09.01.2006
Actualitate:

 Doi dintre colaboratorii "Suplimentului de cultură", cîştigători ai concursului de scenarii lansat de TVR
Florin Lăzărescu, semnatarul rubricii permanente "Trimisul nostru special", şi reporterul Răzvan Chiruţă se numără printre cîştigătorii concursului de scenarii de film de televiziune organizat de TVR.
Citiţi întregul articol...

 Ministerul Culturii "ameninţă" directorii din subordine cu evaluarea
În luna februarie, directorii instituţiilor de cultură din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC) numiţi înainte de 2003 vor fi supuşi unei evaluări. Aceştia vor trebui să prezinte proiecte de management performante pentru a rămîne în funcţie.
Citiţi întregul articol...

 "Întoarcerea huliganului" de Norman Manea – cartea anului în Spania
de Ana-Maria Onisei
Romanul celui mai tradus scriitor din literatura română contemporană a fost desemnat cartea străină a anului de către prestigiosul cotidian spaniol "La Vanguardia" • Apărut în 2003 la Editura Polirom, Întoarcerea huliganului a fost tradus de Joaquín Garriós, cel mai important traducător de literatură română în Spania, noul director al Institutului Cervantes din Bucureşti
Citiţi întregul articol...


Pop-cultura

 COOLTURISME
Dragoste şi bani, şoricei şi motani
de Mădălina Cocea
Ştiu că vestea este puţin răsuflată, dar am nevoie de un "intro" puternic: am trecut în 2006. Şi dacă ştirea nu v-a tulburat deloc, am o rezervă mult mai "şoc": toate balanţele o vor duce foarte rău cu banii anul acesta. Este clar, calculat cu o precizie de ecuaţie de gradul n, scrie negru-pe-alb în ceruri, iar pentru cei mai puţin înzestraţi, în horoscop.
Citiţi întregul articol...

 Trimisul nostru special
 Bum-bum-bum!
de Florin Lăzărescu
De-astă vară – uite, deja pot să spun de-un an – aşteptam Revelionul. Coboram Jepii Mici încercînd un pas alergător, pentru că se apropia noaptea şi eu eram la jumătate de kilometru în urmă faţă de ceilalţi. Nu prea-mi reuşea pasul. Călcam cumva ca Pinocchio, genunchii îmi cedau involuntar de la o cumplită febră musculară, nişte bătături straşnice erau pe punctul de a mă determina să-mi descalţ bocancii şi să-i arunc într-o prăpastie. Şi, evident, un urs imaginar (cu colţi fioroşi şi bale curgîndu-i din gură) venea pe urmele mele sau mă pîndea pe undeva de după colţ.
Citiţi întregul articol...


Carte

 O demonstraţie de forţă epică
de Doris Mironescu
Cruciada copiilor de Florina Ilis nu este un roman pe care să-l poţi trece cu vederea. Dimensiunile sale – aproape 500 de pagini tipărite mărunt –, într-o scriere cu obiective ambiţioase (să descrie lumea de azi şi mai ales felul în care inocenţa mai poate supravieţui în această lume), sugerează intenţia autoarei de a realiza o frescă a României contemporane, aşa cum au vrut să fie şi încercările postrevoluţionare eşuate ale unor Nicolae Breban sau Augustin Buzura. Pericolele sînt numeroase, deoarece literatura care vrea să însumeze într-o perspectivă panoramică un moment istoric se expune capcanelor tezismului. Şi asta cu atît mai mult în cazul unui roman care vorbeşte despre copii, pîndit adică de clişeul generalizat al simpatiei pentru condiţia "inocenţilor".
Citiţi întregul articol...


