04.12.2018
Decembrie vine întotdeauna cu liste. De dorinţe, de cărţi, de obiective pe noul an, de căinţă gastronomică şi foarte rar comportamentală, de răsfăţ(uri), de destinaţii una mai exotică decât cealaltă, de reinventări ale biroului, sufrageriei şi bucătăriei şi foarte, foarte, foarte rar ale sufletelor care le populează.

Cum era firesc, vin şi eu cu o listă. De cărţi. De citit, de făcut cadou, de căutat. Cărţi pe care le-am citit şi cărţi pe care vreau să le citesc. Cărţi pe care le recomand şi cărţi pe care le aştept. Cărţi pe care vreau să le dau mai departe. Cărţi care m-au găsit. Începe cam aşa.

1. Trilogia fiordurilor, de Jón Kalman Stefánsson. Pentru că abia am terminat-o. Pentru că are o simplitate dureroasă şi o înţelegere aproape senzorială a sâmburelui lumii, a tot ce e dincolo de coajă... Pentru că vorbeşte despre călătorie ca adicţie şi iubire ca resort vital mai mult decât ca proiecţie romantică. Pentru că explorează dualitatea poeziei. Duplicitatea ei. Ambiguităţile existenţiale. Şi pentru că, după mintea mea, ieşi un pic mai altfel din cărţile astea. Poate puţin mai trist. Poate puţin mai bun. Numai puţin. Căutaţi-le.

2. Cartea lui Radu Paraschivescu, Orice om îi este teamă. Simt că o să o fac cadou compulsiv anul ăsta. Nu vă spun de ce. Vorba... poetului, "Eu când cad din pom întâi mă uit dacă am coaste rupte, pe urmă mă scutur şi abia pe urmă încep să zbier, nu zbier înainte."

3. Cartea despre depresie a lui Matt Haig, de la Nemira - Câteva motive să iubeşti viaţa. Pentru că nu mi-l imaginez pe Haig scriind cartea asta şi mor de curiozitate să văd cum e. Mi-am promis că va fi prima pe care o voi citi când se va termina lista lecturilor impuse profesional.
Adică de azi încolo:)

4. De Sărbători îmi propun să gătesc. Nu ştiu când, dar îmi propun. Standardul la mine acasă e o chestie aşa, de la excelent în sus (două mame prolifice, cu experienţă vastă - am spus tot, nu-i aşa?). Ca să fie treaba treabă, ai mei sunt vrăjiţi de cartea Laurei Laurenţiu, Duminica la prânz. Şi eu sunt. Mi s-a sugerat că aş putea şi eu să fac nişte salate de-acolo. Pentru început. Ce să zic, să-mi ţineţi pumnii... P.S. Cartea e de vis. Mi se face foame numai când o deschid.

5. Pentru cunoscători, pentru bibliofili, pentru absolvenţii de filologie, pentru aspiranţi, pentru doctoranzi, pentru cititori, pur şi simplu, Dialogurile secrete ale Ioanei Pârvulescu sunt deliciu curat. A fost coup de foudre cartea asta, încă nu mi-a trecut. Are de toate - şi livresc, şi piruetă intelectuală, şi erudiţie, şi stil, şi un ton atât de prietenos, de cald, de puţin firoscos că te ia pe sus şi te duce cu ea în miezul unei ceşti de ceai fierbinte.

6. Philip Roth, De ce scriem. Pare enormă şi intimidantă. Simt că o s-o hăpăi.

7. Da, vreau să citesc povestea lui Michelle Obama (cine o fi fost shadow writer? Sau o fi chiar ea?...). De explorat, de cercetat...

8. Am văzut că au recidivat Fraţii Fan cu o carte superb ilustrată pentru copii, Între cer şi mare. Eu am adorat Corabia cu coarne. Sper să fie din acelaşi neam.

9. Drumurile mătăsii, de Peter Frankopan. A apărut la Trei. Abia aştept vreo două ore în cartea asta... Nu e despre mătase, e despre idei şi despre cum leagă ele lumea, cu fire preţioase, de ţesătură scumpă.

10. Familia Chiţ Chiţ. Editura Casa Radio. Audiobook (aşa-i zice acum vinilului). O să plângeţi. O să râdeţi. O să plângeţi din nou... Şi o să merite.

(va urma)

0 comentarii

Publicitate

Sus