03.08.2021
Deşi n-a fost niciodată numărul unu pe lista ta de simpatii, te-ai bucurat când ai revăzut-o, cum te bucuri când revezi o colegă de muncă după mulţi ani. Aţi discutat puţin despre ce-aţi mai făcut fiecare, după care aţi ajuns la întrebările esenţiale. "Te-ai măritat?" "Nu, am fost aproape pe punctul să o fac, cu un sud-african, dar până la urmă am mers fiecare pe drumul nostru. Ce-ţi mai face soţia?" "Din păcate nu mai trăieşte." "Îmi pare rău."

Te-a invitat la un vernisaj. Ai acceptat cu plăcere. Acolo ai constatat că ea era între cunoscuţi, spre deosebire de tine. Simţindu-se de-a casei, n-a făcut economie la paharele cu vin. Târziu în noapte, la plecare te-a întrebat: "Vrei să te las undeva, sunt cu maşina?" "Cum să conduci după ce ai băut?" "Haha, doar nu crezi că e prima dată!" "Eu merg foarte bine pe jos, te însoţesc până acasă, şi pe urmă mă duc la mine. Sau ia măcar un taxi. Poţi să-ţi recuperezi maşina mâine." "Fii serios, hai suie-te, altfel mă supăr!"

Mai mult ca să te asiguri că nu face vreo prostie dacă rămâne singură te-ai aşezat lângă ea. Nici n-aţi pornit bine, că a şi trebuit să opriţi. O razie a poliţiei. Un lung şir de maşini, cu şoferi care suflau în fiolă. Te-ai întrebat cu groază ce urmează. Oare n-ar fi fost cavalereşte să-i iei tu repede locul la volan, ca s-o scuteşti de o pedeapsă care s-ar putea să fie gravă? Tu oricum băusei mai puţin. Ea însă nu părea deloc îngrijorată. Un agent de circulaţie cu o lanternă s-a îndreptat rapid spre voi. "Bună seara, ah, văd că domnul e pe locul pasagerului, perfect, nu trebuie să conducă dacă a băut, bine că i-aţi luat dumneavoastră locul la întoarcere. Ne scuzaţi de deranj, doamnă! Puteţi pleca."

(Bucureşti, august 2021)

0 comentarii

Publicitate

Sus