20.01.2019
Confirmări:
UNATC, un creuzet al noilor talente. Toate spectacolele de licenţă sau master merită văzute, fără excepţie, fie că e teatru, fie coregrafie.
Editura Polirom, o editură cu atât de mulţi autori buni, atât români, cât şi străini, încât mi-e imposibil să-i enumăr. Fac eforturi să-mi limitez cumpărăturile, pentru că oricât de mult aş citi (beletristică, istorie, psihologie), teancurile de cărţi necitite continuă să devină tot mai mari.
Editura Humanitas, în special pentru Cărtărescu, Djuvara, Boia.
Institutul Cervantes, pentru tot ce ţine de hispanism.
Centrul Ceh, mai ales pentru proiecţiile de filme.
Institutul Balassi, pentru tot felul de activităţi culturale surprinzătoare, între care nu pe ultimul loc degustările de vinuri.
Cinema Elvire Popesco, de departe cinematograful meu (de artă) preferat.
Cinemateca Eforie şi Cinemateca Union, pentru programul educaţional pe care-l desfăşoară.
Radio România Muzical (postul meu de toată ziua) şi Radio România Cultural (cu unele din cele mai bune emisiuni muzicale / literare / ştiinţifice / istorice / filosofice posibile).
Oana Ispir şi Eszter Kónya, ilustratorii mei preferaţi.
Verde cu Flori, floristul meu preferat.
Terra Natura, pentru făinile de grâu, spelta, şi secară, respectiv mălai. Ecologice, măcinate la moară cu pietre.
New Greek Wine, în primul rând pentru uleiul de măsline multipremiat, dar şi pentru selecţia sa extraordinară de vinuri greceşti, băuturi spirtoase, şi oţet botanic.
MioBio, pentru produsele cosmetice de foarte bună calitate, între care larga gamă de săpunuri de Marsilia produse artizanal.
Guido Coffee şi Claro Cafe, pentru excelentele lor cafele prăjite artizanal.
FineStore şi SmartDrinks, magazinele mele preferate de băuturi alcoolice.
Ralfy.com, vlog-ul meu preferat, şi WhiskyFun, blog-ul meu preferat de whisky şi alte băuturi spirtoase.
Muehle Bărbierit, locul de unde se poate cumpăra ce e mai bun în materie de bărbierit.
PestControlExpert, locul de unde mă aprovizionez cu capcane anti-gândaci şi anti-molii, ambele extrem de eficiente, şi care mă ajută să-mi ţin casa fără insecte.

Descoperiri:
Revista District 40, singura revistă pe hârtie pe care o citesc (din scoarţă în scoarţă), şi pe care o şi colecţionez, nu în ultimul rând pentru grafica sa excepţională.
Teatrul Excelsior, care m-a surprins cu o versiune spectaculoasă de commedia dell'arte, Arlecchino şi pierdutele iubiri, în regia lui Enrico Bonavera.
Loake, legendara firmă de încălţăminte înfiinţată în 1880, pentru cine vrea să testeze pantofi englezeşti tradiţionali la un preţ accesibil. De avut în vedere în special gama Loake 1880, produşi în Northampton, cu celebra cusătură Goodyear. Fiindcă sunt concepuţi să reziste zeci de ani, la început par puţin cam grei şi rigizi. Necesită o perioadă de break-in (înmuiere, purtare prin casă) de câteva săptămâni. După ce stratul intermediar de plută dintre talpa interioară şi cea exterioară începe să se muleze pe forma piciorului, nu-ţi mai vine să-i dai jos.
Falke, alt producător legendar (înfiinţat în 1895), de data asta de ciorapi, care depăşeşte în calitate şi varietate tot ce am văzut până acum. Şosete excepţionale clasice (însă cu tot felul de combinaţii ingenioase de bumbac şi lână, diverse tipuri de întărituri care nu se văd şi nici nu se simt, şi care în afară de confort prelungesc mult şi viaţa ciorapului, etc.), plus gama Burlington, mai "trăznită", precum şi ciorapi de sport ultra-specializaţi (de alergare, de trekking, etc.).
ESD ROM, pentru service-ul Gaggia (Saeco/Philips). Foarte profesionali, operativi, eficienţi, cu câteva clase peste celelalte aşa-zise service-uri Gaggia, de care până acum n-am fost prea mulţumit.
Institutul Polonez, cu o ofertă în creştere, şi tot mai atractivă.
Institutul Camões, la fel ca mai sus.
Editura Art, pentru câteva volume de o calitate la care nu m-aş fi aşteptat.

P.S.: Sigur am uitat ceva important, scuze, dar până la top-ul de anul viitor îmi voi aminti, şi voi completa atunci.

(Bucureşti, ianuarie 2019)

*
Aşteptăm topurile amintirilor voastre din anul 2018 în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 25 ianuarie 2019. Mai multe detalii despre acest fel de top aici, într-o invitaţie făcută în 2008, dar rămasă încă valabilă. (Redacţia LiterNet)

2 comentarii

  • TOP
    Marius Georgescu, 20.01.2019, 09:04

    Mulțumesc pt sugestii !

    • RE: TOP
      Alexandru-Radu SĂVULESCU, 25.01.2019, 19:14

      Da, m-am gândit că n-ar fi frumos să le țin doar pentru mine...

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus