12.05.2020
Vinul trebuie să fie roşu şi sec. Amândoi prietenii fuseseră de acord mulţi ani cu ideea asta. Apoi, unul dintre ei îşi mai rafinase poziţia. Începuse să înţeleagă că şi vinurile albe pot fi bune, şi chiar şi cele dulci, dintre care pe unele le găsea chiar excepţionale.

Într-o singură privinţă rămăseseră cei doi pe aceeaşi poziţie: vinurile roşii trebuie să fie cât mai... negre, taninate, şi mai dense.

Până când într-o zi cel mai deschis la experimente dintre cei doi a fost la o degustare unde a băut un Pinot Noir. La început s-a ferit de el, atât de ciudat arăta în pahar, aproape transparent, ca vinurile îndoielnice, demiseci, de şpriţ, produse atâţia ani de cramele româneşti de stat pentru o piaţă fără concurenţă.

L-a gustat totuşi în final, după ce l-a ascultat pe vinificator: "Pinot Noir e un soi delicat şi pretenţios, trebuie multă pricepere şi răbdare ca să scoţi un vin bun din el. Dar dacă reuşeşti, obţii ceva fără egal. Am avut noroc de o zonă cu condiţii perfecte, ca în Burgundia, doar că mult mai accesibilă ca preţ. Şi suntem mulţumiţi cu ce am realizat."

A descoperit un vin delicat, în acelaşi timp plin de savoare şi de caracter. A fost primul Pinot Noir din viaţa lui care i-a plăcut, dar atât de mult, încât de pe ultimul loc a ajuns pe primul în preferinţele lui.

S-a gândit imediat la prietenul lui, şi a cumpărat şi pentru el o sticlă. Peste câteva zile, când l-a vizitat, i-a dat-o. Acesta nu şi-a menajat cuvintele: "Ştii că nu-mi place Pinot Noir-ul, mie-mi plac vinurile bărbăteşti, adevărate, nu chestiile astea transparente, fără personalitate!"

A tăcut, şi a aşteptat. Zilele treceau, şi nici o veste de la prietenul lui. S-a gândit că fie n-a deschis încă sticla, fie a deschis-o, dar nu i-a plăcut. "Cazul e închis, n-o să mai aduc vorba despre asta."

Nu mică i-a fost însă mirarea când, ducându-se la magazinul de vinuri să se reaprovizioneze, a dat chiar peste prietenul lui. "Ce faci aici, parcă nu cumpărai decât vin de ţară, de buturugă?" "Vreau trei sticle din Pinot Noir-ul pe care mi l-ai recomandat tu, n-am băut în viaţa mea un vin aşa de bun!"

(Bucureşti, mai 2020)

0 comentarii

Publicitate

Sus