05.07.2023
Editura Frontiera
Maria Bahareva (text), Anna Desnițkaia (ilustrații)
Prin piețele lumii
Editura Frontiera, 2023

Traducere din rusă de Vasile Ernu



***
Intro

Maria Bahareva a lucrat ca editor pentru diverse proiecte media, precum National Geographic Traveller, și a scris ghiduri de călătorii. Prin piețele lumii este prima sa carte pentru copii.

Artista Anna Desnițkaia este cunoscută publicului din România ca ilustratoare a cărții O sută de ani în casa noastră de Aleksandra Litvina. Arta ei beneficiază de recunoaștere internațională, fiind prezentă la Expoziția ilustratorilor de la Bologna (2019) și Bienala de la Bratislava (2017). De asemenea, Anna Desnițkaia a fost nominalizată la Premiul Astrid Lindgren Memorial (2018).

Prin piețele lumii a fost premiată anul acesta cu prestigiosul Prix Sorcières pentru non-ficțiune în Franța. Cartea Prin piețele lumii a fost tradusă de scriitorul Vasile Ernu, care a și contribuit la procesul de documentare a piețelor din țara noastră, în vederea includerii lor în acest ghid ilustrat. "Eu urmăresc atent piața de carte de copii. Cum Estul e casa mea, știu cam tot ce apare. Știam cartea Prin piețele lumii. Este un ghid extins, care te plimbă peste tot, de o diversitate amețitoare. Cel mai mult mi-a plăcut ochiul feminin, care are altă perspectivă: adică un amestec de practic cu util și plăcut. Nu e o abordare individualistă, ci familial-comunitară. Femeile sunt geniale la asta", declară Vasile Ernu.

Prefață

Ai fost vreodată la piață? Piețele există de când oamenii vând și cumpără mărfuri. Încă din Egiptul antic, Grecia și Roma, țăranii se adunau în piețe ca să-și vândă produsele. Unele piețe apărute în Evul Mediu funcționează și astăzi.

În urmă cu 100-150 de ani, piețele erau, peste tot în lume, aproape singurele locuri de unde se puteau cumpăra alimente. Astăzi există însă țări în care mulți oameni nu au fost niciodată la piață. Dar sunt și țări în care piața joacă încă un rol important.

În această carte vom face o călătorie în jurul lumii ca să vedem cum arată piețele din diferite țări, cine merge acolo și ce gătesc oamenii din ingredientele pe care le cumpără din piețe.

ÎN PLUS:

Fiecare lună a anului corespunde unei țări, și fiecărei țări îi corespund două piețe, plus o planșă în care vă puteți juca, găsind elementele grafice ascunse în ilustrație. Israel, China, Etiopia, Franța, Chile - iată numai câteva dintre țările alese să fie reprezentate în acest ghid colorat și plin de informații interesante deopotrivă pentru copii și adulți. Surpriza ediției românești este că dedică luna august României, prezentă prin două piețe din țară: Obor (București) și Dacia (Brașov).

Piața este locul unde oamenii se întâlnesc, mănâncă, vorbesc, se târguiesc, gustă arome noi și fac schimb de rețete. În paginile acestui ghid ilustrat despre piețele lumii, veți descoperi rețete autentice din bucătăriile locale. Veți afla mici secrete împărtășite de copii. Veți învăța câteva cuvinte de bază pentru o conversație la piață. Veți descoperi că o simplă vizită la piața din apropiere poate fi o adevărată călătorie în inima omenirii!

România.

Piața joacă un rol foarte important în viața românilor. Deși există o mulțime de supermarketuri, ca peste tot în Europa, piețele și-au păstrat relevanța până în ziua de azi. Există cel puțin o piață în fiecare oraș din țară!

Ce să iei cu tine la piață. Femeile mai în vârstă merg la piață cu sacoșe mari în carouri - fiecare bunicuță are așa ceva. Tinerii merg la cumpărături cu pungi de plastic obișnuite.

Cele mai populare produse. Ardei gras, roșii, vinete, usturoi, ouă, mălai, ceapă, carne de toate felurile, fasole.

Cea mai mică bancnotă românească. Ce poți cumpăra cu un leu? Mai nimic. Cu un leu și 50 de bani poți cumpăra o Eugenie - doi biscuiți uniți printr-un strat de cremă de ciocolată.

Fiecare piață prezentată este insoțită de o rețetă locală, explicată. Puțin mai jos avem rețeta de ghiveci de legume.

Piața Obor, București. Cea mai mare piață din România. Aici se vând în fiecare zi peste 90 de tone de legume proaspete (adică aproximativ cinci camioane mari pline).

UNDE: nu departe de centrul Bucureștiului, lângă stația de metrou cu același nume.
EXISTĂ DE LA: mijlocul secolului al XIX-lea. Actuala clădire a fost inaugurată în 2010.
ORAR: luni-vineri între 7.00 și 19.00, sâmbătă între 7.00 și 18.00, duminică între 7.00 și 16.00
Cum arată: o hală mare cu inscripția "Piața Obor" pe fațadă. Tarabe sunt însă nu doar în interior, ci și afară.



Ungaria.

Cuvântul maghiar pentru "duminică" - vasárnap - înseamnă literalmente "zi de cumpărături". Asta pentru că, în vechime, duminica era zi de piață. Ungurii de azi merg însă la piață vinerea sau sâmbăta (iar în orașele mici piețele sunt deschise doar în aceste zile).

Ce să iei cu tine la piață. Un coș de nuiele! Desigur, mulți maghiari folosesc pungi de cumpărături și sacoșe-cărucior, dar în mod tradițional la piață se merge cu coșul. Iar Ungaria ține foarte mult la păstrarea tradițiilor. Chiar și copiii au coșulețele lor.

Cele mai populare produse. Varză creață, tăiței de casă cu ou, brânză de vaci, carne de pui, smântână, lapte, praz, ouă, fructe și legume de sezon (aprilie - sparanghel, mai - căpșune, iunie - zmeură, iulie - caise, august - pepeni galbeni și verzi).

Cea mai mică bancnotă ungurească. Ce poți cumpăra cu 500 de forinți? 1 litru de lapte și un baton mic de ciocolată.

Fiecare piață prezentată este însoțită de o rețetă locală, explicată. Aici avem rețeta de papricaș de cartofi.

Piața Centrală, Budapesta deservește drept exemplu grafic reprezentativ pentru piețele din Ungaria.

0 comentarii

Publicitate

Sus