04.06.2021
Intro

În perioada 12 - 30 aprilie 2021, atelierele de autocunoaştere prin scris Eu x 3 (Poveste. Monolog. Scenariu) au fost organizate simultan în trei licee bucureştene: Liceul Teoretic "Ştefan Odobleja", Liceul Teoretic Bulgar "Hristo Botev" şi Liceul Teoretic Atlas.

Un grup de 30 de elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
Scrierea creativă (creative writing)
Scrierea dramatică
Scenaristică

Adolescenţii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât şi prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conţinut - fie el literatură, monolog şi scenariu de film.

Eu x 3 a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Tinerii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduieşte o selecţie de texte din portofoliul rezultat al fiecărui tânăr participant la ateliere.


Ruxandra Ignat (15 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte şi o minciună

Mă numesc Ruxandra şi am cincisprezece ani. M-am născut în Bucureşti şi sunt în clasa a XI-a. Sunt pasionată de pictură, iar pentru a mă îmbunătăţi merg la cursuri. În această vacanţă am fost într-o tabără de ski cu familia şi prietenii, unde am învăţat să mă dau cu placa.

Faţă în faţă. Eu & Coronavirus.

Salut, Corona. Îmi pare bine că îmi acorzi puţin timp să vorbim. Eşti naşpa, serios! Eşti josnic, mizerabil, insidios, chiar criminal! Ai distrus viaţa atâtor oameni! Fie s-au îmbolnăvit, au suferit, au murit, fie şi-au pierdut serviciul sau au pierdut momente preţioase din viaţă, fiindcă i-ai ţinut închişi în case.
Eşti inamicul numărul 1 al lumii din toate aceste motive şi multe altele pe care nu le-am enumerat. Şi eu sunt supărată pe tine, furioasă, din cauza ta n-am avut un banchet de final de gimnaziu, un bal al bobocilor, am ratat experienţele din primul an de liceu, o grămadă de prietenii ce se puteau lega.
Când ai intrat în viaţa mea eram şocată că trăiesc asemenea experienţă, dar m-am gândit că această carantină nu o să dureze mai mult de 2 săptămâni. Ce mult mi-ar plăcea să dispari, nici nu mai e vorba despre dorinţa de a mă vedea cu colegii de la şcoală, e pur şi simplu ura faţă de tine. Măcar pentru 5 zile să mă laşi în pace! M-ai făcut mai anti-sociabilă (ceea ce nu e un lucru bun). Dacă ar fi să te descriu în 3 cuvinte aş zice: scârbos, enervant şi ucigaş.

Plus şi minus

Mirosul ploii în zilele înnorate. Lumânările parfumate aprinse pentru prima dată. Sunetul muzicii în orele târzii ale zilei şi cu sentimentele de calm şi fericire. Zilele în care mă întâlnesc cu colegii şi prietenii. Acel sentiment când am o zi proastă şi sunt luată în braţe. Apusul şi răsăritul soarelui văzut la munte sau altundeva departe de casă şi de lume. Momentul când termin un desen. Fugind prin ploaie. Fluturii din livada bunicilor. Zilele răcoroase. Mirosul din florării. Mersul pe biciclete cu prietenii mei din copilărie. Dormitul în mijlocul zilei. Ţipând cu prietenii mei melodii în parcuri goale. Ceaiul cald în zilele ploioase. Mirosul de pământ sau de asfalt după ploaie. Un film sau un serial care chiar îmi place. Râzând cu prietenii mei de filmele horror proaste sau previzibile. Pictatul sau desenatul pe suprafeţe mari. Trezitul înaintea răsăritului.

Un serial plictisitor. Zilele caniculare de vară. Oamenii care te mint pe faţă fără motiv. Oamenii care nu îi respectă pe ceilalţi, dar vor respect. Folosirea religiei ca o scuză pentru a jigni oamenii. Persoanele care nu ştiu când să se oprească. Oamenii care încearcă să-mi controleze fiecare mişcare. Păienjenii. Nisipul care ajunge în genţi sau în alte locuri din care e greu de scos. Sfârşiturile bruşte. Oamenii care cred că ştiu tot despre orice subiect. Desenele care nu-mi ies bine. Momentul când am găsit un şarpe în mare când aveam 9 ani şi nu m-a crezut nimeni. Apa murdară. Oamenii care nu ascultă. Când se uită detalii importante. Elasticele rupte. Ferestrele care au urme de degete. Oglinzile murdare. Ţipătul ca argument.

0 comentarii

Publicitate

Sus