Interviu

 Interviu cu criticul de film Alex. Leo Şerban: "M-aş fi bucurat să trăiesc într-o ţară în care celebră să fie Oana Pellea, nu Gigi Becali"
Interviu realizat de Alex Savitescu
Actorii români nu prea au în ce să mai joace. Noi nu avem clar diferenţiată şcoala de teatru de şcoala de film, ceea ce, pînă la urmă, se dovedeşte o mană cerească. Dacă ei ar fi fost făcuţi numai pentru film, ar fi murit de foame. Ei cumva navetează între teatru şi film şi, cînd nu au roluri nici într-o parte, nici în alta, se duc înspre telenovele şi reclame. Nu mi se pare un lucru scandalos. În fond, ei îşi fac meseria, iar tu nu eşti obligat să te uiţi, dacă nu-ţi plac. Înţeleg situaţia în care sînt... S-o spunem p-aia dreaptă: poţi să faci şi roluri foarte OK în telenovele. Pînă la urmă, asta contează. Eu nu mă uit la telenovele, dar am prins, recent, pe un post, o asemenea producţie în care apărea Oana Pellea, una dintre marile noastre actriţe. Şi, din cîte am văzut, îşi onora profesiunea, făcea un rol credibil, cu talentul pe care i-l ştim.
Citiţi întregul articol...


Dosar

 Ce ne pregătesc pentru 2006 şefii instituţiilor de cultură
Eşecurile din 2005 - Realizările din 2005 - Cum şi ce va fi anul acesta
Citiţi întregul articol...


Vedeta culturală

 Şerban Foarţă: "Versificaţia îi cam oboseşte pe cetăţenii onorabili"
Interviu realizat de Constantin Vică
De curînd, la CARTEA ROMÂNEASCĂ, un nou volum al lui Şerban Foarţă. Rimelări adună textele scrise pentru rubrica omonimă din revista "Dilema Veche". Cum ne-a fost extrem de greu să-l prezentăm pe Şerban Foarţă după puterile noastre, i-am trimis cîteva link-uri întrebătoare pe care le-a configurat domnia sa.
Citiţi întregul articol...


Rubrici permanente

 Circul nostru vă prezintă
Planul B
de Lucian Dan Teodorovici
2006 ne-a adus, de la debutul său, primele semnale ale unui altfel de război rece, cel al gazului. De astă dată, denumirea este mai puţin metaforică. În cazul de faţă, războiul rece ne provoacă, deocamdată ca eventualitate la care nimeni nu vrea să se gîndească, frisoane de frig. Sigur, asta dacă ne limităm la percepţia imediată, a cetăţeanului obişnuit, care, înainte de a se gîndi la consecinţe macroeconomice, este îngrijorat de flacăra de la aragaz sau, în ultima vreme, de la centrala proprie.
Citiţi întregul articol...

 Românii e deştepţi
Manele pentru mase
de Radu Pavel Gheo
Manelele indignează populaţia cultă. Manelele sînt subculturale. Manelele nu reprezintă sufletul poporului român. Manelele sînt o pegră care trebuie exterminată, cenzurată, eliminată, eradicată, măi tată! Numai că deocamdată sînt doar o pegră foarte-foarte ascultată.
Citiţi întregul articol...

 La loc TELEcomanda
Concert pentru plagă deschisă în Bum minor
de Alex Savitescu
Chinezii ne-au dat multe chestii utile, fără de care astăzi n-am fi făcut mare brînză. Unul dintre lucrurile astea e hîrtia. Altfel spus, dacă nu le-ar fi trecut lor prin cap să obţină ceva din resturile de mătase, am fi scris pe pereţi. Mi-aţi fi citit rîndurile astea, eventual, prin vreo peşteră din Munţii Apuseni. Însă tot chinezii ne-au lăsat moştenire artificiile şi pocnitorile.
Citiţi întregul articol...

 Voi n-aţi întrebat, Fără Zahar vă răspunde
Paşte vs Crăciun
de Bobo
La început a fost Crăciunul. E o tîmpenie, ştiu, dar dacă Iisus nu se năştea, n-avea cine să moară pentru ca mai apoi să învie. Paştele e o a doua naştere, şi din cauza asta pierde un punct la cronologie în favoarea Crăciunului. De Crăciun se colindă. Şi din nou un punct în favoarea Crăciunului pentru cîntece. Paştele, din păcate, are unul singur, ce-i drept, destul de bun, însă ar trebui să-l rugăm pe Moga să mai facă el vreo două, că e puţin. Cum spuneam, de Crăciun se vesteşte naşterea Domnului.
Citiţi întregul articol...

