23.11.2006
Să-l redescoperi pe Brumaru...


Emil Brumaru, cunoscut nouă ca poet, este de fapt absolvent de medicină. O meserie nobilă, pentru care a învăţat din greu, ca să o abandoneze după 12 ani de practică, la 2 ani după debutul său în lumea literară. Locuieşte în Iaşi şi are rubrici constante în revistele Suplimentul de cultură şi România literară. A debutat cu un volum imediat premiat de Uniunea Scriitorilor din România. Volumele sale au parte atât de aprecierile criticilor, cât şi de priza la publicul larg. În 2001, i-a fost decernat Premiul naţional de poezie "Mihai Eminescu" pentru Opera Omnia. Poeziile sale au fost traduse în Anglia, în Germania şi în Franţa.

În urmă cu doi ani şi jumătate, la Petrila, în cadrul Festivalului "Om rău", o artistă plastică, Mihaela Şchiopu, şi Radu-Ilarion Munteanu, redactor la portalul cultural LiterNet, au pus la cale editarea integralei poetice a lui Emil Brumaru într-o colecţie de cărţi digitale. Avantajele prezenţei pe internet sunt evidente: volumele pot fi descărcate gratuit de oriunde din lume, şi, în plus, nu ocupă spaţiu dar se pot materializa cu ajutorul unei simple imprimante. Proiectul a evoluat de la idee la cooptarea autorului însuşi, apoi la agregarea echipei realizatoare, Manuela Andrei redactor de carte, Delia Oprea, redactorul şef al editurii LiterNet, componentă a portalului omonim, cu echipa ei tehnică, artiştii implicaţi. Primul volum a apărut cu un an în urmă şi a fost ilustrat în grafică de peniţă. Recent, editura LiterNet, a lansat public, sub generoasa egidă a Institutului Cultural Român, volumele 2 şi 3, vernisând totodată expoziţiile de grafică ale artiştilor ilustratori, Devis Grebu şi Mihaela Şchiopu. Pentru Radu-Ilarion Munteanu, coordonatorul evenimentului, cele două volume au însemnat o redescoperire a poeziei lui Brumaru. El citează dintr-un inteviu al poetului: Să-l redescoperi pe Emil Brumaru e ca şi cum ai face amor cu cea mai frumoasă şi mai inocentă femeie din lume, pe care ai şi iubi-o. Nu te mai saturi de poezia asta a fizicului. Şi cînd te trădează, tot mai vrei, tot mai aştepţi Emil Brumaru e un mare singuratic. Femeile din opera lui sunt doar un fundal de contrast.

Deşi mare parte din versurile sale au ca subiect femeia, dragostele, carnalul, pasiunea, întrebat ce este femeia, ce este bărbatul, poetul a declarat: Nu ştiu ce este femeia, dar sunt multe! Bărbatul sunt numai eu! Cuceritor în versuri, reţinut în apariţiile publice, Emil Brumaru a rostit puţine cuvinte la propria lansare de carte. Artiştii plastici sunt unanimi în a considra că partea lor de contribuţie depăşeşte simpla ilustraţie, fiind o formă plastică de lectură, de prismă pentru a privi poezia. La fel a făcut-o muzica subtilă de jazz interpretată de Maria Răducanu. Cum sugera cu fineţe gazda, Horia Roman Patapievici, ar mai fi avut nevoie doar de parfum pentru a ataca toate simţurile. Emil Brumaru a declarat că regretă că nu poate scrie cu parfum pentru că mirosul este foarte important pentru memorie. Sunt bucuros că se face lansarea asta şi că sunteţi şi dumneavoastră aici, că m-am reîntâlnit cu (actorul) Ion Caramitru, cu (poetul) Mircea Dinescu, cu (scriitorul) Horia Patapievici căruia i-am dat şi cartea şi l-am somat să o citească, acum vreun an şi el a râs... eu cred că n-a citit-o... Sigur că aş vrea eu să scriu aşa cum se spune, cu parfum... Eu am făcut medicina şi nu ştiu dacă ştiţi: mucoasa genitală în stadiul incipient este lipită de mucoasa olfactivă. După aceea, până când apare fătul, ele se despart, dar rămân cu o nostalgie teribilă una faţă de cealaltă, aceste două epitelii celulare. Din cauza asta probabil că mirosul este foarte incitant. Şi este foarte percutant şi se memorează. Uneori, ceva, un parfum anume îţi aduce aminte de o întreagă perioadă din copilărie. Vă mulţumesc că aţi venit să mă vedeţi."

Dacă Răzvan Penescu a "moderat", alături de preşedintele ICR, evenimentul, Delia Oprea a pus punctul pe i, anunţând asistenţa că această dublă lansare marchează cei cinci ani împliniţi acum câteva zile de portalul LiterNet şi editura sa, invitând scriitorii să ofere noi şi noi cărţi pentru editare/reeditare pe suport digital.

Ambele volume, prefaţate de scriitorul Liviu Antonesei, sunt disponibile pe http://editura.liternet.ro pentru descărcare gratuită.

21.11.2006
Andreea Demirgian
www.liternet.ro

0 comentarii

Publicitate

Sus