18.04.2005
Miercuri, 20 aprilie, ora 18.00, Editura Polirom lansează la Clubul Green Hours din Bucureşti, printr-un spectacol-lectură, patru dintre cele mai noi volume din colecţia "Ego. Proză": Blazare de Petre Barbu, Degete mici de Filip Florian, Scurta şi plictisitoarea viaţă a lui Kjus de Silviu Gherman şi O limbă comună de Sorin Stoica. Spectacolul va fi pus în scenă de regizoarea Ana Mărgineanu, cu participarea actorilor Mihai Călin, Toma Dănilă, Silviu Gherman, Gabriel Pintilei şi Cosmin Seleşi. Despre cele patru cărţi şi colecţia de proză tînără a editurii va vorbi criticul literar Luminiţa Marcu.

Regizoarea Ana Mărgineanu spune că ideea spectacolului este, în primul rînd, aceea de a incita publicul la lectură: "Am citit toate cărţile şi am încercat un fel de compromis între fragmentele care sînt reprezentative pentru sensul cărţii şi al conceptului autorului şi ceea ce ar trezi interesul publicului. Accentul nu va cădea neapărat pe mesajul cărţii, ci mai degrabă pe fragmentele care ar putea incita publicul la lectură. Provocarea pentru mine a fost să găsesc teatralitate în nişte texte dedicate strict cititorului".

Lansată în urmă cu un an, în cadrul Tîrgului de Carte Bookarest, colecţia "Ego. Proză" de la Polirom a ajuns la cel de-al 21-lea titlu. Dintre cei patru scriitori lansaţi miercuri la Green Hours, Filip Florian şi Silviu Gherman sînt debutanţi, Petre Barbu se află la cel de-al patrulea volum, iar Sorin Stoica, la cel de-al treilea.

Evenimentul are loc în cadrul manifestărilor aniversare "Polirom – 10 ani".


Despre autori:

Petre Barbu, autorul volumului Blazare, a debutat cu Tricoul portocaliu fără număr de concurs, iar în 1995 a cîştigat concursul de debut (la secţiunea roman) al Editurii Nemira, cu Dumnezeu binecuvîntează America. Petre Barbu este cunoscut şi ca dramaturg, piesele sale fiind montate la Teatrul Foarte Mic sau la Naţionalul din Tîrgu-Mureş. Din 1992, este redactor la revista "Capital".

 Filip Florian debutează cu romanul Degete mici. A publicat proze scurte în "România literară", "Luceafărul", "Euphorion" şi "Cuvîntul". În perioada 1990-1992, a fost reporter special la "Cuvîntul", între 1992 şi 1995, redactor la biroul din Bucureşti al postului de radio Europa Liberă, iar din 1995 pînă în 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucureşti.

 Silviu Gherman este absolvent SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice "David Ogilvy", student în anul II la UNATC, secţia "Actorie" la clasa profesorului Ion Cojar. Este colaborator al revistei "Fracturi" şi a publicat articole în: "Observator cultural", "LA&I", "Cotidianul". Volumul Scurta şi plictisitoarea viaţă a lui Kjus reprezintă debutul său editorial.

 Sorin Stoica este preparator asociat la catedra de Antropologie Culturală a Facultăţii de Jurnalism din Bucureşti. A scris proză şi reportaj în "Vatra", "Dilema", "Deci", "Formula As", "Ultimul Atu", "Cultura". Volume publicate: Povestiri cu înjurături, Paralela 45, Piteşti, 2000; Dincolo de frontiere, Paralela 45, 2002, Piteşti. Membru al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România.

0 comentarii

Publicitate

Sus