23.07.2018
E vară. O vară capricioasă în care mai mult plouă şi rubrica "meteo" de la televizor este cea mai urmărită "emisiune". E vremea concediilor şi mulţi dintre noi îşi ratează concediile din cauza vremii. Mulţi sunt pe litoral sau la munte, stau mereu cu ochii pe cer, pe televizor sau pe aplicaţia de stare a vremii de pe telefonul mobil şi sfârşesc prin a se plimba sub umbrelă sau a-şi omorî timpul prin restaurante sau mall-uri, cu speranţa că mâine va fi în sfârşit... soare.

Ce face românul, vara, în weekend? Ce opţiuni are? Ce caută el în special? Mulţi sunt în concediu, dar pentru mulţi concediul se termină de obicei la un final de săptămână şi începe deja stress-ul bagajelor, al drumului aglomerat spre casă şi perspectiva "sumbră" a întorsului la serviciu. Unii încearcă un weekend clasic, cu picnic, mers la iarbă verde, cu grătarul şi şpriţul de rigoare. Dacă nu plouă, bineînţeles. Alţii merg cu religiozitate la mall. Sau la un film. Sau la cârciumă. Câteodată şi la biserică. Mulţi merg la neamuri sau la prieteni, unde invariabil mănâncă mult, beau şi vorbesc despre concediul care tocmai s-a terminat sau care vine.

Unii mor pe şosele, alţii stau la coadă la apă... (este halucinant cum un oraş ca Bacăul stă, vara, în 2018, de o săptămână fără apă). Alţii sunt în Bulgaria (unde plouă la fel ca la noi) sau în destinaţii exotice. Unii sunt singuri, alţii caută singurătatea. Unii îşi omoară timpul, altora nu le ajunge. Şi foarte mulţi sunt la televizor. Se uită la programe sterile, încropite, la reluări sau pur şi simplu la prostii. Şi televiziunile, angajaţii lor, sunt în weekend sau în vacanţă. Cu "vedetele" lor cu tot şi cu analiştii sau atotştiutorii la grămadă.

Pe de altă parte, competiţiile sportive sunt în pauză, teatrele nu au stagiune, până şi circul politic e amorţit. Şi atunci ce să faci? Ce poţi sa faci? Altceva decât veşnicele îndeletniciri, obiceiuri sau activităţi de final de săptămână. Marile sau micile oraşe din lume tratează weekendul cu mare atenţie. Au oferte variate, deştepte, complexe şi inovative de petrecere a timpului liber. Pentru că omul e mult mai disponibil pentru distracţie, relaxare sau cheltuială atunci, de la consumul cultural până la cel generat de curiozitate. Până şi înainte de '89, ce-i drept când doar duminica era complet liberă, autoritatea se preocupa, în felul ei, desigur, să asigure oamenilor muncii activităţi de weekend.

Acum, întrebarea "ce faci în weekend?", mai ales vara, chiar e o întrebare. Simplă, dar de multe ori cu un răspuns complicat. Gândiţi-vă şi dumneavoastră, în afară de activităţile enumerate mai sus, mereu aceleaşi, ce opţiuni atractive aveţi? Sigur, vara mai sunt. Ba câte un festival de stradă, ba câte un târg cu mâncare, dar asta doar în oraşele mari ale ţării. Şi în rest? Oamenii ăia mulţi, ce fac în weekend? Incapacitatea sau lipsa de imaginaţie a administratorilor de urbe este sublimă... Bucureştiul e altceva, deşi chiar şi în capitală oferta e limitată.

Pornind de la faptul că timpul este cel mai valoros lucru pe care îl poţi avea, primi sau oferi, ar trebui să înţelegem şi noi odată că weekendul este ceva foarte serios în viaţa noastră, personal sau în comunitate. În weekend omul e dispus să dea timp (şi chiar şi bani) pentru a primi ceva bun sau interesant în schimbul lui. Ştie sau poate cineva de pe la noi să onoreze acest "deal"? Pentru că doar astfel toţi am avea de câştigat.

0 comentarii

Publicitate

Sus