26.02.2023
cine e Vulpe?
ea nu este nimeni alta decât roșcata vieții mele
cea care îmi trimite tort de bezea la ușă
cea care îmi umple sufrageria de picturi executate cu un talent rătăcit în carne
cea care nu e nici copilă, nici femeie
o fată cu o frumusețe din linii dramatice, o frumusețe de cinema fin, în care apar lacrimi și strigăte din gâtlej sugrumat de cuțit, cu un muzeu de smalț în spate

fata verde, întotdeauna verde ca pădurea; nici nimfă, nici om; sirenă a pădurii, sirenă din frunze cu jar; nu elf, nu zână; sirenă cu picioare din piatră și buze din fragi, piele de aripă de fluture alb și ochi de bob galben al unei nestemate din aur și smaralde

Vulpea ar fi primit scrisori din ce în ce mai problematice din partea Katyushei. Katyusha îl ruga pe Ivan să o ucidă pe Lera. El s-ar fi supus și ar fi scăpat basma curată. Krasna Leskova, plângând în ploaie, dramatic și romantic, din cauza iubirii neîmpărtășite a lui Sasha, ar fi sfârșit în chinuri și frisoane, bolnavă la plămâni și la suflet, și ar fi dat ortul popii înainte să o mai poată îmblânzi cineva pe Katea. Căci cam acesta era planul inițial: apariția Krasnei în teatru ar fi făcut-o pe Katyusha să se schimbe, încet, încet. Prietenia dintre ele ar fi fost una rară, o prietenie din acelea care se leagă cu privirea, înainte să se lege cu vorba. Ar fi fost ca surorile îngemănate, ca două lesbiene caste, ca o mamă și o fiică, schimbând rolurile după caz. Ar fi fost o prietenie puternică asemeni unei legături de sânge, fiindcă ar fi fost o prietenie impusă de voința lui Dumnezeu. Dar dumnezeul poveștii sunt eu. Și cum această lume e după chipul și asemănarea autorului, Krasna moare răpusă de boală, Katyusha devine și Lady Macbeth, și Richard al III-lea, deopotrivă, iar Ivan devine marioneta sa ucigașă. Numai că în final, Ivan o siluiește pe Katea, o înjunghie, apoi se împușcă în cap. Crimă și pedeapsă. Idiotul. Karamazovii. Toate turnate acolo. Aleksander, singurul soare al acestei drame cretine, găsește jurnalul Krasnei și îl parcurge, iar pe măsură ce lectura înaintează, el se îndrăgostește din ce în ce mai tare de ea. Să-ți dai pumni în cap, nu alta. O iubești pe târfa demonică ani la rând și, subjugat de această obsesie, nu poți observa plăpânda ființă ce a apărut și care te iubește devotat și profund. Dar vălul dispare odată cu dispariția fatală a obsesiei, iar gândurile post-mortem ale unui suflet dus pe lumea cealaltă, care a plecat în suferință și lacrimi neșterse de mâna nimănui, reușesc să aprindă o dragoste sinceră, ce trebuia de mult aprinsă și sporită. Ah, e mult, mult prea târziu! Regretul. Vina. Cu asta rămânem.

Mi-am imaginat întotdeauna cum îmbătrânesc extravagant; nu ca o floare, ci ca un buchet uriaș de trandafiri roșii care se ofilesc la unison, iar în criogenizarea lor, timpul suflă cu poezie pe deasupra respirației umane. Mi-am imaginat că la bătrânețe voi fi o divă, inevitabil o divă cu păr negru, andaluz, cu piele bronzată și zbârcită, o piele care atârnă elegant, cum atârnă lenjeria din mătase și dantelă la uscat. Că voi purta pălării cu boruri largi, ochelari de soare uriași, țigări și pahare de cristal din care sorb whiskey sau vodkă. Că voi fi mereu rujată cu roșu sau vișiniu, că voi râde la fel de tare, că voi purta rochii lungi, blănuri și multe, multe, foarte multe bijuterii din aur cu pietre prețioase. Că nu-mi voi fi făcut niciun fel de operație estetică de-a lungul vieții, că nu-mi voi fi îngropat copiii, că nu-mi voi fi uitat niciodată părinții, că-mi voi aduce aminte cu ironie de suferințele prin care am trecut și care păreau, în tinerețe, tragedii antice. Și câte iubiri voi fi avut, oare?

