17.05.2018
Vernisajul expoziţiei de ilustraţie botanică Life of Bulbs de Irina Neacşu, care are loc joi, 17 mai 2018, începând cu ora 18.00, în spaţiul "Casa Roşie" - situat lângă Grădina Istorică - din cadrul Grădinii Botanice "Dimitrie Brândza" a Universităţii Bucureşti (Şoseaua Cotroceni, Nr. 32).

La vernisaj, artistul şi designerul Irina Neacşu va vorbi despre pasiunea sa rară pentru o formă de artă celebră în plan internaţional, pe care îşi doreşte să o reînvie şi în România - ilustraţia botanică.

Life of Bulbs invită publicul să redescopere valoarea şi poezia naturii printr-o tehnică aparte: reprezentarea plantelor la scară naturală, 1:1, alături de reprezentări artistice de o eleganţă filozofică, realizate în acuarelă, pentru care se folosesc flori în mărime autentică, dar şi schiţe din literatura ştiinţifică botanică. Pentru o astfel de lucrare de ilustraţie botanică, Irina Neacşu foloseşte o tehnică ce presupune şi până la 60 de ore de lucru pentru o ilustraţie.

Expoziţia reuneşte un număr de 26 de astfel de ilustraţii botanice, reprezentând flori de grădină. Una dintre ilustraţii înfăţişează o specie pe cale de dispariţie, Fritillaria sau Laleaua Pestriţă. Această plantă protejată a început să fie cultivată în alte ţări în regim controlat, ca floare de grădină.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat în zilele de weekend - 19 şi 20 mai 2018 - de o sesiune de două ateliere intensive, adevărate master-classes de iniţiere în arta botanică. Timp de cinci ore, Irina Neacşu va lucra alături de cei înscrişi şi le va prezenta secretele tehnicii ilustraţiei botanice.

Life of Bulbs prezintă pentru prima dată un demers de artă botanică contemporană în România. Narcise, lalele sau zambile se dezvăluie privitorilor şi invită la o reflecţie despre drumul vieţii cu transformările sale - de la frumuseţe la efemeritate.

Irina Neacşu este în prezent artist botanic în cadrul American Society of Botanical Artists. A absolvit Universitatea de Artă din Roma şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti şi a făcut cursuri de specializare în Olanda. În anul 2017, a lansat cartea de artist Herbarium - un ierbar ilustrat dedicat plantelor medicinale din flora spontană a României, iar în 2016, a lansat o colecţie de artă decorativă şi design, intitulată Herbarium Transylvania.

0 comentarii

Publicitate

Sus