03.07.2005

Dă lapte, de aia are ţâţele babane, mai mari decât ale lu măta, aşa a zis tata când a adus-o. Mama a botezat-o Ileana, după o Cosânzeană cu cozi lungi până la buric, care avea rochii de mătase şi pantofi cu toc, coroană de aur, lanţuri la gât şi inele pe toate degetele, şi nu mâncă mamaligă cu brânză, ci doar fripturi cu tort de ciocolată în castroane de argint. Avea caleaşca cu pene de păun, nu căruţa noastră cu care aducem ierburi de la câmp, ca să aibă şi ea ce să bage în burtă la iarnă, să nu-i ghiorăie maţele de foame.



Frate-miu cel mare a râs ca un bou şi-a zis să-i luam sutien de dantelă de la târg. După ce femeia lui l-a pocnit, a tăcut chitic. L-a pus cu botul pe labe, cum spune mama când îl pocneşte pe taică-miu când vine noaptea de la crâşmă.

Când s-a căutat un om la fermă care să aibă grijă de un lot de vaci care nu bea nici nu fumează, s-a dus tata, că tot era obişnuit de acasă. Da l-au mirosit ei şi-au zis că nu e bun pentru vaci, de s-au luat la pocneală două case mai jos, lângă Poştă. Mai e borş pe perete, tata zice că nu-i sângele lui, ci al ăluilalt care acu are moaca strâmbată de tot până la urechi, de a venit cu poliţaii la poartă să-i dăm bani să şi-o repare la oraş. Nu i-am dat că n-aveam decât cămeşile de pe noi, aşa au strigat mama şi tata. Io aveam cinşipe mii de lei în buzunar, da am tăcut că nu-s fraier, o să-mi iau pufuleţi cu surprize, de la chioşc şi-o napoletană. .



Învăţătoarea ne-a spus că hoţii care şterpelesc un ou mâine or să fure un bou, dar noi n-avem bou, doar pe Ileana, şi ea e vacă, adică o doamnă de la oraş, cum a zis poştăriţa când a adus pensia lu’ bunicu. Tot învăţătoarea ne-a zis că personajele care omoară fără milă porci şi oameni şi vaci nu sunt răbdaţi de Dumnezeu, aşa că nu-i lasă deloc să trăiască până la sfârşitul cărţilor de poveşti. Da’ popa a zis altfel, a spus că animalele nu ajung în Rai, pentru că sunt dobitoace. Dobitoc e şi frate-miu, nici el n-o să meargă în Rai cu mine, cred că nici Ileana şi nici mama, pentru că popa la biserică zice să nu te uiţi în ograda altuia şi nici la bărbaţi străini. Ea se uită. .



Când i-a venit vremea să facă pui, adică viţel, au dus-o pe Ileana la Făt Frumos, la capătul celălalt al satului, unde stă veterinarul care are o mănuşă. Am văzut cum nea Mihai şi-a băgat mâna în curu Ilenei, cam până la cot, dar ea n-a zic nimic. Decât muuu. După aia am aşteptat toţi să rămână grea. N-au dus-o la boi pentru că ai mei au zis că nu mai sunt din ăia cu vlagă, ca pe vremurile când era mama fată. Am întrebat de Făt Frumos şi toţi mi-au zis că după ce a fost la veterinar, Ileana a rămas grea cu prinţul noaptea, în grajd, atunci când noi dormeam ca să ne trezim dimineaţa. Eu n-am crezut nimic, doar nu-s tâmpit şi nici n-am mâncat de pe jos. L-am văzut pe frate-miu ce face cu femeia lui pe câmp, în căpiţe, la fel fac şi boii cu vacile, şi după aia ies viţeii pe fundurile lor, apoi sug lapte.


0 comentarii

Publicitate

Sus