28.07.2020
Unele discuţii medicale pot fi complicate. Deşi încerc mereu să fiu clar şi precis când ating subiectul ăsta, nu reuşesc întotdeauna. Deunăzi stăteam de vorbă la telefon cu un prieten medic. Îi povesteam despre o recentă consultaţie de rutină. Am vrut să-i rezum ce aflasem, dar nu m-a lăsat.
"Citeşte-mi te rog cuvânt cu cuvânt ce scrie pe foaia medicală, n-am nevoie de traducere." I-am citit. S-a lămurit şi nu prea, aşa că a-nceput să-mi pună întrebări. Când i-am răspuns, mi-a atras atenţia că am tendinţa că complic lucrurile, ca întotdeauna.

Îi spusesem, între altele că, atunci când m-a văzut prima dată, medicul mi-a recomandat să fac 4-5 zile un tratament, apoi, a doua oară, la o săptămână distanţă, a prelungit la 7 zile recomandarea.
"În primul rând, mintea mea de inginer", am comentat eu către amicul medic, încercând să pun în descriere şi un pic de umor şi simţ autocritic, "nu înţelege cum vine asta 4-5? De ce 4, şi nu 5? Sau de ce 5, şi nu 4? Care ar fi criteriul după care ar fi trebuit să mă orientez ca să aleg între 4 şi 5? Apoi, de ce prima dată mi-a spus 4-5, iar a doua oară, când am venit cu analizele refăcute, pentru confirmare, cu valori în aceleaşi limite, a plusat la 7? Şi în fine, de ce nu 5 sau 10, din moment ce cutia are 10 bucăţi? 5 ar fi permis să rămână suficiente pentru o eventuală a doua serie, 10 ar fi încheiat cu cutia, să nu-mi mai rămână o codiţă cu care să nu mai am ce face."
"Tu chiar eşti ceea ce medicii numesc un pacient problemă", mi-a replicat atunci prietenul meu, "genul acela de pacient care este cel mai greu de tratat, fiindcă mereu despică firul în patru, găseşte câte ceva care nu-i convine, pune întrebări, vrea altceva decât i se prescrie."

N-am răspuns nimic, eram la curent cu abordarea asta dogmatică - "crede, şi nu cerceta", şi mai ştiam şi că "corb la corb nu scoate ochii" - medicilor nu le place să se critice între ei.

Însă numai ce-l aud zicând: "Dar de ce nu ţi-a făcut testul cutare, care e cel mai concluziv? Aşa se fac consultaţiile acum, pe repede înainte? Data viitoare când te mai duci la el, să-i spui să ţi-l facă! Nu trebuie să accepţi nedigerat tot ce-ţi spune medicul, trebuie să-ţi mai foloseşti şi mintea!"

(Bucureşti, iulie 2020)

0 comentarii

Publicitate

Sus