31.01.2006
În spatele zidului e un cimitir. Sus de tot e spitalul de nebuni, jos la dreapta e parcul, la stînga, peste drum, e clădirea unde a înnoptat Cuza cînd a trecut prin Braşov. În timpul săptămînii de-a lungul zidului se parchează maşini şi se lăbărţează umbre, în rest nu se întîmplă nimic. Sau poate că da, însă n-am băgat eu de seamă.

O singură dată am văzut, mai bine zis am auzit, ceva ciudat. Unul dintre puştanii care mi-a trecut prin faţă avea în buzunarul pantalonilor un mini casetofon ce scotea sunete de balenă. Bănuiesc, pentru că în realitate n-am auzit niciodată o astfel de creatură, ci doar pe Discovery.

Mergea firesc, cu capul sus şi coatele pe lîngă trup, aşa că cei care nu băgaseră de seamă casetofonul, se uitau nedumiriţi în jurul lor, gesticulînd ridicol. Cerul era parcă mai jos, iar asfaltul moale. Un ogar afgan superb - şi, se poate ghici, foarte isteţ - şi-a băgat nasul în buzunarul cu ţipete de balenă ucigaşă, fără să vatăme aparatul. Trecătorii n-au fost prea impresionaţi. Preţ de cîteva clipe au înţepenit uluiţi, însă apoi şi-au văzut de drum ca şi cum li s-ar fi părut firesc să audă balene într-o parcare, în mijlocul oraşului de munte. Picioarele lor grăbite păreau să ignore total ceea ce se izbea de timpane, demonstrau cu putere de convingere că nimic nu s-a abătut de la făgaşul normal şi monoton al lucrurilor. Un singur surîs vag am surprins la un bărbat tînăr încă. Atît. Şi poate că doar mi s-a năzărit că i s-au lungit buzele, că i s-au încreţit ochii.

Peste două zile de la întîmplare, cineva mi-a povestit că la medicul veterinar din apropiere fusese adus un cîine care nu mai putea să latre. Da, deja e previzibil. În loc de hămăituri şi urlete scotea pe bot ţiuituri fine, ascuţite, şuierături care se aud doar în mările îngheţate şi la televizor. Nu ştiu dacă e adevărat, vă spun doar ce mi s-a povestit.

(Alina Andrei)






Expoziţia "STAI PUŢIN..."este deschisă de pe 1 februarie pînă pe 25 februarie 2006, de miercuri pînă duminică, între orele 11:00 - 19:00, la Galeria Nouă. Expozanţii sunt cinci fotografi noi selectaţi de Vlad Nanca: Marwan Anbaky, Alina Andrei, Tudor Ene, Tudor Prisăcariu, Lucian Stan. Cei cinci sînt artişti care nu vin neapărat din zona fotografiei şi în mod sigur nu sînt (încă) fotografi consacraţi. Marwan Anbaky este street artist, Tudor Ene este elev în clasa a unsprezecea la liceul Tonitza şi Lucian Stan nu este nimeni altul decît părintele muzicii de club din România - DJ Vasile. Tudor Prisăcariu a fost sigur că va face programare pînă cînd a descoperit fotografia - acum este student la Londra. Alina Andrei vine din zona literaturii şi seriile ei fotografice sînt întotdeauna însoţite de poveşti. Ceea ce îi reuneşte în această expoziţie este o atitudine comună în viziunea lor asupra realităţii. Cei cinci îşi imortalizează fotografic propria perplexitate în faţa existenţei zilnice. Fotografiile lor te fac să vezi viaţa de zi cu zi cu alţi ochi, să te opreşti puţin din rutină şi să găseşti frumuseţea în banal, în tot ceea ce multora dintre noi ni se pare prozaic.

Expoziţia "STAI PUŢIN..." este prezentată în cadrul programului Portfolios Review iniţiat în 2001 de Galeria Nouă, program dedicat tinerilor artişti.

Galeria Nouă este un spaţiu de artă contemporană sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti, sprijinit de Programul Cultural Elveţian în România.

Galeria Nouă se află pe Str. Academiei 15, în zona Universităţii, vis-a-vis de Universitatea de Arhitectură.

0 comentarii

Publicitate

Sus