22.12.2004
Laura Esquivel
Ca apa pentru ciocolată
Editura Humanitas, 2004


traducere de Cornelia Rădulescu



  Citiţi un fragment din această carte.

*****

Ca apa pentru ciocolată... sau ca dragostea-n bucate


Asta ar fi propunerea autoarei Laura Esquivel pentru cartea ce se vrea un reţetar al fericirii în cuplu.

Dragostea e o chestiune de gramaj pentru ingrediente potrivite. Trebuie să ştii cînd să pui tandreţe sau vorbe bune, cînd să pui independenţă sau libertate. Şi mai trebuie să ştii cantitatea din fiecare ingredient ca să nu transformi relaţia ta într-o peltea sau într-o acritură; iată o carte de iubire ca o carte de bucate...

Ni s-a spus de nenumărate ori că dragostea trece prin stomac. Credeau că aşa ne vor convinge mai uşor să învăţăm să gătim, dar noi am descoperit restaurantele şi fast-food-urile. Nu s-au gîndit să ne explice că mîncarea e parte din erotism şi bucătăria poate fi un loc tare sexy în unele cazuri... Am fi învăţat mult mai repede cum se deschide cuptorul şi la ce e bun şofranul.

Am auzit - probabil că şi tu - de multe ori proverbul acesta cu mîncarea şi dragostea, aşa că te întrebăm: Eşti pregătită să intri în bucătăria vieţii şi să descoperi că, uneori, cele mai simple ingrediente pot da plus savoare dragostei tale?! Ştiai, de exemplu, că apa e mai bună decît laptele cînd e vorba de o ciocolată caldă, servită dimineaţă, după o noapte fierbinte? Eşti pregătită să înveţi că bucătăria nu e doar locul unde trebuie să pregăteşti masa de seară? Îţi dăm acum cîteva exemple şi, la sfîrşit, îţi spunem unde poţi afla multe alte secrete culinaro-erotice.

Majoritatea mîncărurilor, oricît de greu/uşor se gătesc, ajung pe aragaz sau la cuptor. Ca să fie preparate la cald, e nevoie să aprinzi o flacără... de chibrit. Mod de preparare: "Trebuie să fii atentă să aprinzi chibriturile unul după altul, pentru că dacă la o emoţie puternică se aprind toate deodată, produc o strălucire atît de mare, încît lumina produsă e mai presus de ceea ce putem vedea în mod obişnuit şi-atunci în faţa ochilor ne apare un tunel minunat care ne arată drumul pe care l-am uitat în clipa în care ne-am născut şi care ne cheamă să ne reîntîlnim cu originea divină pe care am pierdut-o."

Se întîmplă ca aluatul, odată ajuns la cuptor, să scadă brusc, deşi a fost respectată întocmai reţeta. E ca atunci cînd ai investit toate sentimentele tale, ai respectat toate regulile, dar au apărut alte piedici şi dragostea nu ajuns la împlinire. Adevărul este că ai trăit măcar o dată o dragoste interzisă/imposibilă. El era căsătorit sau avea deja o iubită şi n-aveai nici o şansă... Dar nu te putea opri nimeni să visezi cîteva clipe şi să-l faci să simtă dragostea prin gustul unor vorbe dulci, al unor amintiri frumoase sau al unor mîncăruri rafinate. Iar la sfîrşit, cînd realitatea cruntă te-a condus către despărţirea inevitabilă, deznădejdea a început să lucreze... Mod de preparare: "Acţionează precum drojdia pe care o pui în pîine. O simţi crescînd în neştire, inundîndu-te pe de-a-ntregul, ca plămada pusă într-un vas prea mic care dă pe afară, ieşindu-ţi sub formă de abur din ochi, din nas şi din toţi porii."

Citim în reviste că există o reţetă a fericirii şi nu ne imaginăm că seamănă cu reţetele din cartea de bucate: pui tandreţe şi iubire, amesteci cu puţin umor, atenţie cît cuprinde, la care adaugi două linguriţe de vorbe/atitudine sexy; bagi la cuptor (a se citi în dormitor) şi aştepţi să se coacă, pînă ies scîntei. Cînd scoţi preparatul de la copt, presari puţină înţelepciune şi ceva răbdare, apoi, dacă totul iese bine, o să fie servit la o masă festivă împreună cu întreaga familie; ceremonie la care tu vei fi îmbrăcată din cap pînă-n picioare în alb. Cînd citeşti reţetele fericirii eşti mai degrabă curioasă să afli dozajul şi varietatea ingredientelor, şi nu mai analizezi "modul de preparare". Dar dacă te gîndeşti bine, şi într-un caz şi-n celălalt, e nevoie de practică pînă cînd gustul e desăvîrşit.

Şi uite că a venit o doamnă de 54 de ani din Mexic, care, pe parcursul a 181 de pagini, descrie 12 reţete de bucătărie - cîte una pentru fiecare lună a anului - arătîndu-ne iubirea dintr-un punct de vedere "comestibil". Fiecare reţetă e un moment dintr-o poveste de iubire aproape telenovelistică, iar dozajul cuprinde erotism, naivitate, senzualitate şi o parte de misticism.

Ca apa pentru ciocolată, Laura Esquivel (Ed. Humanitas) e cartea pe care, după ce o vei fi citit, trebuie să o dăruieşti prietenei tale care a suferit cel mai mult din dragoste. O să-i placă mult să afle cum să stea departe de "persoanele care au o răsuflare îngheţată. Prin simpla lor prezenţă pot stinge focul cel mai puternic, cu rezultatele cunoscute."

Eşti pregătită să intri în bucătăria dragostei?! Prepară-ţi o ciocolată fierbinte şi citeşte cartea Laurei Esquivel. Te rugăm mult să nu uiţi: apa e mai bună decît laptele cînd e vorba despre ciocolată fierbinte.

0 comentarii

Publicitate

Sus