15.06.2006
Spania - Ucraina 4-0
Tunisia - Arabia Saudită 2-2
Germania - Polonia 1-0


Spania a căsăpit Ucraina în 17 minute şi ibericii, ultima echipă cu pretenţii intrată în luptă, şi-au anunţat cel mai clar şi mai eficient ambiţiile. E adevărat, meciul acesta a fost plin de greşeli de arbitraj, toate în favoarea spaniolilor, inclusiv un penalty şi o eliminare nejustificate. Dar, elevii lui Aragones au taxat orice eroare adversă şi mai ales au dovedit o structură organizatorică aproape perfectă, un mecanism plin de speranţe pentru o naţiune fotbalistică incapabilă pînă azi să însemne ceva la nivel de echipă naţională. Campionatul spaniol e stăpînul Europei, după ce Barcelona a luat Liga Campionilor, iar Sevilla Cupa UEFA. Nimeni n-a discutat însă despre reprezentativa acestui campionat ca despre o pretendentă serioasă în lupta pentru titlu, iar victoria de azi e un semn clar că ambiţiile sînt acoperite la Madrid. Spania nu doar pentru că a învins Ucraina cu 4-0 e de luat în seamă, ci şi pentru că n-a pierdut de mai bine de 20 de meciuri, dar mai ales pentru că are o generaţie tînără şi ambiţioasă, hămesită de performanţă şi mai ales educată cu ea.

Duelul celălalt al grupei H, Tunisia - Arabia Saudită, a oferit nu doar surprinzătoare tribune arhipline, ci şi spectacol plin de suspans, e drept, la un nivel tehnic şi tactic sub medie, dar care a reuşit să ne ţină cu sufletul la gură. Răsturnarea scorului, de la 1-0 pentru Tunisia, la 2-1 pentru saudiţi, la un 2-2 stabilit în prelungirile meciului, a fost dramatică la dimensiunile unor formaţii ajunse la Mondial datorită distribuţiei geografice a celor 32 de locuri.

În fine, Germania e calificată deja în optimi, iar Polonia e acasă după ce va juca şi împotriva reprezentativei Costa Rica. Un 1-0 stabilit tocmai în prelungiri, agonizant pentru echipa gazdelor, care a ratat cît pentru vreo 4 meciuri. Polonia dezamăgeşte a doua oară consecutiv, după turneul deplorabil de acum patru ani, şi pleacă acasă învinsă de două ori. E drept, mai organizaţi polonezii contra germanilor decît în faţa Ecuadorului, dar incapabili să atace serios. Lehman n-a avut ce apăra o repriză, a doua, în vreme ce Boruc, omologul său polonez, a salvat impecabil în vreo patru rînduri. L-a ajutat în două rînduri şi transversala, la aceeaşi fază, dar pînă la urmă n-a mai contat.

S-au văzut deja în cîte un meci toate cele 32 de participante, Nici o uriaşă surpriză, nici o favorită detaşată. Se joacă totul şi, din fericire, se joacă frumos.

0 comentarii

Publicitate

Sus