23.03.2019
Dacă Toni Bulandra ar fi rămas la Paris şi s-ar fi căsătorit cu Sarah Bernardt, poate că troleibuzele nu ar fi dispărut din Paris, iar strada pe care s-ar fi retras la depou ar fi purtat numele artistului român. Chez Sarah, dans la rue Tony! Un mic restaurant cu specific dramatic franco-român ar fi fost atracţia zonei, iar artiştii globului ar fi venit să guste tragicii mici cu garnituri absurde, căci bucătarii nu ar fi ratat momentul Eugen Ionescu din Istoria gastronomică.
 
Toni a plecat în Franţa să studieze arta dramatică cu amantul lui Sarah Bernardt, actorul Mounet-Sully. A fost primit cu braţele deschise, căci era înalt, avea gesturi armonioase, negurimea privirii de la Târgovişte, vocea din filmele cu Ştefan cel Mare, talentul de a crede că abandonându-şi personalitatea pe scenă va fi absorbit de rol. S-ar fi lăsat absorbit şi de silueta lui Sarah dacă aceasta nu ar fi avut, totuşi, cu 37 de ani mai mult decât el. Lucia Sturza era doar cu 8 ani mai mare. S-a întors în ţară cu tragedia sub piele şi s-a căsătorit cu Lucia. Au jucat în primul film românesc: Amor fatal. Unii spun că mai întâi au jucat în film, şi apoi s-au căsătorit. Alţii spun că nu mai contează căsătoria, de vreme ce pelicula s-a pierdut, iar tragedia nu-i decât o comedie ratată, cum spunea un localnic francez. Ce oameni cinici! Toni a murit după 26 de ani de căsnicie pe scenă şi acasă cu Dna Lucia Sturza Bulandra - azi, un Teatru cu două săli: Izvor şi Grădina Icoanei.
 
O chestie gravă a publicului din acea vreme erau mustăţile lui Toni. Trebuie să poarte Toni mustăţi sau nu? În revista de cultură Rampa nouă ilustrată, o necunoscută intervine în discuţie, la rubrica "Ecouri", supărată tare pe artist. Mony, un critic de artă, îi dă una peste liniile scrise prin care-şi exprimase dorinţa şi-i zice: "Cum pot să existe femei care, în faţa unui artist de valoarea lui Tony, se leagă de detalii... Ce fleacuri! Cu sau fără mustăţi, Tony rămâne acelaşi... Chiar travestit în Pierrot sau în clovn, personalitatea omului magic şi irezistibil iese la iveală din orice gest al lui..." Căsătoria cu dna Lucia îi ştersese amintirea aprecierilor făcute de Sarah & Sully cu privire la personalitatea actorului pe scenă.
 
Strada Toni Bulandra e în Vatra Luminoasă. Pe-o parte, depoul cu troleibuze, pe cealaltă, un afiş cu Tony Curtis. Actualmente, amândoi artiştii sunt alături de Marilyn Monroe.
 

0 comentarii

Publicitate

Sus