28.11.2019
Ascultaţi două piese din repertoriul formaţiei byron:

"City on Fire" (9,16 Mb)
"Masă pentru doi" (6,24 Mb)

(în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2019, curatorul acestei rubrici este Richard Constantinidi)



Despre byron

1 decembrie 2006 a fost momentul care a marcat cu adevărat geneza byron, sinonimă cu data primului concert al trupei (sold-out la Lăptăria Enache). Pe atunci, Dan Byron era deja cunoscut pe scena alternativă românească graţie activităţii în trupe precum Urma şi Kumm. Ceilalţi membri nu erau nici ei străini scenei rock - de exemplu 6fingers (clape) era activ la nivel european cu trupa de metal Magica, pe când fostul membru Costin Oprea era un chitarist de blues experimentat şi foarte căutat. Aceste influenţe oarecum divergente, împreună cu background-ul lui Dan Byron în rock progresiv/acustic, au ajuns în timp să definească sound-ul cameleonic, fluid, aflat în continuă evoluţie al trupei.

În 2008, inspirată de faimoasele sesiuni MTV Unplugged, trupa byron a reorchestrat cântece de pe albumul de debut Forbidden Drama (2007) şi a filmat un concert 100% unplugged la Teatru 74 din Cetatea Medievală Târgu Mureş; acesta a fost lansat ulterior pe DVD-ul Acoustic Drama, primul DVD unplugged românesc.

După lansarea unui al doilea album în anul următor (A Kind of Alchemy), toamna lui 2010 îi găseşte pe membrii trupei la 100m adâncime în Salina Turda, filmând concertul în două părţi Live Underground. Proiectul a presupus o desfăşurare masivă de forţe, ce a atras multă atenţie din partea media, iar concertul a fost difuzat pe HBO România, înainte de a fi lansat în formă extinsă pe DVD şi Blu-ray, în primăvara lui 2012.

Anul 2011 a fost şi el un an plin, ce a adus un nou proiect special pentru formaţie - primul album în limba română, Perfect, cuprinzând adaptări şi reorchestrări după piese româneşti mai mult sau mai puţin cunoscute interpretate în original de Timpuri Noi, Ada Milea, Phoenix, Celelalte Cuvinte şi mulţi alţii. Pe album, trupa byron a colaborat cu mulţi artişti de excepţie, printre care Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş şi Nae Caranfil. Cu Nicu Alifantis, byron avea să colaboreze ulterior şi pentru coloana sonoră live a musicalului Nevestele vesele din Windsor, montat la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în regia lui Alexandru Tocilescu.

Lansat în primăvara lui 2013 şi prefaţat de single-ul Road Trip / Cu capul în nori, al patrulea album byron, 30 Seconds of Fame, este primul disponibil în două variante: engleză şi română (versiunea în română se numeşte 30 de secunde de faimă). Muzica de pe album este un melanj inspirat de sunete rock şi blues, texturi electronice şi aranjamente acustice - un pas hotărât înainte în explorările muzicale neobosite ale trupei. După câteva luni petrecute în turneu pentru promovarea acestui disc, byron a început lucrul la coloana sonoră a unui nou serial de ficţiune produs de HBO România - Rămâi cu mine. Pentru cele 13 episoade trupa a compus 18 cântece noi, acestea găsindu-se pe albumul Melancolic, lansat în primăvara lui 2014.

După nenumărate turnee naţionale, participarea ani de-a rândul la festivaluri importante din România, deschiderea concertului Slash feat. Myles Kennedy and The Conspirators de la Sala Palatului de acum câţiva ani şi prezenţa la festivalul Saarang 2014 din Chennai, India (reprezentând România în cadrul World Fest), byron a adus la viaţă unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte de până acum: Electric Marching Band, un concert-fusion între o trupă rock, o fanfară militară şi un cor de elevi, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii - Alexander Bălănescu. Concertul s-a desfăşurat cu casa închisă în decembrie 2014, la Teatrul Naţional din Cluj şi, după ce a avut premiera pe HBO România, filmarea a fost lansată pe DVD, împreună cu un scurt turneu naţional de proiecţii în cinematografe.

Eternal Return a reprezentat următorul material semnat byron. Acesta a fost înregistrat în High Resolution la Dublin, în celebrele studiouri Windmill Lane, mixat la Bucureşti de către Dan Georgescu şi masterizat la Londra la Abbey Road de către Frank Arkwright, care a mai lucrat cu New Order, Joy Division, Blur, Arcade Fire şi alţii. Albumul Eternal Return conţine 12 piese, fiecare corespunzând unei luni a anului, şi este, în linii mari, o poveste despre ciclicitate, cu motive preluate din istorie şi mitologie. Sound-ul trupei a evoluat de asemenea, byron sunând mai abraziv, mai melodic şi mai modern ca oricând.

În 2019, trupa byron a lansat cel de-al şaptelea album. Nouă este un album despre noi, despre România, dedicat nouă, un carusel muzical cu 12 piese despre emigranţi, dar şi despre cei rămaşi acasă. Nouă vorbeşte ascultătorilor despre inconştientul colectiv, despre tăceri şi mersul nostru zilnic pe aţă.

Materialul a fost lansat în cadrul unui eveniment ce a avut loc la sala de repetiţii a trupei byron, unde au avut loc audiţia oficială a albumului Nouă şi lansarea berii Anima, produsă de Hop Hooligans şi inspirată de muzica byron. Invitaţii la eveniment au fost fotografiaţi de Cristian Şuţu, autorul fotografiei de pe coperta albumului şi au primit un CD cu coperta personalizată.

Universul simbolic al albumului a fost conturat treptat, prin lansările single-urilor Anima, Continuum feat. Lucia, Nouă şi Consumatori de vise, care au trasat de la început profilul unui album complex, cu o plajă foarte largă de stări muzicale.

byron înseamnă:
Dan Byron (voce, chitară, flaut)
6fingers (clape, chitară, voce)
Laszlo Demeter (bass)
Dan Georgescu (tobe)

Playlist de Spotify cu discografia byron: https://byron.lnk.to/ThisIsByron

Urmăreşte trupa byron:
www.byron.ro
https://fb.com/byronmusic
https://instagram.com/byronband

0 comentarii

Publicitate

Sus