02.02.2019
În timpul campaniilor electorale, politicienilor li se reproşează vorbele-n vânt şi lipsa acţiunilor. Cei care votează au asurzit de-atâtea talk-show-uri. O nouă formulă de prezentare a viitorilor candidaţi e obligatorie. Aceasta s-ar putea desfăşura chiar pe strada Acţiunii. Fiecare candidat ar putea fi supus unei judecăţi corecte a capacităţilor sale de adaptare, manifestare, organizare şi administrare a ţării. Cum? Iată o propunere de proiect pentru staff-urile de campanie: un play game cu Coloane Oficiale şi un motto de Goethe: "La început a fost actul." În cazul neînţelegerii lui Goethe, mai poate fi adăugat un motto explicativ din Puşkin: "Cuvintele unui poet sunt acţiunile sale." Desigur, cu amendamentul că poetul, în cazul de faţă, nu e Puşkin.
 
Strada Acţiunii. Dimineaţa. Prima zi de campanie. Candidaţii se prezintă la capătul străzii în ordinea tragerii la sorţi din precampanie. Fiecare va veni cu propria Coloană Oficială de maşini, organizată după gustul şi asemănarea sa. Nu vor fi permise mai mult de opt maşini, escortate de un număr variabil de motociclete şi de o ambulanţă. Strada e populată cu echipe de alegători organizaţi în grupe alfa, beta, gama şi, eventual, sindicalişti de tip omega. Nu va fi permisă migrarea de la o grupă la alta, de pe un trotuar pe altul. Fiecare Coloană Oficială va străbate întreaga stradă a Acţiunii cu scopul de a ajunge în cel mai scurt şi organizat mod în Dealul Binelui. Trecerile peste calea ferată, Dealul Babii şi Dealul Cucului se vor face cu deplina responsabilitate şi complexitate a unei astfel de misiuni. Din raţiuni de securitate, se vor evita respectarea indicatoarelor rutiere, stâlpii de beton, trotuarul fără borduri, sârmele electrice care atârnă din cer, un brad din intersecţia strada Acţiunii cu intrarea Acţiunii, şina de tramvai montată în relief, distrugerea definitivă a asfaltului proaspăt lipit, panourile cu lipiţii de la alegerile trecute, un localnic cu mături în spinare etc. Atenţia şi vigilenţa vor trebui să sporească odată cu apropierea de Drumul Binelui: găini, gâşte, raţe, nepoţi, inofensive construcţii şi saci cu ciment depozitaţi pe axa principală a deplasării Coloanei Oficiale pot duce la altercaţii şi neînţelegeri politice. Experienţa dobândită pe această stradă, în condiţii rutiere la limita de siguranţă, va ridica gradul de profesionalism al viitorilor demnitari. Comportarea candidatului în propria-i Coloană Oficială va fi analizată de reprezentanţii alfa, beta, gama ai poporului. Sindicaliştii vor trage concluzii de tip omega.
 
Acţiunea Coloana Oficială va consta din organizarea unor şedinţe la nivel teritorial. Se va stabili un plan care se va înainta spre aprobare prin dare din cap. Un grup specific se va deplasa pe teren şi va verifica traseul, căile de afluire şi defluire a traficului, pentru a nu fi modificate de către opozanţi. Vor fi monitorizate toate obiectele sau fiinţele suspecte. Prin suspect se înţelege orice poate scăpa de sub control. De exemplu, Zola spunea că guvernele suspectează literatura pentru că ea e o forţă care le scapă. Şi-atunci el, Zola, a fost condamnat pentru că a scris un editorial contra justiţiei militare numit J'accuse. Ar fi exagerat ca guvernele de azi să se mai ia după astfel de exemple. Nu că n-ar mai fi literatură, dar un semnal luminos şi sonor printr-un amplificator intelectual de voce e mai eficace: J'accepte! Mai departe, se stabilesc punctele de amplasament al echipelor de alegători conform ordinii lor în alfabetul grec: alfa, beta... Omega se va afla pe penultima. Se măsoară condiţiile de vizibilitate pe stradă. Se analizează vulnerabilitatea asfaltului şi rezistenţa psihologică a trecerii cu girofarul aprins prin gropi. Se depistează şi se înlătură anumite obstacole de natură umană - cu excepţia celor stabilite prin consemn - din calea Coloanei Oficiale. Se ridică maşinile, căruţele, bicicletele, trotinetele, tomberoanele neînmatriculate corespunzător cerinţelor regilor asfaltului şi ai gunoaielor. Se interzic executările de lucrări la partea carosabilă atât în general, cât şi în particular. În cazuri speciale, cu mult înainte de începerea campaniei, se scot toate bordurile care împiedică play game-ul alegerilor politice. Legătura dintre echipe se face prin satelit sau parapsihologic. Supravegherea deplasărilor pe strada Acţiunii se va face de către agenţi antrenaţi, cu ajutorul unor oglinzi retrovizoare specifice.
 
La Buenos Aires, cu ocazia unei campanii oficiale, a fost expusă o statuie ce reprezenta poporul cărând o piatră. Proiectul a fost iniţiat de un Grup de Acţiune Urbană. În Argentina, relaţiile dintre popor şi politic se exprimă prin artă. Artiştii coboară în stradă. Scriu pe pereţi. Graffiti Removal. Desenează pe trotuare. Past & Future. Acoperă statui. Le descoperă. Taie panglici. Cool Creativity. Cântă, dansează. Lipesc pe garduri mesaje alternative. Alertează cetăţenii. Claxonează în ritmul partidului pe care îl reprezintă. Bat câmpii.
 
Fiecare Coloană Oficială e obligată să folosească un antemergător cu sistem sonor nino-nino. Acesta va ninoniza la capacitate maximă, în funcţie de diverse premoniţii teroriste. Pe timp de noapte, pe traseu se vor aprinde lumânărici colorate, pentru a se evita confuzia politică.
 

0 comentarii

Publicitate

Sus