10.03.2020
Sutana neagră a preotului grec contrastează puternic cu albul pasarelei care coboară spre sol. Îmi strâng pleoapele ca să-l pot urmări fără să-mi dea lacrimile din cauza soarelui puternic al dimineţii. Pe chei aşteaptă autorităţile vamale turceşti. Se produce o mică busculadă. Preotul e luat pe sus de doi poliţişti, care-l aruncă într-o dubă care porneşte în trombă. Peste câteva ore va fi adus înapoi cu aceeaşi maşină a poliţiei, şi urcat la bord chiar înaintea plecării navei din port.

În Turcia, simpla purtare a sutanei de către un preot ortodox e considerată un act de prozelitism, şi e pedepsită. Singurul care are dreptul să poarte haine preoţeşti în public e Arhiepiscopul de Constantinopol, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I.

Alexander of London părăseşte Istanbulul, alunecând o vreme pe luciul de apă cu viteză de croazieră, după care la intrarea în apele teritoriale greceşti încetineşte până la imobilizare, aparent fără motiv. Şuieratul sirenei anunţă însă ceva. Mirat, ies pe punte, împreună cu toţi ceilalţi, să văd ce se întâmplă. În mijlocul punţii stă nemişcat Bartolomeu I, sprijinit de toiagul înalt cu cap de argint. Din când în când, barba lungă, albă, îi este despicată în două de câte o rafală de vânt care-i bate din faţă. De la câteva sute de metri depărtare îi dă onorul o navă militară grecească, pe care flutură tot felul de pavilioane colorate, de semnalizare. Trage salve de tun care parcă nu se mai termină. Douăzeci şi una, ca pentru şefii de stat. Mai zăboveşte un pic până ce norii de fum de deasupra tunurilor se disipează, după care se pune în mişcare, şi dispare. Abia atunci Bartolomeu I se întoarce spre suita lui, care în tot acest timp a stat respectuos deoparte. Pornesc şi motoarele navei noastre, care se deplasează din ce în ce mai repede. Spectacolul s-a terminat. În grupuri mici, spectatorii părăsesc puntea.

În Patmos, la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul, în cinstea Patriarhului Ecumenic flutură drapelul bizantin, vulturul auriu bicefal pe fond alb, însemn al dublei suveranităţi, laice şi religioase, a Bazileului.

(Bucureşti, martie 2020)

0 comentarii

Publicitate

Sus