28.01.2023
Intro

În perioada septembrie - octombrie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Mă văd. Mă descriu. Mă aflu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Colegiul Național "Grigore Moisil", Liceu Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes" și Liceul Tehnic "Carol I".

 Un grup de 20 de elevi din clasele a X-a și a XI-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.

Copiii au experimentat, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog sau scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri și experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.



Ana-Maria Căzănescu (17 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și-o minciună

Mă numesc Ana-Maria și am 17 ani. Sunt o fire foarte încăpățânată, impulsivă, dar pot fi calmă și blândă atunci când vreau. Am făcut dansuri moderne când eram mică, deși mama și-ar fi dorit să practic balet, pentru că și ea a practicat. După ce termin liceul, îmi doresc să intru la Facultatea de Psihologie.

Super puterea

Hei! Sunt Anna și o să vă povestesc cum am aflat că am o super putere.

E dimineață. Deschid ochii, mă uit la ceas. E ora 10:45. Îmi deschid telefonul. Am patru apeluri pierdute de la Ela, prietena mea cea mai bună, și trei de la Ares. Mă așteaptă pentru a termina pregătirile pentru festival. Mă dau jos din pat și realizez că am întârziat. În acest moment, îmi doresc să mă pot teleporta oriunde am nevoie, ca să nu mai întârzii când este vorba de lucruri importante. "Da! Asta este super puterea mea." - asta mi-aș fi spus dacă aș fi putut avea o super putere. Dar din păcate nu aveam.

Pornesc spre plajă cu gândul de a termina ce aveam de făcut cât mai repede, pentru a fi gata de festival la timp. Ajung acolo. Ela și Ares munceau deja. Plaja forfotea de oameni. Ajung la ei, îmi cer iertare că am întârziat și apoi încep să îi ajut. Afară începe să bată vântul foarte tare și se înnorează. Apoi, deodată, în depărtare, se vede un val uriaș, care se apropie amenințător de plajă. Super puterea mea intră în acțiune. Privind în continuare spre val, văd o mică lumină albă, strălucitoare, iar valul începe să se micșoreze cu cât se apropie mai mult de uscat. Ares se uită mirat la mine după ce valul dispare, spunându-mi că ochii mei au fost de un albastru aprins, iar apoi au revenit la culoarea obișnuită. Mă uit în jur și realizez că doar noi mai eram pe plajă. Restul oamenilor au fugit din cauza valului uriaș. Realizez că am puterea de a controla apa. Dacă ar fi să renunț la super puterea mea, aș renunța doar pentru a fi din nou normală.

Ajung înapoi acasă. Mă simt epuizată, așa că mă pun la somn. Mă trezesc a doua zi dimineață și îmi dau seama că asta este, de fapt, ziua în care trebuie să finalizăm pregătirile pentru festival. Realizez că totul nu a fost decât un vis.

0 comentarii

Publicitate

Sus