CAZINO LITERAR

Avem ruleta cu opțiuni ale destinului, ruleta care arde precum iadul. Trebuie doar să jucăm, să privim în sus, să batem cu tocul în podea, să ciocnim șampania cu șampania vecină și să pariem. Da, da, să pariem! Să ne jucăm cu destinul propriei vieți, semnând un pact mistic prin simplul fapt că ne prescriem soarta! Dracul s-a deghizat în cal de curse și așteaptă să-l călărim toată noaptea. Dar nu înainte de a pregăti contractele, de a citi clauzele, vai! obligațiunile! vai! îndatoririle! vai! riscurile! și partea mea favorită: BENEFICIILE! oh, yeah, baby! oui, oui, je sais tout! Dăm din șolduri pe ritmul muzicii vivante, pufăim trabucul în ochii dușmanului nostru frustrat și invidios, ne facem o cruce de toată frumusețea, prizăm rapid, aruncăm zarurile, alegem culoarea! all-in... nu, nu, ne-am încurcat, asta era la poker! Poker? Poker? Nu, nu vrem poker fiindcă poker e șah plus noroc, iar noi suntem muuuuuuuuuuuuuuult prea alcoolizați pentru șah. Vrem noroc, noroc și atât. Pariază pe ROȘU! ROȘU înseamnă multe căsnicii eșuate, mulți copii din tați diferiți, succes în carieră, chiar faimă, avere și călătorii, multă băutură, multe petreceri, multă luptă în numele artei superioare, multe bone, multe cleaning-ladies, turnee și premii, reflectoare și struguri, fructul pasiunii, fructe de mare, oceanul, oceanul, oceanul... rochii scumpe, pantofi superbi, coafuri, lacrimi în pernă de bumbac, lacrimi mari cât diamantele din urechi, de la gât, de pe degete, de pe brațe, din păr... dans, dans, dans... nopți nedormite, rimel scurs, fum, dansatoare la bară, bărbați cu falusuri decorate cu becuri mici, falusuri peste tot în tine, noapte de noapte, coșmaruri, somnifere, antidepresive, o armă! dorința de a o termina și la naiba! responsabilitatea pentru progeniturile tale, proiectele tale începute și lăsate de izbeliște, sânge din sângele tău care s-a apucat de balet sau de droguri, care are probleme la matematică sau probleme cu poliția! Pariază pe ROȘU! Pariază pe ROȘU! ROȘU înseamnă artistă! Înseamnă faimă și bani! Înseamnă posteritate! Înseamnă ardere și pierderea controlului în limitele regizorale impuse! Înseamnă zbatere între eden și infern! Și înseamnă sublim! Acel sublim găsit numai în cearcăne negre, în zâmbete acre, în ochi sticloși, în fire albe...

Dar dacă pariezi pe NEGRU...

Pariază dracului pe NEGRU ca ultima fraieră și vei avea parte numai de liniște, statornicie, peluză curată, soare în zâmbete largi precum zmeiele ridicate înspre nori de către copiii tăi perfect fericiți. Și eventual ceva Dean Martin sau Frank Sinatra pe vinil.

Pariază dracului pe NEGRU ca ultima toantă și vei avea parte de o carieră sonoră atât cât trebuie, de viață artistică lungă, muncită, bine-meritată; de proiecte de suflet, puse la încercare de sistemul meschin; multe dezamăgiri și resemnări în ceea ce privește idealul comun al minților inteligente artistic.

Pariază dracului pe NEGRU și vei fi adorată de un unic bărbat, soț și tată al copiilor tăi sărutați de stele pe frunte, bărbat ce te va ține în palme, în puf, în miere și mir, ce te va înveli noaptea mai des decât îți va cere să îi faci sex oral, ce te va ajuta să cari bagaje mai des decât se va uita după alte cururi în fuste mini, ce îți va adulmeca zilele de ciclu înainte ca primele picături de sânge să curgă și îți va pregăti o baie fierbinte, ceai, pastile și tampoane, mult, mult, mult mai des decât te va minți cu ceva. Nici n-ar avea cu ce. Poate doar cu chestiuni inofensive. Căci te adoră, te adoră, te adoră... Iar familia voastră e un mic colț de rai cu o casă frumoasă, cu o grădină mare, mare și veselă, cu o bibliotecă impresionantă, de care copiii voștri vor sta agățați precum iedera, căci tu le vei ocroti pașii spre cultură în orice ceas al zilei și te vei ocupa de aripile lor cu multă grijă.

Așadar, pe NEGRU pariază și vei fi împăcată, liniștită, iubită, cuminte, sfântă și foarte, foarte, foarte plictisitoare!

În ceea ce mă privește, mereu mi-am dorit imposibilul. Mereu mi-am permis să forțez și cu pula-n cur, și cu sufletu-n rai. Urați-mi succes, căci voi paria și pe ROȘU, și pe NEGRU!

Priviți pictura lui Ivan Kramskoi și mai uitați-vă în oglindă! Ptiu!
La revedere!

Pregătesc jurnalul Krasnei. Jurnalul de care se va îndrăgosti bietul Sasha. Bietul Aleksander. Aleksander.

0 comentarii

Publicitate

Sus