18.05.2019
E un titlu destul de pretenţios... dar adevărat.
Smartphone-ul meu este mai puternic decât computerul folosit de NASA în timpul misiunii Apollo! Şi asta după nici 50 de ani.
Sunt imediat 30 de ani de când a apărut web-ul.
Acum 25 de ani telefonul mobil devine bun de larg consum.
Pe 29 iunie 2007 a fost lansat primul iPhone.
Au apărut şi dispărut casetele audio şi video, video, telexul, faxul, telefonul analog, discheta, şi nici CD-urilor nu le merge prea bine...
Vorbim de ecomerţ, ebancă, eadministraţie publică, orice domeniu de altă dată are acum un e în faţă pentru că activitatea noastră se mută pe web.
Şi suntem încă uimiţi de scanner-urile performante care descoperă secretele minţii noastre sau de telescoapele care ne aduc veşti de la capătul universului
Ritmul devine ameţitor şi îl simţim fiecare dintre noi.
Dar toate aceste lucruri extraordinare din jur ne fac să uităm ceva esenţial: oamenii.
Ce au însemnat aceşti ani pentru noi, oamenii, dincolo de faptul că îmi plătesc facturile pe net, îmi văd prietenii din America pe telefon în metrou şi joc jocuri turbate, cum am 5 minute libere.

Am ales un singur exemplu.

Acum puţin timp au apărut două cărţi pentru amatorii de probleme... nu de şcoală, ci de logică, probleme pe care le putem rezolva cu prietenii sau copiii, amuzante, ingenioase, antrenante.

V-aţi gândit vreodată cum puteţi construi 8 triunghiuri cu 6 beţe de chibrit fără să le rupeţi? Sau cum puteţi introduce un ou într-o sticlă de lapte fără să-l împingeţi cu mâna sau să-l distrugeţi? Cum poate un cal să captureze 16 pioni din 16 mutări? Cum poate cineva să fi avut 25 de ani alaltăieri şi să împlinească 28 la anul? Cum poate geamănul mai vârstnic să-şi aniverseze ziua de naştere cu două zile mai târziu decât geamănul mai tânăr? Cum a ştiut filozoful să potrivească exact singurul ceas din casă pe care-l avea, după ce a lipsit o zi de acasă?

Aceste întrebări, şi multe altele, le pune Cristina Vuşcan şi dacă nu găsiţi singuri răspunsul tot ea vi-l va da.

Logică în fel şi chip şi Când 2+3 fac 6? sunt două volume pe care le găsiţi la http://logicus.ro/index.php/carti-electronice sau disponibile în Apple Books.

Cele două eBook-uri nu le-am ales întâmplător ci pentru că fără computer, web şi tot ceea ce au adus aceşti ani din urmă, cărţile acestea fermecătoare nu e sigur că ar fi existat. Cel puţin nu la distanţă de un click, pe smart.

Pentru că în această lume reală sunt mulţi oameni pentru care digitalul a adus libertate, cunoaştere, afirmare, creativitate. Ei au o existenţă digitală care o întregeşte miraculos pe cea reală.

Cristina este nevăzătoare şi a scris, editat şi publicat cele două cărţi cu ajutorul aceloraşi programe pe care le foloseşte toată lumea şi al unui soft cititor de ecran.

De aceea pentru Cristina şi mulţi alţii am să spun eu azi:
Mulţumim Mr. Gates, Sir Tim Berners-Lee şi Larry Page & Sergey Brin şi toţi ceilalţi care aţi făcut posibilă, în sfârşit, o realitate a egalităţii şi a cunoaşterii.

0 comentarii

Publicitate

Sus