31.07.2006
Elle
Departe de-a fi "un gen muribund" - s-au găsit şi unii care să susţină că, aşa cum "Video killed the radio star", acum "Radio kills MTV"... -, videoclipul este singurul monument de televiziune de care chiar n-ar trebui să-i fie ruşine. Şi pe care n-ar trebui să ne fie ruşine că-l contemplăm, 24/24, 7 zile pe săptămînă, 52 de săptămîni pe an. În 20 de ani de "clipăngeală" există - deja - "clasici în viaţă", precursori, pionieri, inovatori geniali, imitatori banali, epigoni anemici, mici histrioni şi mari hahalere. Combatanţi şi tombatere. E de toate (pentru toţi)! Şi, dacă lucrurile proaste fac regula (deşi nici asta nu e o regulă), lucrurile bune, excepţionale, sînt excepţia care-o întăresc. Şi care dovedesc că nici o regulă nu face - pînă la urmă - regula. În orice caz, nu la televiziune.


Dovada: pe VH1, la interval de nici zece minute, văd această minune discretă de clip - "Nine Million Bicycles", al lui Katie Melua -, în care cîntăreaţa este "trasă de păr" de pe o pajişte londoneză pînă la Beijing şi-napoi: un plan-secvenţă "vertical", virtuoz şi şmecher (adică dîndu-ţi impresia că-i fără tăieturi), care curge precum melodia: fără obstacole (alături de "You're Beautiful" al lui James Blunt, mi se pare unul din cele mai frumoase clipuri văzute în anul care a trecut). Or, într-o răsturnare cronologică pe care numai televiziunea o poate face acceptată, acestui clip al lui Melua îi urmează un "clasic" al videoclipurilor - antologicul "And She Was", al celor de la Talking Heads. 19 ani le separă (Melua e de anul acesta, Byrne & Co. din 1986), formula este total diferită (planul-secvenţă acum, colajul fotografic atunci), dar graţia e-aceeaşi! Ba chiar şi subiectul: o fată alunecă blînd prin spaţii - razant cu pămîntul, în 2005, "drifting through the clouds", în 1986...



Unii pot vedea, aici, o simplă coincidenţă. Sau, poate, un semn că orice "înnoire" nu e decît reciclarea a ceva vechi. Dar cei cu adevărat televizionari ştiu: nu există coincidenţe, nu există "hazard al zapării" şi nu, teoriile atotştiutoare nu ajută la nimic. "Coincidenţa" nu este decît un alt nume al Poeziei, care se travesteşte - uneori - în pura şi simpla întîmplare pentru a fermeca. "And She Was" a pornit, pur şi simplu, de-acum aproape douăzeci de ani, într-o lungă călătorie în jurul globului şi-a ajuns, abia acum, să numere cele "Nine Million Bicycles" din Beijing. Poate că, pur şi simplu, în tot acest timp a dormit. Poate că noi am dormit. Am închis ochii şi, cînd i-am redeschis, pe acelaşi ecran de televizor, clipul continua: alte feţe, alte glasuri, alte încăperi... Ni s-a părut c-am zapat, dar nu: de fapt, n-am făcut decît să ne trezim.

Publicitate

Sus