26.02.2006
Jurnalul Naţional, februarie 2006
"Singurii oameni care ar putea avea probleme cu filmul Brokeback Mountain sunt cei care sunt nesiguri pe propria lor sexualitate şi care vor să se apere nemergând la el", mi-a răspuns într-un foarte scurt interviu Annie Proulx, bunicuţa care a scris povestea celor doi cowboy care se iubesc pe muntele Brokeback.

N-am avut cum să o contrazic şi să-i explic că mai pot avea probleme cu filmul acesta o mulţime de alte persoane care n-au crescut într-un mediu foarte destupat la minte. De fapt, sunt aproape sigură că ar fi spus că şi mediul în care trăiesc personajele ei, ţinutul Wyoming, nu e nici el plin de oameni destupaţi la minte.

Majoritatea bărbaţilor pe care i-am întrebat săptămâna aceasta dacă vor merge să vadă Brokeback Mountain mi-au răspuns într-un fel care ar contraria-o pe bunicuţa Proulx. "Bleaaah, nici măcar nu vreau să aud că a ajuns pe ecrane" şi au urmat o mulţime de cuvinte care nu pot fi transcrise pe hârtie, dar care în esenţă spun că nu există bărbat care să aibă nevastă şi copil acasă, dar să iubească nebuneşte un alt bărbat.

Pentru ei, dar şi pentru oricare altcineva care vrea să privească Brokeback Mountain dintr-o perspectivă locală, iată o scurtă poveste a unui domn care face dragoste numai cu bărbaţi însuraţi.

S-a născut într-o familie de intelectuali într-o ţară apropiată de Orientul Mijlociu. Locuieşte în România de aproape 10 ani şi nu se teme să spună că îi plac bărbaţii. Când l-am auzit povestind prima dată că el face dragoste doar cu bărbaţii însuraţi, nu mi-a venit să cred. Apoi explicaţia lui m-a surprins şi mai tare: "Eu sunt aici să satisfac curiozitatea bărbaţilor. Oricât de frumoasă ar fi femeia de lângă el, oricât de rafinată, un bărbat care experimentează mult din punct de vedere sexual, mai devreme sau mai târziu o să vrea să vadă cum este şi cu un alt bărbat."

Domnul despre care vă vorbesc are un iubit stabil de aproape 4 ani cu care vrea să se căsătorească anul acesta, undeva peste hotare, într-o ţară care acceptă o asemenea ceremonie. Iar viitorul soţ are şi o soţie, desigur.

Şi pentru că răspunsurile lui la întrebări atât de personale erau foarte directe, l-am întrebat dacă a avut vreodată o iubită femeie. "O iubită, în sensul pur al cuvântului, nu. Am făcut însă dragoste cu femei ca să văd cum e, dar nu mi-a plăcut foarte tare. Am însă amice femei, care îmi sunt bune prietene şi pe care le iubesc ca pe surorile mele."

Nu vă grăbiţi să-l judecaţi pe domnul acesta e care nu-l cunoaşteţi, dar pe care din când în când îl mai puteţi vedea la televizor. Este un bărbat plăcut, educat, îngrijit şi rafinat. Are simţul umorului şi e un companion plăcut de conversaţie. Şi pentru că nu vorbeşte foarte des despre experienţele sale sexuale, rareori te gândeşti că orientarea lui sexuală e diferită de cea a majorităţii. Şi cel mai adesea nici măcar nu te interesează orientarea lui sexuală.

Când am întrebat-o pe Annie Proulx despre reacţiile pe care le va avea povestea sa, acum când - odată transformată în film - ajunge pe ecranele din toată lumea, simpatica scriitoare a răspuns: "Sper că va fi debutul conversaţiilor şi discuţiilor, că va trezi interesul şi empatia pentru diversitate; pentru fiecare în parte, dar şi pentru lumea întreagă. Sper din tot sufletul că oamenii vor ieşi de la film gândindu-se la toleranţă. La sfârşitul peliculei oamenii au un sentiment de compasiune, iar asta e minunat. Pentru că e o poveste de dragoste. Poţi să spui că e o poveste universală sau una particulară şi nu greşeşti în nici una din exprimări. Dar e o poveste veche, foarte veche. Am auzit cu toţii povestea aceasta de milioane de ori, doar că abia acum o vedem cu actorii potriviţi."

Acum gândiţi-vă că autoarea istoriei cu doi cowboy gay, bunicuţa ale cărei cuvinte le-aţi citit mai sus a trecut prin trei mariaje, s-a apucat de scris la 53 de ani, iar astăzi are 70 de ani, un premiu Pulitzer şi mai multe cărţi vândute în milioane de exemplare în lumea întreagă. Şi daţi-i puţin credit ca să mergeţi la film.

0 comentarii

Publicitate

Sus