17.07.2005

"Căsătoria noastră e doar un show, o reclamă despre cât de normali suntem, când, de fapt, nu suntem nimic din asta."
(Lester Burnham, American Beauty)

American Beauty este o poveste despre emoţiile paralizate odată cu vârsta şi cu siguranţa dobândită prin obişnuinţa zilelor care arată mereu la fel. Este o poveste despre oameni care se refugiază în rutină şi pe care, după un număr de ani, gândul schimbării îi îngrozeşte. Este o poveste despre fericire - ţelul tinereţii - care e înlocuită treptat de dorinţa artificială pentru un confort.


De săptămâna trecută am un nou motiv de bârfuliţe cu prietenele mele. A început Neveste disperate, la TVR, serialul care a înnebunit jumătate de planetă şi care e un amestec de Sex & The City cu American Beauty.

Dacă nu ştiţi despre ce e vorba şi nici nu iubiţi la fel de mult ca mine filmul American Beauty, trebuie să vă explic şmecheria din serial. Neveste disperate vorbeşte cu mult umor despre ce se află în mintea, inima şi patul femeilor care au ajuns la 30 şi ceva de ani, femei care au familii care înseamnă fie soţ şi copii, fie doar soţ, fie doar copii, fie moştenirea de la divorţ: casă, maşină şi alte acareturi. Iată ce reacţii a generat serialul printre câteva doamne pe care le citiţi în reviste colorate sau le vedeţi la televizor.

La începutul săptămânii îi expuneam unei prietene teoria cu filmul acesta care o să facă ravagii şi în România şi după ce m-a ascultat, mi-a spus: "Apropo ştii ce a făcut X?" Nu mai auzisem nimic de ceva vreme de X şi aflu că e pe cale să înceteze relaţia extraconjugală cu unul dintre şefi pentru un domn mult mai tânăr decât ea. Zâmbesc, bârfesc şi plec mai departe.

Câteva zile mai târziu, mă sună o altă prietenă, aproape măritată cu un domn care i-a cumpărat la cererea în căsătorie un Jeep, despre care nu pot să spun decât că e negru, căci la restul nu mă pricep. Viitoarea tânără căsătorită văzuse un episod săptămâna trecută şi s-a grăbit să-mi relateze o întâmplare haioasă. Aşa am aflat povestea tinerei Y, curtată de un domn cu mulţi bani şi expunere socială, care a aflat la coafor că bărbatul care insista atât de mult să ajungă în patul ei, avea nunta programată cu una dintre femeile care aşteptau cu bigudiurile în cap pe un scaun alăturat. Y s-a enervat, l-a chemat pe domn acasă şi, după ce l-a amăgit frumos, i-a sunat viitoarea nevastă şi i-a spus să vină să-şi ia soţul de la ea căci e cam "fierbinte".

Sâmbata trecută, când se difuzau primele două episoade ale serialului Neveste disperate, m-a căutat o prietenă şi m-a întrebat dacă nu mi-am adus aminte de ipostazele alea în care noi, grupul nemăritatelor, mergem la petrecerile familiilor "sănătoase", iar nevestele intră în panică să nu care cumva să se întâmple ca soţii lor să ne zâmbească prea mult.

Iar joi când m-au sunat de la un post de radio, cu ascultători mai deştepţi decât ai altora, să le recomand un film şi am ales tot Neveste disperate, DJ-ul mi-a spus amuzat că e o nebunie cu filmul ăsta, că o prietenă de-a lui, stabilită în Germania, n-a vrut să vină în România la părinţi, până când nu i-a fost confirmat că poate fi recepţionat un anume canal tv german pe care se difuza acest serial.

În toată această avalanşă de femei care încep să se amuze de acest filmuleţ simpatic, m-am gândit să-mi fac un test de pe web ca să văd cu care dintre personajele principale mă potrivesc. Opţiunile erau: romantica, pragmatica, dezordonata, perfecţionista sau nevasta de bani gata. Fusesem avertizată că pot să fiu perfecţionista (Bree), căci îi chinui prea mult pe colegii mei de birou, sau - culmea ironiei, pentru că era exact opusul primei avertizări - că pot să fiu dezordonata (Lynette) căci nici eu nu mai ştiu pe unde îmi pun lucrurile. Eu speram să fiu romantica (Susan) pentru că mai oftez din când în când la poeziile lui Cărtărescu pe care mi le-a pus în scrisori un tânăr domn cu ceva ani în urmă şi pentru că, vorba unui cântec care-mi place mult, "încă mai greşesc" (Taxi - Te caut în toate...).

Ei bine, testul mi-a spus că sunt "nevasta de bani gata". Am râs şi mi-am spus că eu nu sunt căsătorită şi îmi câştig singură banii, deci n-am cum să fiu ca Gabrielle. Apoi mi-am adus aminte că Gabrielle are tot ce şi-a dorit, dar nu e foarte fericită pentru că "şi-a dorit ce era greşit". Şi s-ar putea să am ceva de învăţat de aici. Cum dincolo de bârfele amuzante pe care le generează serialul, s-ar putea ca şi voi să învăţaţi câte ceva.

Dacă vreţi să vedeţi ce fel de nevastă sunteţi (sau aveţi) căutaţi jocul de pe site-ul oficial al televiziunii americane ABC, dar nu uitaţi să vă uitaţi sâmbăta la Neveste disperate, pe TVR, de la ora 20.00. Peste câteva săptămâni am să vă dau exemple de femei autohtone care seamănă cu personajele de acolo.

(Articol preluat din Jurnalul Naţional)

0 comentarii

Publicitate

Sus