06.11.2006
Elle
Dac-aş putea, aş oferi tuturor femeilor De ce iubim femeile, volumul lui Cărtărescu apărut la Humanitas. Şi nu neapărat de Mărţişor (deşi, ia te uită, e o idee). Cărtărescu ar trebui să fie fericit că a fost inspirat de femeile din carte, iar femeile (din carte şi din afara ei), că l-au inspirat de Cărtărescu. Unui prieten de-al meu i s-a întîmplat ceva ciudat în legătură cu De ce iubim femeile: a visat, pur şi simplu, un lucru care se petrece în "Zaraza" - cu o zi înainte să citească povestirea! Femeile, vă spun, au calităţi magice.


După cum şi cărţile. De fapt, dacă stau să mă gîndesc un pic, şi femeile, şi cărţile se califică din prima la capitolul "madlene". Nu, nu aceea din Ce soir j'attends Madeleine, cîntecul lui Jacques Brel (întotdeauna aşteptările lungi duc la şansonete nemuritoare), ci aceea mică, rotundă şi pufoasă din Proust: prăjiturica din care Marcel, o dată muşcînd, îşi aminteşte tot Timpul pierdut... Adriana Babeţi, în delicioasa ei rubrică - "Ars coquinaria" - din Suplimentul de cultură, a avut ideea ingenioasă de a întreba nişte prieteni scriitori & gazetari care este, pentru ei, madlena gastronomică; Dan C. Mihăilescu răspunde că "raiul său bucal" e un şirag de halvale, baclavale, musacale, acadele şi sarailii, dar că "regină peste toate e coliva". Soţia DanC-ului, Tania Radu, admite că este "o zambilă, mîncată la patru ani pe o stradă din centrul Bucureştiului". Iar frustul Ioan T. Morar mărturiseşte, candid, că madlena lui este... cîrnatul! (Ai, ai, ai, bietul Proust se zvîrcoleşte pesemne în mormînt, torturat de damf.) Ce carte inspirată s-ar coace din toate aceste răspunsuri puse cap la cap! - sau pe "feluri": întîi antreurile, p-ormă felu' unu', felu' doi, deserturile... La cît mănîncă românii, ar ieşi la fo cîteva volume.



Şi fiindcă veni vorba de madlene, de cărţi şi de Proust - o recomandare: Domnul Proust de Céleste Albaret, apărută (ca să rimeze cu numele?) la Albatros. Céleste a fost menajera scriitorului şi povesteşte ultimii zece ani din viaţa acestuia cu un amestec savuros de ingenuitate şi cerbicie. O carte pe care ar trebui s-o citească toţi bărbaţii - să vadă: cîte nu fac femeile pentru ei...

Mărţişor cărţişor!

Publicitate

Sus