01.08.2019
Ascultați două piese din repertoriul formației Desperado:

"Mândru că sunt ardelean" (9,81 Mb)
"Omul" (8,01 Mb)

(în perioada 1 iunie - 31 august 2019, curatorul acestei rubrici este Richard Constantinidi)

Desperado (foto: David Elena-Manuela)

Despre Desperado

Desperado este o formație de country rock din Romania, care a fost înființată în anul 1998. Membrii trupei sunt muzicieni profesioniști și provin din alte formații de succes.

Stilul formației Desperado este country rock, o importantă pondere având-o textele în limba română care sunt o satiră la adresa escapadelor extraconjugale, a consumului de alcool și a vieții cotidiene.

În anul 1998, Ovidiu Buhățel are inițiativa constituirii unei trupe de blues-rock care ar fi trebuit să se numească Street Survivors. Din formula inițială făceau parte zălăuanii Călin Pop, student la Stomatologie și Sergiu Mureșan, student la Farmacie, precum și sătmărenii Lucian Pop și Sergiu Berindei.

Trupa cânta la diverse petreceri care se țineau pe atunci în Club M. La scurtă vreme, lor li se alătură Kovacs Laszlo (fost membru Kappa și Rival) precum și Sandy Deac (fost membru Kappa și Nightlosers).

Curând, trupa își schimbă numele în Desperado și debutează oficial pe 11 februarie 1999 în clubul clujean Diesel, moment înregistrat de TVR Cluj. Vestimentația, parte importantă a spectacolelor, cu pălării, cizme de cowboy și veste de piele a rămas markerul trupei.

Încep să apară primele compoziții: Promit că nu mai beau, Nu le dau carnetul sau Am cazanul meu, precum și participări la numeroase festivaluri moto, televiziuni sau petreceri private.

Zone Records editează primul album Desperado intitulat Promit că nu mai beau în anul 2000. Succesul albumului a propulsat Desperado în rândul celor mai cunoscute trupe din România, grupul devenind o prezență constantă pe scenele majore românești dar și pe TV.

În anul 2001 apare albumul Oameni de treabă (Cat Music/Media Services) care conține hitul Lenea. Videoclipul acestei melodii, regizat de Petre Năstase, a fost considerat de referință la vremea respectivă și a avut un mare succes, fiind nominalizat la "Premiile Industriei Muzicale Românești". Impactul pe care l-a avut acest album a făcut să crească cererea pentru concerte live ale formației. Tot în 2001, Desperado participă la Festivalul "Mamaia" cu piesa Vine o vreme.

Următorul album al trupei apare în 2003 și se intitulează La fel ca tata (Cat Music/Media Services). Piesa care dă titlul albumului beneficiază de un videoclip filmat pe un tren de linie îngustă din Maramureș și devine un mare hit. După scurtă vreme, un alt videoclip Desperado, propulsează piesa Fata de la țară în topuri. În vara 2002 Desperado participa din nou la Festivalul "Mamaia", cu piesa Te pierd.

În 2004, Desperado lansează Greatest Shits (Cat Music/Media Services), care conține piesele de top ale trupei împreună cu 3 piese noi.

În 2003, 2006 și 2007 Desperado participă la selecția Eurovision Song Contest. Ultimele 2 participări marchează colaborarea cu interpretul norvegian de origine română Tony Poptamas, fapt care atrage o creștere substanțială de calitate și de box-office. La ediția Eurovision România 2007, Desperado și Tony Poptamas s-au clasat pe locul 2.

Deși imprimările s-au terminat în martie 2006, noul disc al trupei, Răspundem ascultătorilor (Cat Music/Media Services), este lansat abia în 2007.

În anul 2008, Desperado împreună cu Tony Poptamas si Alexandra Ungureanu participă la Festivalul Internațional Cerbul de Aur de la Brașov și reușesc să ajungă pe podium, câștigând "Cerbul de Bronz".

Revenirea în țară a lui Dan Andrei Aldea dă o frumoasă oportunitate trupei Desperado de a susține câteva concerte împreună cu marele muzician.

Între 2009 și 2016 trupa susține numeroase concerte publice și private, iar în paralel lucrează la compoziții noi. Aceste compoziții apar pe albumul Bine și așa rău (Cat Music/Media Services), lansat în 2017.

Discografie
Promit că nu mai beau - Zone Records, 2000
Oameni de treabă - Cat Music, 2001
La fel ca tata - Cat Music, 2003
Greatest Shits - Cat Music, 2004
Răspundem ascultătorilor - Cat Music, 2007
Bine și așa rău - Cat Music, 2017

Membrii formației
Sandy Deac, pseudonim "The Gun" - vocalist, chitară, keyboards,
Laszlo Kovacs, pseudonim, "Indiana Jones" - chitară
Patriciu Pop, pseudonim "El Padre" - keyboards,vocal
Vlad Spatar, pseudonim "P.G.Suckerman" - chitară bass, vocal
Ionel Zah, pseudonim, "Ghetuța" - tobe
Ovidiu Buhățel, pseudonim "Yezekill" - manager, inginer de sunet.

0 comentarii

Publicitate

Sus