20.06.2019
Ascultaţi două piese din de pe albumul Nashville Calling (2006) semnat de A.G. Weinberger:

"Down on You" (8,75 Mb)
"The Pain of Losing You" (9,66 Mb)

(în perioada 1 iunie - 31 august 2019, curatorul acestei rubrici este Richard Constantinidi)


Bio A.G. Weinberger

În România nu se poate vorbi despre Blues fără muzicianul cu reputaţie internaţională, care este AG Weinberger. Eforturile sale de a promova şi de a implementa acest gen pe piaţă, dar şi atitudinea cît şi gândirea despre viaţă şi despre ceea ce se numeşte Blues, îi conferă statutul de "punct de pornire" al acestei mişcări muzicale în România.

Orădean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi producător de albume, iniţiator al mişcării de cluburi, el este o certă autoritate în domeniu.

După 1990, când s-au deschis graniţele, i se oferă posibilitatea unor turnee în Germania, Elveţia, Israel, Turcia şi Ungaria. În 1996, ajunge prima oară în SUA, la Memphis, Tennessee, cu scopul de a lua contact cu industria americană de Blues. Apoi, în 1997, AG cîntă în Piaţa Universităţii, cu ocazia vizitei preşedintelui SUA, Bill Clinton, primind apoi un mesaj de mulţumire semnat personal de Clinton. Anul următor îl găseşte din nou în Memphis, la Festivalul Bluestock, ca singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare.

În 1998, A.G. înfiinţează Fundaţia BlueSylvania. În mai 2000 pleacă "în exil cultural în Statele Unite", unde timp de patru ani, AG munceşte cu tenacitate în domeniul muzical. La început a cântat în cluburile din Chicago, după care s-a mutat la New York, unde a concertat în cluburi celebre precum Decade, Bitter End, Red Lion, ş.a. A plecat în turneu cu o cântăreaţă de country din Nashville, cu care a colindat toată America parcurgând aproape 30 de mii de mile.

În mai 2004 se mută la Lausanne, Elveţia, unde compune piesele pentru un nou album.

În 2009 produce şi găzduieşte seria de emisiuni la TVR1 - Interzis FM - vezi muzici ce nu auzi la radio. În 2011 produce, redactează, realizează şi conduce seria de emisiuni culturale Acadeaua la TVR2.

AG Weinberger surprinde aşteptările unei audienţe largi, dar şi ale acelora cu cele mai exigente gusturi, publicul său fiind mărturia vie a emoţiei creată în spectacolele sale.

În noiembrie 2018 lansează ReBorn, un disc ce însumează un ansamblu de caracteristici şi discursuri muzicale şi ne conduce în lumea unică a artistului. Prin această lucrare AG atinge o stare de maturitate şi relaxare, atât de necesară pentru a-şi asigura continuitatea prezenţei sale în rândul celor de nivel internaţional. Muzici noi, livrare excelentă, producţie de talie mondială... Cele 12 piese depăşesc cu mult obişnuitele clişee ale genului blues, iar armoniile şi ritmurile neobişnuite conferă prospeţime limbajului mixt muzical. Pe albumul ReBorn putem asculta de la genul shuffle până la genul big easy second line, iar de la pop blues până la balade de country sau jazz.

Câştigător al categoriei Albumul anului în cadrul Galei Premiilor de Jazz - Premiile Muzza 2019, albumul ReBorn a urcat rapid în topurile de peste ocean, menţinându-se timp de peste o lună în top 10 albume Blues/Rock, conform Roots Music Report, care este considerat cel mai important clasament muzical independent la nivel mondial. Astfel, albumul artistului român, înregistrat şi promovat pe cont propriu, devansează artişti de renume internaţional, ce au în spate echipe numeroase şi case de producţie influente în ecosistemul muzical.

Considerat de către legendarul B.B. King "un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă", AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare în 7 categorii la Premiile Grammy, decorat în 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler. El îşi continuă misiunea cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credinţă pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.

0 comentarii

Publicitate

Sus