21.06.2005
1. Premii post-mortem pentru excelenţa în prostie

Create în onoarea lui Charles Darwin, tatăl evoluţionismului, Premiile Darwin sînt imaginea în oglindă a faimoaselor premii Nobel. Dacă acestea din urmă se acordă exemplarelor umane care ating nebănuite trepte ale progresului, consolidînd astfel mirobolanta superioritate a fondului nostru genetic, premiile Darwin îi comemorează pe cei care contribuie la ameliorarea genomului speciei Homo Sapiens prin evacuarea propriei persoane din cadrul său. Dar nu oricum. Aceste premii se acordă celor care îşi cauzează accidental propria moarte sau sterilizare în moduri cu adevărat stupide. Din motive obiective, sînt acordate - în general - postum.

Cine a fondat premiile Nobel, ştim cu toţii. Puţini ştiu însă cum a început proiectul Darwin Awards. Acest experiment a fost iniţiat de Wendy Northcutt, a.k.a. Darwin. Wendy a început să pună cap la cap cazurile demne de a fi premiate în 1993, pe cînd era cercetător în biologie moleculară la Stanford University. Principala ei sursă o reprezentau articolele din ziare. Odată confirmată veridicitatea primelor poveşti, le-a rescris şi le-a trimis prin e-mail unui grup de prieteni. Aceştia le-au diseminat tot pe căi internautice, şi Wendy a început să primească din toată lumea mesaje cu nominalizări pentru Premiile Darwin. Există şi legende urbane printre aceste poveşti, dar se pare că majoritatea sînt cazuri reale, despre care unele departamente de poliţie au emis şi comunicate de presă...

Ambiţioasă în ceea ce priveşte vizibilitatea proiectului ei, Wendy Northcutt a scris pînă acum trei cărţi din seria Darwin Awards: Evoluţia în acţiune, Selecţia ne-naturală şi Supravieţuirea celui mai puternic. Toate trei sînt pe lista celor mai vîndute cărţi, arată New York Times. Şi consacrarea acestor premii nu se opreşte aici: conform The Internet Movie Database, în ianuarie 2005 a fost produs filmul Darwin Awards, cu Joseph Fiennes şi Winona Ryder în rolurile principale. Ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi dacă vreţi să mergeţi la acest film, am pregătit o...

2....selecţie orientativă:

 În 12 februarie 2003, trei hoţi înarmaţi cu cuţite de bucătărie au încercat să jefuiască un abator, dar nu au făcut faţă satîrelor cu care angajaţii unităţii au contracarat atacul.

 În noaptea zilei de 22 mai 2002, Gerald era urmărit de poliţişti pentru furtul unei maşini. Urmăritorii erau în spatele lui, aşa că s-a gîndit să tragă la nimereală peste umăr, în timp ce fugea. Dar, cum făcea parte din categoria celor care nu pot să alerge şi să mestece gumă în acelaşi timp, a sfîrşit prin a se împuşca în cap.

 În 2003, la Toronto, Gary Hoy, un avocat în vîrstă de 39 de ani, foarte apreciat în mediul său profesional, a încercat să demonstreze prin lovituri repetate cu umărul că geamurile biroului său sînt incasabile. Hoy a căzut prin geam, de la etajul 28 al imobilului care găzduia compania unde lucra.

 21 iulie 2001, Idaho. Cînd frînele microbuzului pe care-l conducea au cedat pe un drum îngust de munte, Marco a părăsit vehiculul şi pe cei 8 pasageri ai acestuia, sărind din mers. Păcat că nu i-a avertizat şi pe ceilalţi cu privire la problemă şi s-a grăbit să dispară. Un pasager a reuşit să oprească maşina la scurt timp după ce şoferul o părăsise. Marco s-a lovit cu capul de asfalt şi a murit pe loc. Nu au fost înregistrate alte victime.

 15 aprilie 2001, Tennessee. Un şofer din Memphis, laureat al Premiilor Darwin (n.n. sterilizarea propriei persoane într-un mod ultrastupid), se ia la întrecere cu un tren. Cînd ajunge în dreptul barierei, este lovit de un alt vehicul al cărui şofer avea acelaşi plan nebunesc. Al doilea şofer şi-a pierdut viaţa, transformînd acest eveniment datorat prostiei monumentale în primul caz de intersectare a unui Premiu Darwin cu o Menţiune Darwin. Accidentul s-a produs paralel cu şinele căii ferate, astfel încît trenul şi-a urmat ruta nestînjenit.

 Michael Anderson Godwin din South Carolina a petrecut mai mulţi ani în închisoare, urmînd să fie executat pe scaunul electric. După recursuri succesive, sentinţa de execuţie a fost înlocuită cu cea de închisoare pe viaţă. În ziua cînd a aflat vestea cea bună, Michael a încercat să-şi repare televizorul scurtînd cablul antenei cu dinţii, în timp ce era aşezat pe toaleta de metal din celulă. A murit electrocutat.

3. Goodbye Nobel. Hello Darwin.

Sînt mulţi cei care spun, încă din naştere, Goodbye Nobel. Ghinion doritorilor, puţini vor lua acest premiu... Însă cu-adevărat ghinionişti sînt cei care ajung să spună Hello Darwin. Ei sînt biete victime ale axiomei care ne învaţă că inteligenţa de pe Terra rămîne în aceeaşi cantitate, dar populaţia e în creştere. Şi să nu vorbim aici de distribuţie democratică...

Diferenţa dintre premiile Nobel şi premiile Darwin e ca opoziţia dintre metonimie şi sinecdocă, dintre individ şi specie. Există mulţi oameni celebri care au luat premiul Nobel. Cei care iau un premiu Darwin nu sînt celebri, nu li se iau interviuri şi, în 99% din cazuri, nu mai apucă nimeni să-i felicite pentru distincţia obţinută. Cu puţin timp în urmă, credeam că e extraordinar să cunoşti pe cineva care a luat premiul Nobel. E tare greu să ajungi la un astfel de om. Însă acum, după ce am aflat de premiile "în oglindă", mi s-ar părea mult mai interesant să cunosc un laureat Darwin, pentru că e aproape imposibil să-l întîlneşti după ce a luat premiul. Aşa se face că un premiant Darwin în viaţă e cel puţin la fel de valoros ca un premiant Nobel în viaţă. Cunoaşteţi oameni care au în palmares un Darwin? Urmăriţi-i şi luaţi-le interviuri: e mare lucru dacă mai trăiesc.

Cu siguranţă, peste cîţiva ani, Wendy Northcutt va primi premiul Nobel pentru biologie moleculară şi pentru iniţierea premiilor Darwin. Şi dacă mai ia şi-un premiu Darwin dup-aia, vom iniţia un nou premiu, acordat o dată la o mie de ani celor care reuşesc să spună hello şi goodbye în acelaşi timp.

0 comentarii

Publicitate

Sus