04.03.2019
tuktuk.ro, noiembrie 2016
5. Simte-te milionar la Pearl Qatar

Aşa cum vecinii din Dubai au locurile lor de referinţă, qatarezii au construit Pearl Qatar având în vedere ideea de bază ca aceasta să fie una dintre imaginile iconice ale ţării. La urma-urmei vorbim despre un complex de locuinţe, un ansamblu rezidenţial. Dar ce ansamblu!


Odată ce treci de cele două gigantice turnuri de la intrarea pe insula artificială în formă de perlă, care adăposteşte în mijloc o altă insulă, ai o pregnantă senzaţie de Monte Carlo. Blocuri înalte, iahturi de milioane de dolari, magazine de lux (un Ferrari ne-a făcut cu ochiul dintr-o vitrină), cafenele şi restaurante în care te aştepţi ca meniurile să înceapă cu icre negre şi aşa mai departe. Pearl Qatar e primul şi singurul loc din ţară în care străinii pot cumpăra proprietăţi. Insula are deja circa 15.000 de locuitori dar se estimează că în momentul în care toate construcţiile vor fi gata, numărul acestora se va ridica la 45.000. La 15 miliarde de dolari se va ridica investiţia finală, deşi estimările iniţiale (2,5 miliarde) au fost demult depăşite. În fapt, va fi vorba de un ansamblu de 13 insule, pe cea mai mare dintre acestea fiind plasate o sumedenie de vile de lux, apartamente, trei hoteluri de cinci stele, restaurante, cafenele şi facilităţi de entertainment. Opt dintre cele 13 insule vor fi proprietate privată.


6. Vizitează un muzeu fascinant, aflat în pustietate: Muzeul Şeicului Faisal

Doha are suficiente repere culturale care să satisfacă gusturile celor pretenţioşi. Dacă eşti în căutare de muzee, primul loc spre care te vei îndrepta este Muzeul Islamic al Artei, aflat pe Cornişa din Doha, în care intrarea este liberă, care are o arhitectură de excepţie şi care adăposteşte, pe 5 nivele, colecţii de artă de pe trei continente, din diverse perioade ale ultimilor 1400 de ani. Nu am apucat să-l vedem pe acesta, dar am văzut altul, care, dintr-un anumit punct de vedere, e mai interesant.


Se spune despre Muzeul Şeicului Faisal Bin Qassim Al Thani că este un muzeu unic în peisajul cultural al Orientului Mijlociu iar după ce-l vizitezi ai tendinţa să recunoşti cu mâna pe inimă că e posibil ca afirmaţia să fie adevărată. Colecţiile adunate în acest muzeu particular sunt de senzaţie şi, dincolo de sentimentul că, pe alocuri, ele sunt grupate cam alandala, adunând obiecte din uzul personal al şeicului alături de artefacte pe care nu le vezi în altă parte din lume, înţelegi rapid că nu te afli în universul nebun al unui om cu bani care a avut mania de a aduna diverse lucruri la întâmplare ci în cel al unui proeminent om de afaceri din Orientul Mijlociu, care a avut pasiunea şi dedicaţia de a colecta artă de o incontestabilă valoare universală.


În Muzeul Şeicului Faisal sunt peste 15.000 de obiecte unice, grupate pe trei teme majore: moştenirea Qatarului, artă islamică şi... vehicule. Există o secţiune specială pentru monede, sunt camere care dezvăluie stilul de viaţă tradiţional al poporului qatarez, sunt camere ale fosilelor (inclusiv un cap de dinozaur), sunt colecţii de automobile de epocă (am văzut Buick-uri fabuloase, din prima jumătate a secolului 20, modele Fort T, modele Dodge, monoposturi de Formula 1 din vremuri apuse şi câte altele), de bărci şi nave, colecţii rezultate ca urmare a călătoriilor şeicului Faisal, un aeroplan, piei de şerpi imenşi, un colţ dedicat creştinismului şi multe, multe altele. Muzeul a fost deschis în 1998, în fortul Al Samriya, la circa o oră distanţă de capitala Doha.



7. Lasă adrenalina să te domine mergând în safari pe dunele din deşert

O vizită în Qatar nu poate fi completă fără să mergi în deşert. La urma-urmei, Qatar este o ţară deşertică iar oamenii de aici tratează nisipul cam cum tratăm noi zăpada, doar că ei îl au permanent.


Unul dintre modurile în care-şi petrec timpul liber e să ia un jeep, să meargă în deşert şi să se dea pe dune, în mod adrenalinic. Ceea ce am făcut şi noi. Un safari în deşert e ca o ieşire la picnic pentru localnici. De multe ori aceştia îşi iau cortul şi pleacă printre dune, găsesc un loc bun, se instalează şi petrec noaptea sub cerul plin de stele, făcând un grătar şi ascultând muzică. Poate părea o idee ciudată dar în Qatar e cât se poate de normală.



Şoferul Ala (transcriu fonetic, probabil îl chema Allah) are 30 de ani şi se auto-declară nebun. Atât de nebun încât în urmă cu ceva timp, după ce s-a aruncat de pe nişte stânci prin Africa de Sud, i-a stat inima în loc pentru câteva minute. Safari-urile pe care le conduce în deşert pentru turişti reprezintă al doilea job al său, pe care-l face de plăcere. Şi-a tunat maşina şi aleargă cu ea printre dune. Nouă ne promite că va fi cuminte dar în momentul în care se urcă pe o coamă de nisip şi o ia la vale cu viteză, cuminţenia se transformă în strigăte de groază. Nicio problemă, însă: Ala ştie ce face.


Prin jurul nostru aleargă maşini care mai de care mai tunate şi mai pregătite pentru nebunia nisipului. Te simţi ca într-un Mad Max real, doar că lângă tine nu stă Charlize Theron iar şoferul are ambele braţe. Soarele apune încet, peisajele sunt fabuloase, maşina goneşte cu peste 100 km/h către Marea Inland, din sudul Qatarului, aflată la graniţa cu Arabia Saudită, acolo unde, pe malul apei, grătarul sfârâie în aşteptarea turiştilor, într-o tabără organizată cam ca la Vama Veche. Experienţa e genială.


Luna luminează romantic marea, o muzică americană mixată pe ritmuri arabe răzbate din boxe, în depărtare se văd luminile rafinăriei iar deşertul, ca o fată frumoasă dar timidă, nu pare dispus să-şi dezvăluie poveştile decât dacă ai mai mult timp de petrecut cu ea. Iar timpul, din păcate, e dat pe repede-înainte.


Vacanţă în Qatar

Qatar e o ţară aparte. Una care încearcă să-şi atingă ţelul identităţii turistice asumate. Va reuşi, cu siguranţă, fiindcă oriunde în lume investiţiile aduc rezultate, mai ales atunci când sunt făcute cu cap. Poţi merge în Qatar să-ţi petreci o vacanţă. La fel de bine, poţi savura Doha, dacă eşti în tranzit, câteva ore. De la 1 noiembrie 2016, Qatar Airways şi Autoritatea de Turism din Qatar (QTA) au anunţat introducerea unei noi vize de tranzit, care permite pasagerilor ce au mai mult de 5 ore de aşteptat între zboruri, pe Aeroportul Internaţional Hamad, să solicite o viză de tranzit gratuită. Astfel, poţi petrece până la 96 de ore în Doha, pentru a face cunoştinţă cu oferta acestui frumos oraş. Pasagerii pot solicita viza la orice birou Qatar Airways sau online.

0 comentarii

Publicitate

Sus