01.04.2003
Mare lucru internetul ăsta.
Am aflat că în 31 Martie Nichita ar fi împlinit 70 de ani.
Oare care e generaţia Nichita?

Cînd eram fecior la tata, am prins vremuri bune, citeam Blaga, îi ştiu pe de rost nu numai versuri, aforisme, am adus cu mine cărţile, ştiu şi Topîrceanu, Minulescu, Bacovia, mai ştiu şi alte versuri, nu doar de poeţi români, dar de Nichita nu ne-a spus profesorul de română. Mai luam "România Literară", nu era nimic despre Nichita, ori nu-mi spunea profesorul ce să citesc neapărat.

La facultate m-am ocupat de altele, anatomie, fiziologie, microbiologie etc, băgat pe gît istorie, nu de aia antică, aia îmi plăcea, socialism, economie politică, la ce-mi trebuiau mie? Nimic despre literatură. Numai la franceză, obligatorie şi asta, o oră pe săptămînă, am avut puţin noroc. M-a întrebat profesorul cum stau cu franceza. -Pînă în clasa a opta am învăţat mult, în liceu s-au redus orele de limbi străine şi am reuşit să uit tot. Nu cred ca în o oră pe săptămînă să ajung la nivelul clasei a opta, dar aş vrea să-mi recomandaţi autori, cărţi, ce e păcat să rateze un om să nu citească. Îmi fac şi tema la franceză, sper să mă ajutaţi însă mai mult cu lectura particulară. I-am picat dragă, mi-am făcut legitimaţie la Biblioteca Universităţii şi 6 ani am tot împrumutat cărţi. Din păcate nu mi-a spus nici el de Nichita. Apoi am plecat.

Acum nu găsesc nicăieri un www, ceva , să-l descopăr pe Nichita, cred că niciodată nu e prea tîrziu, nu ştiu ce am pierdut, sper că în România profesorii de română le sugerează elevilor să citească Nichita, să nu aibă handicapul pe care îl am eu, să nu pot cita nici un vers, bine că ştiu Shakespeare, Homer, Dante, ... lista e lungă, aproape nimic de Nichita. Cred că nu e numai vina mea, e drept că greu îmi recunosc eu vina, o parte de vină au şi cei care educă, cei care fac liste pe teme literare, poate fac ceva, nu ştiu, nu ar fi bine să ne atragă atenţia? Cine se pricepe mai bine ca mine la Internet să caute ceva cu titlul "Nichita". Ştiu, prea vreau mură în gură. Am menţionat că sînt şi leneşă la căutat?

Geta

0 comentarii

Publicitate

Sus