, speculaţiile, se constituie tabere, se profilează "bunii" ţi "răii", se fac calcule, se mişcă bursa şi lumea întreagă dezbate subiectul în piaţă, cafenele, redacţii, parlamente, la televizor şi evident pe... Facebook! Se constituie comisii, se vor face anchete, se vor face rapoarte şi se vor da verdicte. Specialiştii explică mecanismul, sociologii desenează procesul, presa se scandalizează, proştii nu înţeleg nimic, iar băieţii aceia între computerele lor deştepte fac probabil pasul următor. Iar cei care i-au angajat privesc amuzaţi spectacolul.

Privind povestea asta de la distanţă, ajungi să te amuzi şi tu la cât de naiv era televizorul în efortul lui de manipulare de secol 20... Ce urmează?

0 comentarii

Publicitate

Sus