09.04.2005
Anul trecut când am fost invitată la expoziţia lui Mihai Moiceanu, de la Galeria Galateca din Bucureşti, habar nu aveam că datorită acestui domn aveam să ajung să scriu despre Patagonia. Aşa, luată pe nepregătite, nici măcar nu ştiam unde e Patagonia pe hartă. Pe undeva prin Africa, aş fi spus, din instinct. Ei bine, datorită domnului Moiceanu mi-am revizuit cunoştinţele de geografie şi mi-am clătit ochii cu câteva dintre imaginile Patagoniei de Sud. Ce şanse aveam eu să văd fotografii din Patagonia, dacă nu ar fi fost expoziţia din acest an de la Galeria Galateca? Probabil niciuna, pentru că, deşi sunt convinsă că mai există imagini pe internet (aproximativ 157.000 pentru Patagonia. (0,10 secunde), după cum spune Google), nu mi-ar fi trecut prin minte să le caut.


Prin amabilitatea fotografului, vă oferim astăzi câteva imagini de la Capătul Pământului, în Galeria Liternet. Mai multe puteţi vedea la Galeria Galateca până pe data de 16 aprilie, dacă vă aflaţi în Bucureşti.

Iată şi un fragment dintr-un articol semnat de Mihai Moiceanu şi publicat de site-ul Fotomagazin.ro:

"Capătul Pământului- Patagonia

Împărţită de Chile şi Argentina, treimea sudică a Americii Latine este una din cele mai sălbatice si slab populate regiuni ale globului. Dacă partea de est - cea argentiniană - se prezintă ca un platou semiarid acoperit de întinse păşuni, vestul Patagoniei - aparţinând atât statului Chile cât şi Argentinei - este stăbatut de catena sinuasa a Cordilierilor ce impresionează prin vârfuri extrem de fotogenice dar greu de fotografiat. Clima din această parte a lumii este dominată de vanturi puternice, precipitaţii abundente şi instabilitatea vremii. Dar există şi o parte bună. Atunci când este senin, vizibilitatea e practic nelimitată. Praful în atmosferă nu există, datorită vântului care bate aproape fără încetare.

De ce Patagonia?

Acum vreo 10 ani am aflat că undeva în America de Sud ar exista "cei mai frumoşi munţi din lume". Şi despre Dolomiţi, celebrul alpinist Reinhold Messner spune că sunt cei mai frumoşi munţi din lume. Şi are dreptate, din punctul lui de vedere. Dolomiţii au pereţi grandioşi din calcar, care au fost făcuţi celebri de pionierii alpinismului din perioada interbelică. Şi totuşi Patagonia e altceva. Este o luptă grandioasă între gheţar şi rocă, vânt şi apă, în care doar raportarea la dimensiunea umană te face să ţi se încreţească pielea. Destinaţia aleasă a fost parcul natural Torres del Paine, în Patagonia de sud, la 400 km nord de Punta Arenas."


Pentru cei ce vor să afle detaliile tehnice vă recomandăm întregul articol, pe care îl puteţi citi aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus