20.07.2019
Pe străduţa cea strâmtă numită Mendeleev, multe încap. Maşinile de toate mărcile vin dinspre Romană şi se îngrămădesc pe Mendeleev. La subsolul clădirilor se fac "copii xerox" şi se depozitează lăzi cu bere. Numărul 39. Într-un fost garaj s-a deschis librăria "Eficient", cu volume de 900 de pagini pentru studenţii de R.E.I. Pe româneşte! Baloanele colorate, probabil de la inaugurare sau de la alegeri, încadrează toată uşa de garaj. Ce maşină o fi stat acolo? Alături, restaurantul "Dinner out". Meniul este în engleză. În ziua de azi sunt ţărani care vând verdeaţă în piaţă ş-apoi vin să mănânce calamari englezeşti!
 
Într-un bloc de pe Mendeleev, un bătrân cu şapcă priveşte nostalgic către Aeroflot. De la fereastra casei lui, secera şi ciocanul strălucesc în lumina soarelui. În vitrină, stă căzut un avion.
 
Mai încolo se află o clădire din secolul al XVIII-lea, cu cerdac şi bătrâni îngropaţi în verdeaţa din curte. "Ei se lăfăie în milioane, şi noi n-avem nici ulei de candelă" sau "sunt bolnavă cu capul şi picioarele".
 
Un fost câine de rasă se strecoară pe sub poarta de la numărul 29. "În această casă a trăit, a lucrat, a suferit şi a murit neînţeles pictorul Ştefan Luchian. 1868-1916." Curtea este închisă cu o poartă ferecată cu lacăte. Un înger cu paletă şi un crin veghează... ce? În fundul curţii, nişte vopsitori muţi amorsează o pompă de zugrăvit. Gesticulează, râd, se-mping, urlă doar alarma unei maşini. Îngerul nu se lasă impresionat. Stă lipit de marmura neagră şi aude altceva. La fereastra casei Luchian sunt gratii. Un singur geam este deschis. Uniunea Cineaştilor şi Grădiniţa 116 aşteaptă să numere elementele de pe strada Mendeleev. Doi vânzători numără cămilele dintr-o vitrină cu bibelouri, podoabe şi nasturi. La casa cu numărul 26, jaluzelele se ridică foarte rar.
 
O doamnă care răspunde la numele Ţiţi îndeasă într-o maşină un buchet de trandafiri roz.
 
În dreptul felinarului galben, maşinile de lux îşi aşteaptă stăpânii să iasă de la Trattoria il Calcio.
 
 

0 comentarii

Publicitate

Sus