10.04.2003
Constituit la începutul anilor ’90 de un grup de entuziaşti studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în 1993, la Concursul internaţional de muzică de cameră "Gheorghe Dima" de la Cluj, cvintetul era distins cu premiul al II-lea. Actualmente, toţi membrii grupului - Mihai Toth şi Cristian Suciu - trompetă, Ioan Gabriel Luca - corn, Florin Pane - trombon şi Constantin Laurenţiu Sima - tubă - sunt angajaţi ai Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti.

În ultimii ani, repertoriul lor s-a îmbogăţit în mod considerabil. Abordează lucrări de muzică renascentistă şi barocă în transcripţie pentru cvintet de alămuri, cărora li se alătură partituri celebre ale literaturii clasico-romantice, un accent deosebit căzând pe prelucrări ale muzicii de divertisment a secolului XX (Broadway, teme de jazz, muzică pop-rock etc.). Pentru Crăciunul anului 2002, Athenaeum Brass Quintet a pregătit un program special de colinde şi cântece de Crăciun româneşti şi internaţionale, care, în transcripţia pentru acest ansamblu, s-au bucurat de o sonoritate originală şi atractivă.

De curând, Athenaeum Brass Quintet a înregistrat în studiourile Societăţii Române de Radiodifuziune o serie lucrări de mare popularitate în aranjament pentru cvintet de alămuri. Primul lor set de înregistrări cuprinde lucrări clasico-romantice de mare efect, acoperind o largă plajă stilistică, de la Pachelbel şi Vivaldi la Mozart şi Brahms.


Membrii Athenaeum Brass Quintet sunt :

Mihai Toth (trompetă)

Născut la 13 august 1964, la Timişoara, a urmat Liceul de muzică din oraşul natal, la 16 ani obţinând premiul I la Concursul Naţional de la Cluj. A fost student al Universităţii naţionale de muzică din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1992, fiind discipolul reputatului profesor şi muzician Iancu Văduva. Din anul 1991, colaborează cu orchestra "Virtuozii din Bucureşti" şi este angajat permanent al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, iar în 1993 devine prim trompetist al acestei instituţii. În această postură, a susţinut concerte cu orchestra în ţară şi în străinătate.


Cristian Suciu (trompetă)

Născut la 23 iunie 1971, la Oradea, a urmat Liceul de muzică din Timişoara, ulterior fiind student al Universităţii naţionale de muzică din Bucureşti, la clasa Iancu Văduva, până în 1992. Din anul 1991 este angajat al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti ca solo trompetă. Cu orchestra a participat la mai multe turnee în întreaga lume. În această postură, a susţinut concerte cu orchestra în ţară şi în străinătate. A fost distins cu premiul al II-lea la Concursul Internaţional "Jeunesses Musicales" de la Bucureşti în anul 2000.


Ioan Gabriel Luca (corn)

Născut la Dorohoi la 19 octombrie 1977, a urmat Liceul de artă "Octav Băncilă" din Iaşi, pe care l-a absolvit în 1996, ulterior a fost student al Universităţii naţionale de muzică din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 2001 la clasa profesor Nicolae Lipoczi. Din anul 1996 este angajat al Filarmonicii "George Enescu din Bucureşti, din 1998 devenind solo corn. De-a lungul timpului a obţinut premii la Concursul naţional de interpretare (1992-1996), la Concursul "Mozart" de la Constanţa (1995), la Concursul internaţional "Jeunesses Musicales" de la Bucureşti (1996), iar în anul 2000 a absolvit cursuri de măiestrie la Bayreuth. A realizat numeroase turnee cu orchestra în străinătate.


Florin Pane (trombon)

Născut la 24 februarie 1970, la Bucureşti într-o familie de muzicieni, studiază iniţial pianul, apoi trombonul la Liceul de artă "George Enescu" din Bucureşti. Continuă studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1988-1993). În 1991 a fost cooptat ca membru al orchestrei Virtuozii din Bucureşti condusă de Horia Andreescu şi face parte din formaţia Pro contemporania, iar din 1993 este component al orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti. În anul 1992 i-a fost atribuit premiul "Cella Delavrancea" pentru activitate meritorie în domeniul culturii. A realizat multiple turnee cu orchestra în străinătate. A fost profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.


Constantin Laurenţiu Sima (tuba)

Născut la Piteşti la 28 decembrie 1977, a absolvit Liceul militar de Muzică din Bucureşti în 1996, ulterior fiind student la Universitatea naţională de muzică din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 2001 la clasa profesor Ion Popescu. Din anul 1999 este angajat al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti, în paralel realizând colaborări cu orchestrele filarmonice din Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Giurgiu. A susţinut concerte cu orchestra în ţară şi în străinătate. Actualmente este angajat al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti.


Persoane de contact : Florin Pane ([email protected]), Mihai Toth ([email protected])



·

··»Ascultaţi în interpretarea grupului Athenaeum Brass Quintet

W.A.Mozart - Rondo "ala turca" (2,58 Mb)

A. Vivaldi - Concert în C minor (allegro) (2,61 Mb)

J. Brahms - Dans ungar no 6 (3,36 Mb)

J.S.Bach - Fuga în G minor (3,07 Mb)

0 comentarii

Publicitate

Sus