11.08.2005
În urmă cu nu mulţi ani, în septembrie, cel care trecea prin centrul capitalei şi mai precis prin acel spaţiu pe care orice bucureştean îl prezintă unui cunoscut venit din străinătate ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucureşti, avea o surpriză nesperată. În locul parcării situate între Ateneul Român, restaurantul Cina şi Biblioteca Centrală Universitară, a cărei reconstrucţii nu era încă finalizată pe atunci, apăruse pentru două săptămâni un spaţiu dedicat muzicii clasice şi, într-un sens mai larg, culturii.

S-a numit Piaţa Festivalului (Enescu), iar într-un alt an în care în aceiaşi perioadă a avut loc aşa-numitul Festival al Artelor, a purtat numele de Piaţa Artelor. S-au întâmplat multe fapte culturale în acele locuri, dar mai ales au luat contact cu spiritul festivalului “Enescu” foarte mulţi bucureşteni care nu au avut ocazia niciodată să intre într-o sală de concert a festivalului din diverse motive, fie financiare, fie ţinând de nivelul de educaţie sau de informare al fiecăruia.

Dacă în sălile de concert ale Festivalului “Enescu” nu găseai mame cu copii în cărucior, nu se putea bea o bere în timpul concertului de muzică simfonică sau nu se circula cu baloane în mână prin sală, în această Piaţă a Festivalului restricţiile erau mult mai mici. Uneori chiar ţi-ai fi dorit să existe mai multe restricţii. Ţi-ar fi plăcut ca şoferii să nu aibă voie să claxoneze în zonă sau ca la terasa “Cina” muzica să fie reglată în aşa fel ca intensitate încât să nu se întrepătrundă cu temele trio-urilor sau cvartetelor ce cântau pe scenă. Totuşi, chiar în astfel de condiţii ce nu pot fi considerate perfecte, am întâlnit în Piaţa Festivalului foarte mulţi oameni fericiţi. Mulţi dintre ei erau acei pensionari care nu îşi permiteau să îşi achiziţioneze nici măcar abonamentele cu preţ redus de la festival. Am întâlnit şi o seamă de turişti, majoritatea străini, care priveau cu multă curiozitate ceea ce se întâmpla în piaţă.
>

Poate că introducerea este deja prea lungă. Ce se întâmpla în Piaţa festivalului? Şi mai ales ce se va întâmpla în această lună septembrie, în perioada 3 – 20? Va fi, sperăm, un regal al muzicii clasice, în aer liber şi în regim de gratuitate, în fiecare seară trecătorii sau cei veniţi speciali având posibilitatea de a asculta muzică şi de a vedea filme de televiziune deosebite, proiectate pe ecranul aflat în spatele scenei. Începând cu seara de sâmbătă, 3 septembrie, când inaugurarea programului Pieţei va fi marcată de Recitalul celor mai mici artişti programat la ora 19, structura fiecărei zile va fi oarecum aceiaşi. Dimineaţa de la 11 la 12 – film, recitaluri muzicale de la 19 la 20, alte concerte sau spectacole de la 20.30 la 21.30, iar după ora 21.30, film. Printre proiecţiile care vor putea fi urmărite în piaţă amintim “Bucureştiul lui George Enescu”, “George Enescu”, “Ultima oră” de Mihail Sebastian, “Titanic vals” şi “Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu, Maeştrii comediei – Horaţiu Mălăele, Amza Pellea, Toma Caragiu, “Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de Caragiale, “Sergiu Celibidache”, “Elena Cernei”, “Mărturii despre Enescu”, “Cântece de viaţă lungă” etc. Am cunoscut anul trecut un grup de studenţi în anul I, tineri de 18-19 ani, născuţi, aşadar, majoritatea în 1985 - 1986, care veneau în piaţă seară de seară pentru a vedea scenetele cu Amza Pellea sau Toma Caragiu, pe care nu le văzuseră niciodată şi care le păreau extrem de amuzante, deşi fuseseră produse, majoritatea, cu 30 de ani în urmă. În privinţa muzicii, care deţine şi de această dată partea leului, concertele de la 20.30 vor fi chiar transmise în direct de TVR Cultural. Acestea vor acoperi genuri diverse: operetă – Concert susţinut de soliştii, corul şi orchestra Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” (3 septembrie), muzică de cameră – Recitalurile Fundaţiei Culturale “Remember Enescu” (4-7, 12, 13 septembrie), Nuova musica consonante (11 septembrie), recitalul organizat de Fundaţia “Pro piano” (19 septembrie), jazz şi blues - Concertul susţinut de Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor (8 septembrie) şi cel cu Berti Barbera & 4Given (10 septembrie), spectacolul ENESCUvinte – organizat de postul Radio România Cultural (9 septembrie), concertul Bucharest Wind Orchestra şi chiar un recital de chansonete susţinut de artişti români, program organizat de Radio România Muzical. În aceleaşi seri, de la ora 19 la ora 20, pe scena Pieţei festivalului vor evolua alte tinere talente ale muzicii româneşti. Mai multe evenimente organizate de TVR Cultural, un concurs spectacol având ca temă viaţa şi opera lui George Enescu “Cine ştie, câştigă” şi alte momente care încă nu au fost stabilite vor colora atmosfera în Piaţa festivalului al cărei succes nu depinde, de acum încolo, decât de vremea bună. Aşa cum s-a întâmplat la fiecare dintre experienţele precedente.
>

De altfel, zvonurile din lumea culturală spun că Ioan Hollender, preşedintele ediţii a XVII-a a Festivalului “George Enescu” a considerat că păstrarea Pieţei Festivalului şi în formatul ediţiei din 2005 este esenţială pentru personalitatea manifestării.

0 comentarii

Publicitate

Sus