 Dumnezeu se uită la noi cu binoclul
Hadalîmba-lîmba
de Emil Brumaru
Nu am primit pozele în sos de zear unde declarai că eşti şi tu. Păcat! Eram io plin de amoruri şi moravuri virtuale, dar ăsta întrece orice extaz pe bază de aragaz. Vreau să te zăresc şi io, şi cînd colo... nemica... de mi-au pocnit nerăbdările în sufrageria bucătăriei dormitorului... Am văzut, în schimb, graficile în ciulama de şchiopeică.
Citiţi întregul articol...

 Telenovela nova
Un mire fără căpătîi (cap. VI)
de Şerban Foarţă
— Ce, bă, v-a dat extemporal/ diriga, despre sexu-oral?!/ — Corect! Şi am primit distincţia/ f.b., scriind că cunilincţia/ nu-i practicabilă (sau e/ cu greu) pe SNCFR...
Citiţi întregul articol...

 Scrisoare pentru melomani
250 de ani după Mozart
de Victor Eskenasy
În ajun de An Nou am avut, aici, la Praga, o experienţă muzicală plăcută peste norma obişnuită. În complexul Clementinum, azi parte a Bibliotecii naţionale, mai exact în Capela Oglinzilor, plină aproape pînă la refuz, cvartetul Stamitz a cîntat un program, inteligent compus, ce avea în extreme un aranjament al uverturii la Flautul Fermecat de Mozart şi Quintetul cu pian de Şostakovici.
Citiţi întregul articol...

 Teatru la rotisor
Bombomania
de Mihaela Michailov
Dramaturgii ruşi contemporani sînt tari. Sînt seismologi care anticipează deflagraţiile text/urii palierelor din jurul lor. Cronometrează ritmul turbulent al fumigenelor exterioare şi nu se lasă păcăliţi de metafore-petarde. Sînt tăioşi şi direcţi. Operează pe cordul deschis al realităţii şi tăbăcesc pielea cu infuzia de violenţă.
Citiţi întregul articol...

 Cronica de film
Supliment alimentar de filme la marea crăpelniţă a Sărbătorilor
de Iulia Blaga
Avalanşa de filme de la cinematograf nu s-a domolit, dimpotrivă, "stă grămadă peste s(t)at". Dacă vi s-a aplecat de la şorici şi vreţi să vă aerisiţi la un film, aruncaţi un ochi peste rîndurile de mai jos. Dacă nu, nu.
Citiţi întregul articol...

 Muzică pe litere
"Comanda specială" a lui Alexandru Andrieş
de Răzvan Ţupa
Pe Alexandru Andrieş îl cunoaşteţi. Sigur, omul cu "telejurnalul". Anul acesta a lansat un material nou. Comandă specială este cel de-al 42-lea album, de la debutul său cu Interioare, în 1984. Însă, se ştie mai puţin că, pe lîngă muzică, Andrieş scrie şi desenează. A publicat pînă acum trei volume de proză şi poeme şi este autorul unor versuri pe care le auziţi de multe ori în piesele româneşti difuzate de radio-uri.
Citiţi întregul articol...

 Arte vizuale
Bienala Periferic
de Matei Bejenaru
Mi-a devenit obicei să realizez în cele cîteva zile de vacanţă de iarnă un bilanţ a ceea ce am făcut în anul care s-a terminat şi să îmi fac planuri pentru noul an. În 2006, proiectul cel mai important pentru mine şi pentru colegii mei din Asociaţia Vector este organizarea Bienalei de Artă Contemporană Periferic care, spre bucuria noastră, a ajuns la cea de-a şaptea ediţie.
Citiţi întregul articol...

 Enţiclopedia Encarta
Necrolog
de Luiza Vasiliu
Cînd vine anul nou, se spune, semipatetic, că a murit cel vechi, că trebuie să uităm tot ce-a fost şi s-o luăm de la capăt. Urările noastre pun cruce anului vechi, uităm parcă tot ce s-a întîmplat, toate "emoţiunile" puternice, toate oftaturile, toate rîsetele învingătoare şi toate îndrăgostelile de zi cu zi. Sau, dimpotrivă, bocim vajnic că s-a mai dus un an din viaţa noastră, că n-am făcut nimic din ce ne-am propus cu vreo 300 şi ceva de zile mai devreme.
Citiţi întregul articol...

0 comentarii

Publicitate

Sus