14.10.2023
Iulia Rugină, regizoarea filmelor Breaking News și Love Building, revine în atenția publicului cu primul său documentar, Playback. Playback redeschide fereastra către discotecile României optzeciste, pornind de la expoziția multumedia Disco BTT - Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la București și la Cluj de către Asociația Culturală Control N. Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria. Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor '80, românești și internaționale, țintind către o nostalgie colectivă și invitând la un proces de analiză emoțională a evoluției societății românești, din anii '80 și până astăzi.

În săptămânile ce urmează, Sorin Lupașcu propune pentru LiterNet un playlist săptămânal, cu hituri ale discotecilor anilor '80, însoțite de mini-prezentări ale pieselor alese, demne de discoteca Ring din Costinești.

1. Irene Cara - Fame
În luna mai a anului 1980 compozitorii Michael Gore și Dean Pitchford compuneau pentru Irene Cara o piesă de debut. Nimeni nu avea să bănuiască faptul că prima ei piesă avea să cucerească un Oscar... Era începutul erei filmelor muzicale în care Fame a făcut legea chiar din start. Pe numele complet Irene Cara Escalera, a fost alături de noi din 18 martie 1959 până în 25 noiembrie 2022. Piesa pe care v-o propun este una dintre melodiile care a ajuns pe locul întâi în clasamentul dance din Statele Unite, a stat pe locul întâi în Marea Britanie timp de trei săptămâni și s a vândut în nu mai puțin de 1,8 milioane de exemplare.


2. Julee Cruise - Falling
Cine nu a urmărit măcar un episod din serialul Twin Peaks? Era greu să nu observi o voce suavă pusă undeva în spatele instrumentației, numai bună să dea tonul compoziției lui Angelo Badalamenti. Julee Ann Cruise, căci despre ea este vorba, a lansat patru albume, a cântat o perioadă chiar în trupa B 52 înlocuind o pe Cindy Wilson și a fost chemată deseori să-și folosească vocea pentru reclame, diverse coloane sonore și o mulțime de apariții pe stadioane. Din păcate pe Julee am pierdut-o în 9 iunie 2022, dar muzica filmului Twin Peaks, în care vocea ei răsună permanent, este nemuritoare.


3. Jon Bon Jovi - Blaze of Glory
La un moment dat actorul Emilio Estevez a apelat la prietenul său Jon Bon Jovi pentru a-i oferi melodia Wanted Dead or Alive să o folosească în filmul Young Guns partea a doua. Jon Bon Jovi s-a dus până la platourile de filmare să vadă despre ce este vorba și când s-a lămurit ce se întâmplă acolo a zis: "compun eu în seara asta o altă melodie"... și alături de Kiefer Sutherland, Lou Diamond Philips, Christian Slater și... după câteva sticle de whisky... a ieșit Blaze of Glory singura piesă Number One în topul american pe care Jon Bon Jovi a lansat o separat de formația sa.


4. Sheena Easton - For Your Eyes Only
V-ați întrebat vreodată dacă cei care cântă tema principală dintr-un film James Bond apar și ei în film? Vă dau eu răspunsul, ca să nu mai pierdeți timpul pe internet și să căutați. Unica interpreta ce apare în film este Sheena Easton, pentru că Roger Moore, celebrul 007, a decis că "e mai sexy decât orice altă Bond Girl pe care am avut o eu vreodată". Și așa s-a făcut că piesa interpretată de Sheena Easton For Your Eyes Only reușește cu ajutorul compozitorului Bill Conti să ajungă pe locul 4 în Statele Unite și pe locul 8 în Marea Britanie, în iunie 1981. Melodia a fost scrisă inițial pentru Donna Summer, care a refuzat și s-a încercat o imprimare cu Dusty Springfield, dar și aceasta a refuzat. In cele din urmă a fost preferată scoțiana Sheena Easton care avea în acel moment o melodie Number One cu Morning Train. Compozitorul Bill Conti, care o ascultase anterior pe Sheena, nu a fost încântat de alegerea făcută de studiourile de film, dar n-a avut de ales. Și bine a fost că studiourile nu s-au lăsat, pentru că melodia a devenit un hit. În paralel, și trupa Blondie a scris o piesă, dar studiourile au rămas ferme că numai Bill Conti poate oferi muzică pentru 007.


5. Carl Douglas - Kung Fu Fighting
Când toată lumea privea la mijlocul anilor '70 filme inspirate din lumea altelor marțiale cu Bruce Lee sau David Carradine, multă lume s-a gândit dacă nu ar fi nimerită și o piesă cu această temă, dar oricine a încercat ceva, n-a ieșit... Întâmplarea a făcut că jamaicanul Carl Douglas, născut în 1962 în Kingston și mutat ulterior în Londra, a fost solicitat de către producătorul Bidu să vină și să pună voce pe o serie de melodii instrumentale ce urmau să fie livrate spre coloane sonore ale unor filme. El a fost de acord, dar cu o condiție: "eu trag voce pentru tine, dar îmi faci și mie gratuit un disc". Așa s-a născut Kung Fu Fighting, melodie care a ajuns pe locul întâi atât în Statele Unite cât și Marea Britanie, considerată una dintre primele piese disco ale istoriei.


Playback este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română și realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană și Mișu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuțeanu, Dumitru Alexandru și Dragoș Cătărău. Afișul filmului a fost realizat de Glitch.

0 comentarii

Publicitate

Sus